bohbhiob

Το φλερτ έχει προσαρμοστεί στην εποχή του γραπτού λόγου, των μηνυμάτων και του διαδικτύου. Ο πιο άμεσος τρόπος να πλησιάσει κάποιος το πρόσωπο που τον ενδιαφέρει είναι αναπόφευκτα τα μηνύματα στα social media, έτσι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο ο τρόπος που γράφουμε και που χρησιμοποιούμε τη γλώσσα.

Σίγουρα, ο έρωτας δεν κοιτάζει γραμματική και συντακτικό όμως μεταξύ μας, δεν είναι λίγο ξενέρωτα τα μηνύματα που έρχονται και είναι γεμάτα ορθογραφικά και ασάφειες; Πέρα από το γεγονός ότι βγαίνουμε έξω από το ερωτικό mood στην προσπάθειά μας να τα αποκρυπτογραφήσουμε, μας δίνουν και μια εικόνα του άλλου που στερείται γοητείας.

Ένα μήνυμα με σωστό και δομημένο λόγο είναι άκρως γοητευτικό. Ο τρόπος που γράφουμε είναι το μέσο της εικόνας που δημιουργούμε στον άλλον, ειδικά στην περίπτωση που δε γνωριζόμαστε καλά από κοντά. Ο καθένας συνθέτει το παζλ της μορφής και της προσωπικότητας του συνομιλητή μέσα από τις κουβέντες που επιλέγει εκείνος να γράψει και από το πώς αποτυπώνει τις σκέψεις του. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως ένα μήνυμα είναι η εικόνα που δίνουμε στον άλλον για εμάς.

Όσο πιο σωστά και ξεκάθαρα γράφουμε τόσο πιο καθαρή είναι και η εντύπωση που δημιουργούμε υποσυνείδητα σε εκείνον που το διαβάζει. Του παρουσιάζουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και τον κατακτούμε μόνο όταν έχουμε καταφέρει να τον μαγέψουμε με τα λόγια μας. Φυσικά όταν λέμε να τον μαγέψουμε δεν εννοούμε να γίνουμε όλοι ποιητές και λογοτέχνες αλλά να προσπαθήσουμε να δουλέψουμε τις λέξεις σε συνδυασμό με τις σκέψεις μας. Εξάλλου αυτό συμβαίνει και στις δια ζώσης συναντήσεις μας. Πολλές φορές κάποιος με τη δύναμη του λόγου και της σωστής έκφρασης μπορεί να ρίξει το πολυπόθητο για εκείνον κάστρο, χωρίς να χρειαστεί  καν να παίξει το χαρτί της εξωτερικής εμφάνισης.

Ο έρωτας είναι σε μεγάλο βαθμό πνευματική επαφή και επικοινωνία. Είμαστε ικανοί να ερωτευτούμε έναν άνθρωπο που δεν τον έχουμε δει ποτέ -ή τον έχουμε δει ελάχιστα- μόνο και μόνο από όσα γράφει και από αυτό που εκπέμπει μέσα από τα γραπτά του. Έρωτες και έρωτες γεννήθηκαν πίσω από ερωτικές επιστολές ή από μηνύματα μέσω διαδικτύου χωρίς καμία οπτική επαφή. Όταν ο άλλος καταφέρνει να κερδίσει το μυαλό σου είναι σχεδόν βέβαιο πως θα καταφέρει να κερδίσει και όλα τα υπόλοιπα σημεία σου. Οι λέξεις είναι ίσως το πιο σημαντικό όπλο των ερωτευμένων μετά τα βλέμματα. Όταν δε, έχουν υπάρξει βλέμματα κι έχει ανάψει η πρώτη σπίθα, τότε μερικά μηνύματα ουσίας και λεκτικού παιχνιδιού μπορούν να φουντώσουν τη σπίθα και να δημιουργηθεί η φωτιά που όλοι θέλουμε να νιώσουμε μέσα μας. Η εξυπνάδα και η σπιρτάδα ενός καλογραμμένου μηνύματος είναι ικανή να μας ξετρελάνει και να μας κάνει να παραδοθούμε γλυκά στο πρόσωπο πίσω από την οθόνη.

Ακόμη όμως κι αν κάποιος δεν το έχει τόσο πολύ με την έκφραση μέσω του γραπτού λόγου, ας κάνει το πρώτο βήμα με ένα απλό αλλά διπλοτσεκαρισμένο μήνυμα που θα του ανοίξει τον δρόμο για μία συνάντηση και εκεί μπορεί να ξεδιπλώσει όσα περισσότερα επιθυμεί. Και επειδή αυτό μπορεί σε κάποιους να φαντάζει δύσκολο, ας ξεκινήσουμε με την ενεργοποίηση της αυτόματης διόρθωσης στο κινητό μας, είναι μια λύση που σίγουρα θα μας βγάλει από πολλές δύσκολες θέσεις όταν θα θέλουμε να φλερτάρουμε στα social media! Τα υπόλοιπα, είναι και θέμα χαρακτήρα.

Συντάκτης: Μαρία Αθανασοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου