Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, πολλές φορές βιώνουμε πρωτόγνωρες εμπειρίες που δεν τις γνωρίσαμε ούτε μέσα από τα μάτια των δικών μας ανθρώπων. Είναι η εξέλιξη που θέλουμε να δώσουμε στον εαυτό μας. Άλλες φορές πάνε τα πράγματα όπως τα θέλουμε, άλλες φορές όχι και τόσο. Το μόνο που μένει να κάνουμε σε κάθε περίπτωση είναι να προχωράμε. Σε αρκετά στάδια όμως στη ζωή μας, υπάρχουν και οι μεταβατικές περίοδοι που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, όταν δηλαδή περνάμε από μια παλιά φάση της ζωής μας σε ένα νέο κεφάλαιο. Είναι κάποιες στιγμές – ορόσημα στη ζωή μας που είχαμε στο μυαλό μας ότι θα γίνουν στο μέλλον ή οι στιγμές που συνειδητά επιλέγουμε να κάνουμε μια αλλαγή στον τρόπο που ζούμε.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει αρκετά μεγάλη πιθανότητα να κάνουμε μια λάθος επιλογή. Λόγω ενθουσιασμού; Λόγω λύπης; Πολλά μπορεί να συμβούν. Αν και στις κομβικές στιγμές της ζωής μας πρέπει να είμαστε αρκετά προσεχτικοί στο τι αποφάσεις θα πάρουμε, συχνά πέφτουμε σε παγίδες που βλέπουμε στη συνέχεια. Η αλήθεια είναι πως δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα σωστά ή να οδηγούμαστε πάντα σε σωστές επιλογές, όμως θα μπορούσαμε να είμαστε πιο συγκεντρωμένοι, ώστε να αποφύγουμε γεγονότα που μετά θα μας ταλαιπωρήσουν αρκετά.

Μια μεταβατική περίοδος συνοδεύεται από πολλά συναισθήματα κι όχι μόνο που καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο ποσοστό του γιατί νιώθουμε τόσο χαωμένοι. Ανάλογα τη διάθεσή μας, αισιόδοξη ή μη, μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε καλύτερα ή να «στραβοπατήσουμε» στα πρώτα μας βήματα, μέχρι τη νέα πραγματικότητα που έρχεται να εγκατασταθεί. Διότι όταν μιλάμε για μεταβατική περίοδο, δεν εννοούμε απλά μια πρόσθετη δραστηριότητα, αλλά για μια νέα καθημερινότητα. Από την ώρα που ξυπνάμε, μέχρι την ώρα που καθόμαστε στον καναπέ του νέου μας σπιτιού για πρώτη φορά. Και είναι λογικό, στην αρχή αυτής της αλλαγής να νιώθουμε πίεση.

Όλες οι καθημερινές εργασίες μπορεί να εκτελούνται μέσα στο άγχος, αν και παίζει ρόλο και ο τρόπος που ο καθένας από εμάς διαχειρίζεται τις μεταβατικές περιόδους. Ενδεχομένως κάποιοι να χαθούμε από προσώπου γης για να μπορέσουμε να προσαρμοστούμε. Σε αυτή την περίπτωση ένα τηλέφωνο στα αγαπημένα μας πρόσωπα θα βοηθούσε την κατάσταση. Τώρα, στα πρακτικά ζητήματα της καθημερινότητας, η διαχείριση των οικονομικών είναι πολύ πιθανόν να κάνει μια μεγάλη κοιλιά, γιατί τα πρώτα βήματα χρειάζονται χρηματική επένδυση και προσαρμογή. Σε αυτόν τον τομέα πρέπει να προσέχουμε ακόμα παραπάνω, διότι οι λάθος επιλογές μπορεί να είναι και ολέθριες για την τσέπη μας.

Όσο για τους εξωτερικούς παρατηρητές, μπορεί οι αλλαγές αυτές που πασχίζουμε να καταφέρουμε να μοιάζουν παιχνίδι και ηθελημένα ή μη, να μας μειώνουν την αυτοπεποίθηση με κάποιο τρόπο, αλλά εκεί ταιριάζει η απάντηση πως αφού δεν το βιώνουν εκείνοι, δεν μπορούν να έχουν και τεκμηριωμένη άποψη για το τι μας συμβαίνει. Όπως κι αν έχει, οι άνθρωποι που μας αγαπούν θα μας στηρίξουν, ακόμα κι αν αυτό γίνει με τρόπο λιγάκι ατσούμπαλο. Κι αυτή η πρόθεση είναι που θα κάνει τελικά και τη διαφορά.

Μπορεί η κάθε μεταβατική περίοδος να είναι δύσκολη για τους περισσότερους από εμάς, αλλά με ψυχραιμία, όλα μπορούν να λυθούν και να πάρουν τον δρόμο τους. Όπως είπαμε, οι ψύχραιμοι χειρισμοί θα μας γλυτώσουν από μεγάλους μπελάδες. Αυτό που πρέπει να σκεφτόμαστε πιο πολύ από όλα είναι πως είναι μια κατάσταση, η οποία θα περάσει. Δε θα μείνει για πάντα και όσο πιο γρήγορα προσαρμοστούμε, τόσο πιο γρήγορα θα επανέλθουμε πάλι στην αρχική μας κατάσταση, για να μπορέσουμε να χτίσουμε περισσότερα και να εξελιχθούμε. Η σκέψη μας πρέπει να είναι πως, πέρα από τις δυσκολίες, όλα θα πάνε καλά. Αυτές οι σκέψεις και μόνο, μας δίνουν αισιοδοξία και μας βοηθούν να προχωράμε χωρίς επιπρόσθετο άγχος.

Όπως κι αν είμαστε, σε μεταβατικές καταστάσεις, καλό είναι να μπορούμε να ζητάμε ελεύθερα βοήθεια από δικά μας άτομα. Μπορεί ορισμένες φορές να είναι δύσκολο, αλλά για τη δική μας ψυχολογία, καλό είναι να ζητήσουμε βοήθεια. Διότι, όταν δεν παίρνουμε το θάρρος και καταλήγουμε να τα κάνουμε όλα μόνοι μας, μένουν κατάλοιπα. Και στο τέλος δε μας βγαίνει σε καλό. Οι αλλαγές χρειάζονται μία αισιόδοξη ματιά και έναν δικό σου άνθρωπο να σε καθησυχάζει πως όλα θα πάνε καλά.

Συντάκτης: Σία Πέρση
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη