Ελευθερία· μεγάλη λέξη με ακόμα μεγαλύτερο νόημα. Για τον καθένα από εμάς η σημασία αυτής της έννοιας είναι διαφορετική. Ελευθερία μπορείς να αισθάνεσαι όταν δεν είσαι σε σχέση, αλλά επίσης μπορείς κι όταν είσαι. Ταμπέλες είναι όλες οι λέξεις κι έχουμε τη συνήθεια να τις κρεμάμε κυρίως στους εαυτούς μας για να χωνέψουμε πως βρισκόμαστε σε αυτήν τη θέση.

Είσαι σε σχέση μα σαν άνθρωπος πάντα θα είσαι ελεύθερος και πάντα θα έχεις το δικαίωμα της ελεύθερης βούλησης, απλά δεν είσαι ελεύθερος για να μπει κάποιος άλλος στη ζωή σου και να την κάνει πιο όμορφη κι αυτό γιατί έχει ήδη μπει κάποιος κι είναι πανέμορφη. Τι γίνεται όταν χωρίζεις όμως; Ξαφνικά τώρα λέγεσαι ελεύθερος; 

Μπορεί και να λέγεσαι αν το επιλέξεις κι αν το νιώθεις, μπορεί ακόμα και να περάσει καιρός κι όταν σε ρωτάνε αν έχεις σχέση να λες «όχι, είμαι χωρισμένος» αυθόρμητα ή μη. Αλλά όταν περάσουν μήνες και χρόνια κι εξακολουθείς να λες ότι είσαι χωρισμένος, τότε κάτι δεν πάει καλά.

Μην μπαίνεις σε αυτό το τριπάκι της συνήθειας γιατί είναι πολύ ύπουλη, σε παρασύρει κι ενώ ο χρόνος περνάει, εσύ μένεις στάσιμος. Χωρισμένος είσαι όσο ακόμα θρηνείς το χαμό μιας σχέσης, ενός έρωτα, μιας αγάπης. Όσο θρηνείς και δεν αποδέχεσαι πως κάτι έχει τελειώσει για τα καλά κι εσύ δε λες να το καταλάβεις ή κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις, τότε πώς θες να είσαι και να λέγεσαι ελεύθερος;

Πώς να είσαι ελεύθερος όταν ακόμα το μυαλό σου το χειρίζεται κάποιος άλλος, όταν η διάθεσή σου εξαρτάται από το τι θα κάνει και θα πει κάποιος άλλος; Όταν δεν μπορείς να γυρίσεις το κεφάλι σου στο δρόμο χωρίς να βλέπεις το φάντασμα που λέγεται πρώην; Πώς να είσαι ελεύθερος; Δεν είσαι. Δεν είσαι έτοιμος να είσαι όσο και να το παλεύεις, όσο τρελά και να το θέλεις.

Είναι πιο απλό απ’ ό,τι νομίζεις και ναι, θα ξυπνήσεις ένα πρωί και θα ξέρεις ότι είσαι ελεύθερος, θα καταλάβεις ότι την ελευθερία σου την είχες πάντα, απλά εσύ δεν ήθελες να τη δεις. Εσύ δεν ήθελες να είσαι ολόκληρος από μόνος σου κι επέλεγες να είσαι μισός.

Ε εκείνο το πρωί θα πεις «γαμώτο είμαι ολόκληρος, είμαι ελεύθερος κι έχω εγώ τον έλεγχο της ζωής μου». Εκείνο το πρωί θα δεις την ομορφιά της ελευθερίας κι όσα σου προσφέρει αυτή η λέξη. Σου προσφέρει ασφάλεια περισσότερη από όση είχες όταν ήσασταν μαζί γιατί τώρα βάζεις εσύ τις ταχύτητες και δε φοβάσαι μην τις αλλάξει κάποιος όταν δεν κοιτάζεις. Σου προσφέρει γαλήνη γιατί η καρδιά σου δεν είναι πια χαραγμένη με άλλο μελάνι παρά μόνο με το δικό σου.

Δεν έχει σημασία πότε θα το νιώσεις, φτάνει όταν το νιώσεις να μην είναι πολύ αργά για να το πιστέψεις. Είναι δεκτό να πονάς, είναι δεκτό να μην είσαι έτοιμος για να κάνεις restart, δεν είναι, όμως, δεκτό να πενθείς για μια ζωή όταν αυτή είναι τόσο μικρή κι έχει τόσα να σου δείξει. Θα είσαι πάντα ελεύθερος, αλλά όταν μάθεις να πετάς μόνος σου, θα καταλάβεις ότι μπορείς να πετάξεις όπου θέλεις και να φτιάξεις νέες φωλιές και δεν υπάρχει κανείς να σε σταματήσει.

 

Επιμέλεια Κειμένου Πηνελόπης Παυλίδη: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Πηνελόπη Παυλίδη