Πολλές φορές δε βρίσκουμε τις λέξεις που θέλουμε για να δώσουμε μια απάντηση. Ψάχνουμε τον κατάλληλο χαρακτηρισμό, τα λόγια που ταιριάζουν στην περίσταση και λίγο ο φόβος μας μην παρεξηγηθούμε και περάσουμε λανθασμένα νοήματα, λίγο το άγχος μας να εκτεθούμε και να μοιραστούμε όσα έχουμε στο μυαλό μας, μας κάνει να σκαλώνουμε.

Όταν όμως ανάμεσα σ’ ένα ζευγάρι δεν υπάρχει καλή επικοινωνία, αυτό πάει τη σχέση ένα βήμα πίσω και δημιουργεί προβλήματα κατανόησης. Υπάρχουν φορές που έχεις απέναντί σου το ταίρι και δε νιώθεις άνετα να του μιλήσεις χωρίς να φιλτράρεις τη σκέψη σου, την ίδια στιγμή που αγχώνεσαι μήπως οι αντιδράσεις του δεν είναι κι οι καλύτερες ή οι αναμενόμενες και φτάσετε σε ρήξη.

Σημασία όμως έχει όταν είσαι με τον άνθρωπό σου να μην κάνεις δεύτερες σκέψεις, τα λόγια να βγαίνουν αβίαστα. Φυσικά ό,τι ειπωθεί δεν μπορείς να το πάρεις πίσω αν αλλάξεις γνώμη, γι’ αυτό καμιά φορά θες να είσαι λίγο παραπάνω προσεκτικός. Όταν όμως αντιμετωπίζετε ένα θέμα στη σχέση, όταν υπάρχει κάτι που σε έχει ενοχλήσει ή όταν σε απασχολεί ένα προσωπικό ζήτημα και θες μια συμβουλή από το ταίρι, καλό θα ήταν να λειτουργείς αυθόρμητα και να του δείχνεις εμπιστοσύνη, αντί να προβάρεις στο μυαλό σου τον δικό σου μονόλογο που θα του παρουσιάσεις.

Όταν μοιράζεσαι κάτι που σ’ απασχολεί το βγάζεις από μέσα σου και νιώθεις να ξαλαφρώνεις. Πολλές φορές δε μας ενδιαφέρει καν η αντίθετη άποψη σε μια συζήτηση. Θέλουμε απλώς να ανοιχτούμε, να πάψουμε να κρατάμε το μυστικό μας μόνο για μας, να δούμε πως κάποιος μας καταλαβαίνει και μ’ αυτόν τον τρόπο να νιώσουμε καλύτερα. Σε κουβέντες όμως με τον/τη σύντροφό μας οφείλουμε να είμαστε διαλλακτικοί και να δίνουμε χώρο στον άλλο να εκφραστεί. Επίσης, στα πλαίσια της στήριξης που προσφέρουμε στο ταίρι ανήκει και το να μην το αφήνουμε στο περιθώριο και στην άγνοια αλλά να του μιλάμε για ό,τι μας απασχολεί. Εξάλλου, αν αφήσεις τον άλλο στην απ’ έξω αφενός θα οδηγήσεις το μεταξύ σας σ’ απομάκρυνση κι αφετέρου δεν πρέπει να ΄χεις απαιτήσεις να κατανοήσει τη θέση που βρίσκεσαι και να σου συμπεριφερθεί ανάλογα.

Δεν μπορεί σε μια σχέση να ‘ναι μονίμως όλα ρόδινα. Υπάρχουν φορές που θα προκύψουν θέματα που θέλουν διάλογο για να λυθούν. Οι σχέσεις οφείλουν να βασίζονται στην αμοιβαία ειλικρίνεια και εμπιστοσύνη. Το είσαι καλός συνομιλητής είναι μεγάλο προσόν. Ο μονόλογος είναι κακό συνήθειο και αν δεν ακούσεις και την οπτική που έχει το ταίρι, καθόλου απίθανο να οδηγηθείτε σε ένταση χωρίς να το καταλάβετε.

Όσο περισσότερο συζητάτε στη σχέση, τόσο περισσότερα μαθαίνετε ο ένας για τον άλλο και τόσο πιο κοντά έρχεστε. Εξάλλου, αν δε μοιραστείς αυτό που σε απασχολεί με τον άνθρωπο που έχεις επιλέξει να βρίσκεται δίπλα σου, σε ποιον θα το πεις; Η οικειότητα στη σχέση σε βοηθάει να ανοιχτείς χωρίς να νιώθεις άβολα ή να προσπαθείς να ωραιοποιήσεις καταστάσεις. Σημασία έχει να σπάσετε τον πάγο μεταξύ σας και να μπορείτε να μιλήσετε ο ένας στον άλλο για οτιδήποτε, όσο σημαντικό ή ασήμαντο κι αν θεωρείτε ότι είναι.

Μην περιμένετε από τη μία στιγμή στην άλλη να γνωριστείτε δια μαγείας. Θα πρέπει να ανακαλύψετε πράγματα για τον άνθρωπό σας και αυτό απαιτεί να τον ακούσετε με προσοχή όποτε έχει κάτι να σας πει. Προσπαθήστε να μπείτε στη θέση του και να καταλάβετε πώς νιώθει. Αν πάλι υπάρχουν στιγμές που το ταίρι νιώσει πως πιέζεται να ανταποκριθεί στη μεταξύ σας κουβέντα καλό θα ήταν να αφήσετε να πάρει τον χρόνο του και να μην πιέσετε παραπάνω, γιατί το μόνο που θα καταφέρετε εκείνη τη στιγμή είναι να τσακωθείτε. Αφήστε πρώτα να ηρεμήσει και να είναι σε θέση να δει ψύχραιμα την κατάσταση και τον διάλογό σας.

Είναι σημαντικό να εκφράζεσαι, να μην κρατάς συσσωρευμένο αρνητισμό, να μοιράζεσαι τα συναισθήματά σου. Μόνο έτσι θα γνωρίσεις τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου και θ’ αναπτύξετε μια σχέση μοναδική. Κανένας δεν είναι ίδιος με κάποιον άλλο, γι’ αυτό και πρέπει να του δώσουμε την ευκαιρία να μας πει όσα σκέφτεται. Μόνο με κουβέντα βρίσκονται οι λύσεις και μόνο αν εμπιστεύεσαι το ταίρι και του μιλάς ειλικρινά θα φτάσεις σε σημείο να βαδίζεις σε κάτι ασυναίσθητα όμορφο.

Συντάκτης: Ειρήνη Παπά
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.