Το καλοκαιράκι είναι εδώ. Κι ήρθε για να μείνει. Αμέσως έδειξε τα δόντια του με μίνι καύσωνες, που τελικά είχαν εισιτήριο διαρκείας. Τα ρούχα λιγόστεψαν, τα  air conditions πήραν φωτιά και μαζί μ’ αυτά κι ο λογαριασμός της ΔΕΗ, κι έτσι επιστράτευσες κάθε τρόπο για να δροσιστείς.

Αν μέσα σ’ αυτούς τους τρόπους δεν είναι η θάλασσα, τότε τι μπορεί να είναι; Καλοκαίρι δίχως θάλασσα είναι μισό. Αν δε λιώσεις στην ξαπλώστρα, αν δεν ταλαιπωρηθείς για να την αποκτήσεις, αν δε σου φύγει μια μικρή περιουσία για να κάνεις ένα μπάνιο, αν δε νιώσεις τη δροσιά του νερού, την ηρεμία της θαλασσινής αύρας μαζί με τα ντάπα ντούπα απ’ το μπιτσόμπαρο, δε ζεις την ωραιότερη εποχή του χρόνου.

Τι ξεχάσαμε όμως, για να θεωρηθεί ένα μπάνιο επιτυχημένο; Τη φωτογραφία στο facebook φυσικά.Τα Σαββατοκύριακα πήζουν οι ενημερώσεις σου. Θάλασσες ήρεμες, άλλες με κύματα, βράχια με πανοραμική λήψη, θολές και κουνημένες φωτογραφίες με άπειρα φίλτρα, μη σε περάσουν και για κανένα ερασιτέχνη, κατακλύζουν την αρχική σου σελίδα. Ένα λάικ, δύο και ήδη βαρέθηκες.

Τι κακό που μας έχει βρει μ’ αυτές τις θάλασσες πια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης! Ζεις σ’ ένα παροξυσμό. Βλέπεις σε γκρο πλαν πόδια και πατούσες απεριποίητες. Είναι η κλασσική φωτογραφία αυτή, αν δεν την ανεβάσεις δε νοείται πως πήγες για μπάνιο.

Και μετά απ’ αυτό έρχονται να προστεθούν κι οι φωτογραφίες, που είναι λίγο πιο αποκαλυπτικές. Εκείνες που το στήθος βασανίζεται σ’ ένα μαγιό μικρότερο για να δείχνει πιο σέξι, ρουφώντας παράλληλα την κοιλιά για να δείξεις ότι είσαι τούμπανο. -Θα σκάσετε βρε, πάρτε και καμιά ανάσα, έχει και ζέστα!-

Φυσικά, απαραίτητο συνοδευτικό είναι το βάψιμο. Χαζεύεις φωτογραφίες με γυναίκες πασαλειμμένες με μάσκαρα και ίχνη κραγιόν. Τα σκουλαρίκια και τα δαχτυλίδια τους λαμπυρίζουν και θολώνουν τη φωτογραφία.

Τα μαγιό, υπερπαραγωγή μοστράρονται σαν γύφτικα σκεπάρνια κι ανταγωνίζονται σε λάμψη τις ενδυμασίες του Φλωρινιώτη. Σε επίσημη εκδήλωση δηλαδή, τι θα κάνετε; Θα σκάσετε μύτη με καπέλο αλά βασίλισσα Ελισάβετ;

Εννοείται πως οι άντρες δεν έχουν ξεφύγει απ’ τη δικτατορία της παραλίας. Κλαρινογαμπροί με ύφος πολλών καρδιναλίων δείχνουν τους κοιλιακούς τους, τα μπράτσα τους και φυσικά το εσώρουχο μέσα απ’ το μαγιό. Δε συγκαίγονται; Η λήψη σαφώς κι είναι τέτοια, ώστε ν’ αναδεικνύονται τα τατουάζ, μην τυχόν σε περάσουν για κανένα βλαχαδερό κι απροσάρμοστο.

Αν μη τι άλλο, αν δεν πιεις στην παραλία και γίνεις κουδούνι σε συνδυασμό με τον ήλιο, δε λέει το πράγμα. Μα καλά, δε θα τραβήξεις τα τρυφερά ενσταντανέ σου με τις μπίρες και τα μοχίτο στην αμμουδιά; Ανεπίτρεπτο! Με τι μούτρα θα κυκλοφορήσεις αύριο στην καφετέρια της γειτονιάς σου;

Δεν είσαι κανένας τυχαίος, να πας σε μη οργανωμένη παραλία. Θα πας εκεί που γίνεται το τζέρτζελο, στα πιο μοδάτα μπιτσόμπαρα, εκεί που έχουν κι επαγγελματίες φωτογράφους- Θεέ μου, θα φαρμακωθώ- και θα δεις κι άλλους σαν κι εσένα. Θα πέσετε σ’ έναν άτυπο διαγωνισμό, ποιος είναι πιο cool.

Κάπως έτσι, χάνουμε το νόημα του καλοκαιριού. Αναλωνόμαστε σε λεπτομέρειες και χάνουμε την ουσία. Κοιτάμε να είμαστε όμορφοι και δεν κοιτάμε να είμαστε χαρούμενοι και γεμάτοι μ’ αυτά που κάνουμε. Δε βαριέστε εσείς να βγάζετε συνέχεια φωτογραφίες και να τις κοινοποιείτε; Δεν έχετε άλλα πράγματα να κάνετε στη θάλασσα, απ’ το να ασχολείστε με το facebook;

Τα πιο ωραία μπάνια για να μαθαίνετε εσείς οι ποζεράδες, γίνονται σε παραλίες ανοργάνωτες κάπου στο πουθενά. Εκεί που είστε μόνοι σας κι αδιαφορείτε, για το ποιος είναι πιο λεζάντα απ’ τον άλλον. Εκεί που δεν πιάνουν τα κινητά 4g δίκτυο. Τα καλύτερα μπάνια είναι αυτά που κάνετε για πάρτη σας κι όχι για τα μάτια του κόσμου.

 

Επιμέλεια κειμένου Εύας Αροτσίδου: Νάννου Αναστασία.

Συντάκτης: Εύα Αροτσίδου