uobilvbliv

Ιστορίες για ήρωες και ηρωίδες, σημαντικές φιγούρες που επηρέασαν την εξέλιξη του εαυτού τους και στην πορεία είχαν σημαντική επίδραση στον κόσμο γύρω τους, συμβάλλοντας αυθεντικά και μοναδικά στην εξέλιξη της αφήγησης του μικρόκοσμου και του μακρόκοσμου που κατοικούσαν, υπήρχαν από την απαρχή του κόσμου και του χρόνου.

Από τον Πλάτωνα μέχρι τον βασιλιά Αρθούρο και από την Κλεοπάτρα μέχρι την αυτοκράτειρα της Ιαπωνίας, οι προσωπικότητες που κυριάρχησαν στη ροή της παγκόσμιας ιστορίας αντανακλούσαν πολλά περισσότερα από την πολιτική και οικονομική περίοδο της εποχής τους. Ήταν η ζωηρή μετουσίωση του συλλογικού ασυνείδητου που έπαιρνε σάρκα και οστά, μεταμορφώνοντας άτομα και κοινωνίες δραστικά.

Σε αυτό το πολυτάραχο ταξίδι, εσωτερικοί οδηγοί, ή αλλιώς αρχέτυπα, έδωσαν μορφή στην εσωτερική ενόρμηση, υιοθετώντας κάθε φορά έναν διαφορετικό ρόλο που μας διδάσκει και γίνεται φάρος που μας κατευθύνει προς τη σωτήρια γη του αυθεντικού πνεύματος και της ψυχής που κατοικεί μέσα μας.

Τα αρχέτυπα βρίσκονται παντού γύρω μας, σε όλα τα στάδια της ζωής μας και ανάλογα με το κυρίαρχο, κάθε φορά, βιώνουμε τις αντίστοιχες συνθήκες στη ζωή μας, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Η εμμονική προσκόλληση σε ένα αρχέτυπο θέτει γνωστικούς και βιωματικούς περιορισμούς, καθώς γίνεται τροχοπέδη στην εξέλιξη της προσωπικότητας και στην έκφραση της καθημερινής ζωής.

Επηρεάζουν και κυριαρχούν στη συμπεριφορά μας, καθώς μεταλλάσσονται σύμφωνα με τα στοιχεία της προσωπικότητάς μας και με τον σκοπό που θέλουμε να επιτύχουμε. Πυροδοτούν συναισθήματα και ξυπνούν πλευρές του εαυτού βαθιά κρυμμένες, δίνουν νόημα στις πράξεις και στην πορεία της ζωής μας, αποτελούν ένα νοητικό χάρτη για το ανθρώπινο μυαλό παρέχοντας τα ζωτικά μοτίβα συμπεριφοράς που διασφαλίζουν συνοχή και συνέχεια.

Είναι η βασιλική οδός για αλλαγές στην προσωπικότητα και στη θεώρηση του κόσμου γύρω μας, αλλά και για να εξηγήσουμε οργανικές συμπεριφορές που άλλοτε μας θρέφουν κι άλλοτε γίνονται ανυπέρβλητα εμπόδια προς έναν στόχο. Ορίζουν το στάδιο της ζωής που βρισκόμαστε και γίνονται πρωταγωνιστές σε έναν χορό του αληθινού εαυτού με το Εγώ και την ασυνείδητη πλευρά μας, την αιώνια ψυχή και τα όρια με τον κόσμο έξω από αυτή. Είναι η συνδετική κόλλα που ενώνει τα συναισθήματα, τις πράξεις και τη συμπεριφορά σε μια βιωματική εμπειρία και αποκαλύπτει τα κίνητρα που νοηματοδοτούν κάθε πράξη μας.

Μέσω των ονείρων μας και της καθημερινής ονειροπόλησης μπορούμε να ανακαλύψουμε νοηματικές διασυνδέσεις, δυναμικές συμπεριφορές και ασυνείδητα σύμβολα συνθέτοντας με αυτόν τον τρόπο μια αρμονική πορεία, διαλύοντας συγκρούσεις και αντιθέσεις που καθυστερούν την εξέλιξη.

Τα τέσσερα πρώτα αρχέτυπα βοηθούν στην προετοιμασία της πορείας μας στη ζωή και στη διαμόρφωση ανθεκτικού χαρακτήρα, τα επόμενα τέσσερα αφορούν το ρεαλιστικό κομμάτι της επιβίωσής μας και τα τελευταία χαρακτηρίζουν τα πιο ώριμα εξελικτικά στάδια.

 

1. Ο αθώος

Είναι το κομμάτι του εαυτού που έχει σταθερή πίστη στη ζωή, στον εαυτό και στους άλλους. Αποσκοπεί στη διατήρηση της ασφάλειας και φοβάται την εγκατάλειψη. Αν παραμείνει, δε θα ενηλικιωθεί, δε θα ωριμάσει και θα επιζητά συνεχώς κάποιος να τον φροντίσει, να τον σώσει. Η υπέρμετρη αισιοδοξία ενέχει τον κίνδυνο να γίνει ουτοπικός.

 

2. Ο ορφανός

Είναι ο «έκπτωτος» υιός που χάνει το δίχτυ ασφάλειας και φοβάται την εκμετάλλευση και τη θυματοποίηση. Προσπαθεί σκληρά να γίνει άξιος ώστε να κερδίσει και πάλι τη γονική προστασία. Ρεαλιστής και ανεξάρτητος με τάσεις μοναχικότητας, κυνηγά τη χαμένη ασφάλεια ενώ είναι βαθιά πληγωμένος και προδομένος. Δείχνοντας την ευάλωτη πλευρά του θα μπορέσει να συνδεθεί.

 

3. Ο πολεμιστής

Ικανός, δυνατός, με σταθερές αξίες, αγωνίζεται για τη νίκη, την επίτευξη ενός στόχου. Με πειθαρχία και προσήλωση στις αρχές του πολεμά για όσα πιστεύει. Η υπερβολική αυτοπεποίθηση ίσως τον οδηγήσει στην αλαζονεία.

 

4. Ο φροντιστής

Αποτελεί την ενσάρκωση του ρόλου του γονέα, με την αυτοθυσία και την παροχή φροντίδας σε πρώτο πλάνο. Βοηθά τους άλλους να αναπτυχθούν με τη συνεχή ενίσχυση. Υπάρχει ο κίνδυνος να χάσει την ταυτότητά του μέσα στους άλλους. Αποστρέφεται τον εγωισμό και την αγνωμοσύνη.

 

5. Ο αναζητητής

Η εγγενής ανάγκη αναζήτησης έξω από τα γνωστά όρια αποτελεί χαρακτηριστικό του. Φοβάται τη συμμόρφωση και τον περιορισμό, φυσικά και νοητά κι αναζητά την ευτυχία. Η υπερβολική ανάγκη για αυτονομία ίσως τον οδηγήσει σε συνεχείς αποδράσεις. Πιστός στο κάλεσμα του αυθεντικού εαυτού μέσα του.

 

6. Ο καταστροφέας

Είναι η έκφραση εκείνου που δουλεύει σκληρά, σύμφωνα με τους κανόνες κι όμως σε μια στιγμή όλα καταστρέφονται. Η αποδοχή της θνητότητάς και του υπαρκτού πόνου στη ζωή τον μεταμορφώνουν. Φοβάται τον αφανισμό, τη στασιμότητα. Πρωτοπόρος κι αντισυμβατικός, καταστρεπτικός και παραβατικός, άκρα στα οποία ισορροπεί.

 

7. Ο εραστής

Η άδολη αγάπη του παιδιού προς τον γονέα αλλά και ο σαρκικός έρωτας είναι εκφράσεις του. Αποζητά τη σύνδεση, την επαφή και αποστρέφεται την απώλεια της αγάπης, την απομάκρυνση. Αφοσιωμένος και πιστός, επιτρέπει στη μεταμορφωτική δύναμη του Έρωτα να κυριαρχήσει. Η υπερβολική αγάπη προς τον εαυτό μπορεί να οδηγήσει στο ναρκισσισμό. Φοβάται τη μοναξιά, αναζητά την ένωση.

 

8. Ο δημιουργός

«Γεννά» τον αυθεντικό εαυτό του, δημιουργεί την ουσία της ψυχής του και πλάθει κάθε πτυχή της πραγματικότητάς του. Η απουσία φαντασίας και αυθεντικότητας τον απωθεί. Οραματιστής με κίνδυνο να γίνει μονομερής αναπτύσσοντας μόνο μια πλευρά του εαυτού, ισορροπεί ανάμεσα στο σώμα και στην ψυχή.

 

9. Ο εξουσιαστής

Στόχος του η ευημερία και απώτερος σκοπός του η διατήρηση της ηγεσίας και του ελέγχου. Αναλαμβάνει υπεύθυνα τις υποχρεώσεις του και τα σημεία όπου υστερεί. Χωρίς σοφία γίνεται αυταρχικός και απόλυτος.

 

10. Ο μάγος

Μεταμορφώνει την πραγματικότητα αλλάζοντας τη συνειδητότητα κι έχει ένα έμφυτο ταλέντο να ευθυγραμμίζεται εύκολα με όλους. Βελτιώνει την αντίληψη της πραγματικότητας και πιστεύει ότι όλα μπορούν να συμβούν. Η υπέρμετρη προσωπική δύναμη ίσως τον οδηγήσει στην αυτοκαταστροφή.

 

11. Ο σοφός

Αποζητά την κατανόηση του κόσμου και της αλήθειας που θα τον απελευθερώσει. Φοβάται την εξαπάτηση και τις ψευδαισθήσεις. Η μονομερής αναζήτηση της αυτογνωσίας ίσως τον κάνει νωθρό με ένα αίσθημα ψευδούς ανωτερότητας.

 

12. Ο γελωτοποιός

Ζει για την απόλαυση και τη διασκέδαση του ταξιδιού της ζωής. Η ελευθερία και η εξερεύνηση είναι έντονα χαρακτηριστικά, όπως και το ταλέντο να προκαλεί με χιούμορ. Η απουσία πειθαρχίας ίσως τον οδηγήσει στη νωθρότητα και στην πλεονεξία. Φοβάται μήπως γίνει βαρετός και είναι πάντα αυθόρμητος.

 

Είτε υποκύψεις στην ανεμελιά είτε αναλάβεις την ευθύνη, το κλειδί για την ανακάλυψη του αληθινού εαυτού είναι στα χέρια σου. Πώς θα εξελιχθεί η δική σου ιστορία;

Συντάκτης: Βασιλική Υψηλάντη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου