Περνάς σήματα, κάνεις μαθήματα, σού σβήνει 2.000 περίπου φορές, κάνει παρκάρισμα στην ανηφόρα,  οπισθογωνία κι ό,τι άλλο χρειαστεί κι επιτέλους παίρνεις το δίπλωμα οδήγησης, νιώθοντας την ανεξαρτησία στο τιμόνι ανάμεσα στα χέρια σου. Ξεκινάνε τα πήγαινέ έλα με φίλους, γίνεσαι ο προσωπικός τους ταξιτζής, οργανώνεις μονοήμερες κι αράγματα σε θέες, αποδράσεις έστω και μέχρι το Σούνιο. Κι όλα είναι τέλεια.

Έρχεται όμως κάποια στιγμή που πρέπει να οδηγήσεις για δουλειές, να περάσεις από το κέντρο, να πας στο επαγγελματικό ραντεβού σου και τσουπ, είσαι 20 λεπτά και χαζεύεις τα καταστήματα με έπιπλα στην Κηφισιάς πακτωμένος ανάμεσα σε 200 άλλα αυτοκίνητα. Η ώρα δεν περνάει, οι κόρνες έχουν πιάσει τον ρυθμό, εσύ καθυστερείς κάθε λεπτό για τη δουλειά σου και μέχρι και το αγαπημένο σου τραγούδι σε εκνευρίζει. Η τυχερή σου μέρα λοιπόν έφτασε, γιατί παρακάτω θα βρεις 5 πράγματα που μπορείς να κάνεις για να περάσει η ώρα και να παραμείνεις σε κατάσταση ζεν στην αυριανή κίνηση.

 

Διάβασε λίγες σελίδες από ένα βιβλίο

Το μόνο σίγουρο είναι πως στο σπίτι σου, έχεις τουλάχιστον δύο βιβλία που όλο λες να ξεκινήσεις αλλά όλο τα αναβάλλεις. Πάρε λοιπόν κάποιο από τα αδιάβαστα βιβλία σου και διάβασε λίγες σελίδες κάθε μέρα στην κίνηση. ‘Οσο προλάβεις. Έτσι θα σβήνεις και κάτι από την πνευματική σου to do list σου αλλά θα περνάει κι η ώρα σου περισσότερο ήρεμα, εποικοδομητικά κι αν είναι κι ενδιαφέρον το βιβλίο, πιο γρήγορα. Mια εναλλακτική που μπορείς να δοκιμάσεις για να συμβαδίζει και με την οδήγηση, είναι να να ανακαλύψεις τα audio books και με τη βοήθεια και μόνο του ηχείου σου, να πετυχαίνεις με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια.

 

Λύσε σταυρόλεξα

Μπορεί να σου φαίνεται μια ασχολία για ηλικίες άνω των 60, αλλά είναι επίσης μια φανταστική άσκηση για το μυαλό, επιστημονικά αποδεδειγμένο. Επίσης, έχεις πολλές επιλογές. Κλασικό σταυρόλεξο, σκανδιναβικό σταυρόλεξο, σταυρόλεξο της Ουγγαρίας, γραμμικό σταυρόλεξο, λέξη-κλειδί και άλλα πολλά που μπορείς να ανακαλύψεις σε ένα ένθετο από περιοδικό. Διάλεξε λοιπόν ένα, χαζεύοντας σε ένα περίπτερο μέχρι να βρεις το κατάλληλο για σένα και κράτα το δίπλα στον πρωινό σου καφέ για να μην το ξεχνάς. Αντί να παλεύεις να δημιουργήσεις νέες βρισιές με το μυαλό σου στην κίνηση όταν είσαι κολλημένος για μισάωρα, ακόνισέ το για να βρεις το 6 κάθετα, όπου το τρίτο γράμμα λύνει το 3 οριζόντια. Να πούμε εδώ πως είναι μια δραστηριότητα που θέλει δύο στο αυτοκίνητο, γιατί με πρώτη δευτέρα όλη την ώρα δεν μπορείς και να είσαι με ένα στιλό στο χέρι.

 

Οργάνωσε το πρόγραμμά σου

Είναι λογικό κι επόμενο, όταν κολλήσεις στην κίνηση να αγχώνεσαι και να νευριάζεις με την επακόλουθη καθυστέρηση που θα αποκτήσει η μέρα σου. Σε αυτόν τον ακίνητο χρόνο λοιπόν, άνοιξε τις σημειώσεις του κινητού σου ή το ημερολόγιό σου και ξεκίνα να γράφεις bullets με πράγματα που έχεις να κάνεις. Σημείωσέ τα, είτε για ημερήσιο πρόγραμμα, είτε για εβδομαδιαίο ή και μηνιαίο. Μπορείς βεβαία να ξεγελάσεις και το μυαλό σου και να γράψεις κάτι που ήδη έχεις κάνει ώστε να το σβήσεις και η προσωρινή ανακούφιση που θα νιώσεις να σε κάνει να χαλαρώσεις έστω και λίγο κάτω από το φανάρι.

 

Επικοινώνησε με άτομα που έχεις καιρό

Εάν έχεις bluetooth στο αυτοκίνητο ή ασύρματα ακουστικά και μόνο τότε, πάρε τηλέφωνο τη θεία σου που έχεις να της μιλήσεις από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Τον φίλο σου από την σχολή που υποσχεθήκατε ο ένας στον άλλον ότι θα κρατήσετε επαφή, αλλά το καταφέρατε μόνο για τον πρώτο χρόνο μετά την αποφοίτηση. Σύνδεσε λοιπόν τη συσκευή σου και σκέψου το άτομο που θες να πεις τα τελευταία νέα σου και που θα χαρεί με τη χαρά σου και την εμφάνιση του ονόματός σου στο κινητό του. Η στασιμότητα στην κίνηση είναι μια καλή ευκαιρία να διακόψεις τη στασιμότητα στις διαπροσωπικές σου σχέσεις και τα κενά στις επαφές σου σου.

 

Μάθε μία ξένη γλώσσα

Ο χρόνος που είσαι στην αναμονή κάθε μέρα έως να φτάσεις στον προορισμό σου, είναι αρκετός για μερικά μαθήματα ξένης γλώσσας. Συνδέσου στο Duolingo ή όποια άλλη εφαρμογή θέλεις κι επίλεξε οποιαδήποτε γλώσσα έχεις καημό από μικρό παιδί να μάθεις. Σαν μια μικρή Θεοπούλα που μαθαίνει γαλλικά, ολοκλήρωσε κάθε μέρα από ένα ολιγόλεπτο μάθημα. Έτσι, θα μπορείς εκτός από ελληνικά να καταριέσαι και σε άλλες γλώσσες τα φανάρια.

Συντάκτης: Χριστίνα Μίνου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου