%ce%b8%ce%b11%ce%b8%ce%b11

Σώματα δοσμένα στην απόλαυση, καυτές ανάσες, απόλυτη παράδοση. Οι λέξεις που βγαίνουν από το στόμα τους ξεχειλίζουν με πάθος, λαγνεία, πρόθεση ο ένας να κυριεύσει το κορμί του άλλου κι όλα αυτά μέχρι το σημείο της εξάντλησης, της ολικής παραδοχής, ότι το σώμα ικανοποιήθηκε.

Εάν την πιο προσωπική κι ιδιαίτερη ώρα κάτι απασχολεί το μυαλό σου, τότε δεν παραδίνεσαι ολοκληρωτικά στον άλλον και στις αισθήσεις σου. Εάν σκέφτεσαι τους στόχους του επόμενου μήνα στη δουλειά και τη λίστα με τα ψώνια σου, τότε αποκόβεσαι από τον εαυτό σου και του στερείς την μεγαλύτερη απόλαυση.

Κάπου ανάμεσα στο υλικό με περίπλοκες στάσεις, ευφάνταστα σενάρια κι ερωτικά βοηθήματα που υπόσχονται μεγαλύτερη απόλαυση κατά την επαφή, κάνει δυναμικά την εμφάνισή της μια νέα προσέγγιση. Όχι τόσο ξένη προς εμάς, αλλά με έναν συνδυασμό που προκαλεί την περιέργειά μας, ιδιαίτερα με την απλότητά της. Διαλογισμός κι ερωτική επαφή. Η φιλοσοφία πίσω από αυτό το πάντρεμα των δύο τεχνικών, αφορά στο να είμαστε παρόντες στο εδώ και τώρα και σε πλήρη επαφή με το σώμα και τις αισθήσεις μας. Το αποτέλεσμα; Ενισχυμένη διέγερση και μεγαλύτερη απόλαυση. Σε αντίθεση με τις πρακτικές που συνήθως ακολουθούνται, γρήγορες και μηχανικές σχεδόν κινήσεις, απόδραση στη φαντασία και το κυνήγι της κορύφωσης, αυτή η νέα πρόταση μας προσκαλεί να κατεβάσουμε ρυθμό και ταχύτητα, και να εστιάσουμε στην στιγμή και σε όσα προσλαμβάνουν οι αισθήσεις μας.

Μέχρι τώρα, γνωρίζαμε το Τάντρα και τις ιδιαίτερες πρακτικές και ιεροτελεστίες, καθώς και τις ποικίλες στάσεις που αυτό προτείνει. Αυτό που προτείνεται τώρα, είναι μια νέα εφαρμογή του mindfulness, στην ερωτική μας ζωή αυτή τη φορά, που μας μαθαίνει να είμαστε παρόντες σε σωματικό, συναισθηματικό και ψυχολογικό επίπεδο.

Οι άνθρωποι είμαστε, κατά κοινή ομολογία, δέσμιοι της συνήθειας κι από αυτή δε θα μπορούσε να ξεφύγει και αυτό το κομμάτι της ζωής μας. Ακολουθώντας ένα γνωστό μονοπάτι, οι κινήσεις γίνονται σχεδόν αυτόματες, πολλές φορές χωρίς να έχουμε πλήρη αντίληψη και συνείδηση των όσων πραγματοποιούνται εκείνη την στιγμή, αποκόβοντας έναν πλούτο συναισθημάτων κι αισθήσεων που μεταμορφώνουν την εμπειρία.

Μελέτες που έχουν γίνει αποδεικνύουν ότι εφαρμόζοντας την πρακτική του mindful διαλογισμού, αυξάνουμε τη λειτουργία μιας περιοχής του εγκεφάλου που ονομάζεται πρόσθιος νησιωτικός φλοιός, υπεύθυνος για την επικοινωνία με ολόκληρο το σώμα. Κύρια λειτουργία του είναι η συναισθηματική ενσωμάτωση των εμπειριών και των αντιλήψεων. Με άλλα λόγια, το σημείο του εγκεφάλου που δραστηριοποιείται έντονα κατά τον διαλογισμό, αυξάνοντας τις αισθήσεις μας, προκαλώντας μια έντονη βιωματική εμπειρία από κάθε ερέθισμα που προσλαμβάνουμε.

Είναι ένα μονοπάτι επιστροφής στον ίδιο μας τον εαυτό, απαλλαγμένο από περιττές σκέψεις κι αρνητική κριτική, και παραδομένο στις κινήσεις, τη μυρωδιά, το άγγιγμα του συντρόφου μας. Αδιαφορώντας για το αν το σώμα μας φαίνεται ελκυστικό, αν κάνουμε σωστές κινήσεις ή αν ξεστομίζουμε τις αναμενόμενες εκφράσεις, πατάμε μια παύση σε όλες αυτές τις ανούσιες σκέψεις κι εστιάζουμε για μια φορά στο σώμα μας και σε όσα αυτό βιώνει τη δεδομένη στιγμή.

Ξεκινώντας αργά, σε ένα μέρος με χαμηλό φωτισμό κι ήρεμη ατμόσφαιρα, άνετο και φιλικό, αρχικά συγκεντρωνόμαστε στον εαυτό μας, απελευθερώνοντας κάθε σκέψη που εμφανίζεται κι αναπνέοντας αργά και ρυθμικά. Οι κινήσεις μας γίνονται με ροή κι είναι συνειδητές. Αυτή η τεχνική είναι μια επιστροφή στο σώμα μας, που χωρίς αυτό, είναι δύσκολο να συνδεθούμε με κάποιον άλλο. Χωρίς βιαστικές κινήσεις και με πλήρη έλεγχο και συνείδηση, χρησιμοποιούμε όλες τις αισθήσεις μας για να συνδεθούμε. Την όσφρηση, την όραση, την ακοή, την αφή. Ή αλλιώς, αφουγκραζόμαστε την αυθεντική μυρωδιά του άλλου, τον ήχο της αναπνοής του, την αίσθηση που έχει το δέρμα του στο άγγιγμά μας, το βλέμμα του.

Η βραδύτητα, η πρόσληψη όλων εκείνων των στοιχείων που απαρτίζουν το σώμα του άλλου, όλα συμβάλλουν στο να διαμορφώσουν μια έντονη και βαθιά εμπειρία. Κι ακολουθώντας την σύγχρονη πρακτική, υπάρχει και η αντίστοιχη εφαρμογή που μπορεί να σε βοηθήσει να εξασκηθείς στην ασφάλεια του προσωπικού σου χώρου, ώστε ν’ αρχίσεις να χαλαρώνεις και να εφαρμόζεις όλα όσα θα σε οδηγήσουν σε μια εκστατική επαφή, είτε με τον εαυτό σου και το σώμα σου, είτε με τον ερωτικό σου σύντροφο.

Πρωτοστατώντας σε αυτό το νέο trend, περιλαμβάνει στις υπηρεσίες του διαλογισμούς με κατηγορίες όπως «Αργή επαφή και Οικειότητα», «Γυναίκες», «Άντρες» και « Ζευγάρια». Κάθε κατηγορία περιλαμβάνει καθοδηγούμενους διαλογισμούς, μικρής σχετικής διάρκειας, που υπόσχονται να σε βοηθήσουν να εξερευνήσεις και να καλλιεργήσεις αυτή την νέα πλευρά του εαυτού σου και του συντρόφου σου. Με άλλα λόγια, μετατρέπουν την επαφή σε τέχνη της απόλαυσης.

Οι έρευνες βρίσκουν ότι η συγκεκριμένη τεχνική βοηθάει σημαντικά στα διάφορα προβλήματα που εμφανίζονται ανάμεσα στα ζευγάρια, όπως οι σωματικές δυσλειτουργίες, οι ανασφάλειες, η μειωμένη λίμπιντος και πολλά άλλα.

Ακόμα κι αν δεν μπορείς να μείνεις ακίνητος και ν’ απαλλαγείς από τις χιλιάδες σκέψεις που κατακλύζουν το μυαλό σου, την επόμενη φορά που θα βρεθείς μαζί με τον σύντροφό σου, δοκίμασε να κλείσεις την πόρτα στον έξω κόσμο, σε ό, τι σε αποσπά, σε ό, τι σε προβληματίζει κι εστίασε μόνο στην στιγμή. Άδειασε το μυαλό σου κι άσε τις αισθήσεις σου να σε πλημμυρίσουν.

Απολαύστε υπεύθυνα!

Συντάκτης: Βασιλική Υψηλάντη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!
Μην αφήνεις τη σχέση να σε πάει όπου θέλει!

Πάρε την κατάσταση στα χέρια σου!