Οι ανθρώπινες σχέσεις πάντα αποτελούν τις πιο δύσκολες, πόσω μάλλον όταν πρόκειται για θέματα καρδιάς. Επειδή ο έρωτας δεν είναι κάτι εύκολο και δεν έρχεται με εγχειρίδιο χρήσης, θέλουμε πάντα να είμαστε ένα βήμα μπροστά. Κι όχι μόνο για να προστατεύσουμε την ψυχούλα μας σε περίπτωση που κάτι δεν πετύχει, αλλά και για να δείξουμε το ενδιαφέρον μας στο ταίρι μας, χωρίς εκείνο να αναγκάζεται να ζητά τα αυτονόητα. Ίσως εκεί το χάνουμε πολλές φορές. Στα αυτονόητα. Εκείνα που πιστεύουμε πως πρέπει να γίνονται αυθόρμητα και όχι να τα απαιτούμε. Συνήθως εκεί λέμε πως όποιος νιώθει, πράττει αυτόματα τα «αυτονόητα», αλλά δεν είναι πάντα έτσι.
Και εκεί είναι που καταλήγουμε να αναζητούμε «σημάδια» για να καταλάβουμε πού ακριβώς βρισκόμαστε. Διότι, για ορισμένους και μόνο με συζήτηση να γίνει, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως όλα είναι καλά, ενώ βλέπουμε ξεκάθαρα πως δεν είναι. Τα σημάδια σε αυτή την περίπτωση, έχουν να κάνουν περισσότερο με την υποψία απιστίας. Μπορεί να είναι λίγο υπερβολική η σκέψη αυτή, αλλά δυστυχώς είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα φαινόμενα στις σχέσεις. Δηλαδή, να αφήνουμε κάποιον άλλον να εισβάλλει ανάμεσά μας, ενώ στην ουσία μπορεί να μην αισθανόμαστε και τίποτα σοβαρό. Έτσι, για να σπάσουμε τη ρουτίνα που λένε ορισμένοι. Εδώ όμως, μπορούμε να πούμε πως διακινδυνεύουμε να παρερμηνεύσουμε τα σημάδια, καθώς μπορεί να οδηγούν σε απιστία, αλλά μπορεί να σημαίνουν και ψευδή συναγερμό.
Από άρθρα, από βιβλία, podcast, συζητήσεις και πολλές άλλες πηγές, αντλούμε πληροφορίες για το ποια ακριβώς θεωρούνται τα σημάδια της απιστίας. Τα πιο συνηθισμένα είναι αλλαγή συμπεριφοράς, έλλειψη επικοινωνίας, αποφυγή από το ταίρι μας να βρισκόμαστε συχνά στον ίδιο χώρο με το άτομο που υποψιαζόμαστε για απιστία, αργά ωράρια επιστροφής στο σπίτι και άλλα πολλά. Ωστόσο, ίσως πρέπει να αναθεωρήσουμε την ερμηνεία αυτών των σημαδιών και να κατανοήσουμε πότε αντιστοιχούν στην απιστία και πότε όχι. Πλέον οι καιροί έχουν αλλάξει. Η εργασία σε δυο και τρεις δουλειές, οι υπερωρίες και η έλλειψη ελεύθερου χρόνου, οι εν γένει επαγγελματικές υποχρεώσεις που ζητάνε και μια παραπάνω αποσυμφόρηση, μαζί με την ταχύτητα ζωής που απλά δεν παλεύεται, μπορεί να είναι ένας λόγος να κρατήσουμε κάποιες αποστάσεις ή να μην απαντήσουμε σε ένα μήνυμα, και όχι απαραίτητα το γεγονός ότι διατηρούμε παράνομη σχέση.
Από την άλλη, όλο αυτό το μπούκωμα μπορεί να οδηγήσει και σε παραμέληση προς το ταίρι μας, κι έτσι να φτάσει σε λανθασμένες ερμηνείες από δικές μας πράξεις χωρίς προσεκτική σκέψη. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η υπομονή και η ψυχραιμία είναι απαραίτητες. Αφιέρωσε χρόνο να ξεκαθαρίσεις τη θέση σου και μείνε ανοιχτός σε όλες πιθανές εξηγήσεις. Αν είσαι από την άλλη πλευρά, σκέψου πως αν όντως υπάρχει απιστία, θα αποκαλυφθεί σύντομα ή αργά, οπότε δεν έχει νόημα να κολλήσεις εμμονικά με την ιδέα της απιστίας, αν σε καλύπτει η απάντηση που παίρνεις. Ο χρόνος θα φέρει στο φως την αλήθεια.
Τώρα βέβαια, αντί να είμαστε διπλωμάτες και Σουηδοί, αν σεβόμαστε τους εαυτούς μας και το ταίρι μας, καλύτερο είναι όλα αυτά που μας απασχολούν να τα συζητάμε ανοιχτά κι ευθέως κι όχι να σκεφτόμαστε μόνοι μας ποια κίνηση θα είναι η λιγότερο προκλητική, όσο παράλληλα βγάζουμε πράγματα από το μυαλό μας. Μπορεί η συζήτηση για ορισμένους να είναι ένα δύσκολο κομμάτι, ειδικά αν φοβάται για το τι θα ακούσει, αλλά είναι σημαντικό να το ακούσει αυτό το κάτι, ό,τι κι αν είναι. Ίσως παρουσιαστεί και μια ευκαιρία να πει ο καθένας τι αισθάνεται και αν δεν προχωρά, να μην το κουράσετε άλλο.
Για το κλείσιμο, όταν κάποιος δε μας ικανοποιεί όπως θα θέλαμε ή φτάνουμε σε σημείο να ζητάμε τα αυτονόητα, καλό είναι ναι μεν να καθίσουμε να το παλέψουμε, αλλά μέχρι ένα όριο. Δε συμβαίνει βέβαια πάντα κάτι αρνητικό, αλλά στον έρωτα καλό είναι να μην προκαλούμε την τύχη μας σε κάποιους τομείς. Όσο τους τραβάμε πέρα δώθε, τόσο αυτοί ξεχειλώνουν και φθείρονται και μαζί τους κι εμείς. Έτσι, έπειτα, η επούλωση είναι αρκετά δύσκολη κι αφήνει υπόλοιπα που κρατούν για χρόνια, αν δεν καθίσουμε να τα δουλέψουμε με τον εαυτό μας. Αν η ιδέα μιας απιστίας μας κατατρώει, ίσως να είναι αρκετή να δώσουμε τέλος, σε όποια πλευρά της εξίσωσης κι αν ανήκουμε.