Λένε πως για να ‘ναι μια σχέση επιτυχής πρέπει να ερωτεύεσαι ξανά και ξανά, πάντα όμως με τον ίδιο άνθρωπο. Κάποιοι, βέβαια, έχουν μπερδέψει λιγάκι τα πράγματα, αφού, ναι μεν, ερωτεύονται πολλές φορές κατά τη διάρκεια της σχέσης, όχι όμως με τον ίδιο άνθρωπο. Ενώ, λοιπόν, κάποιοι παλεύουν να κρατήσουν μια σχέση ζωντανή και κάποιοι άλλοι ορκίζονται στο όνομα της παντοτινής ελευθερίας, υπάρχουν κι αυτοί που έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν όχι μία αλλά πολλές ταυτόχρονες σχέσεις.

Όπως και να το κάνουμε, κάποιοι άνθρωποι κουβαλούν άπειρη αγάπη μέσα τους και νιώθουν υποχρέωσή τους να τη μοιράσουν απλόχερα. Αυτές λοιπόν οι «μεγάλες καρδιές», που τόσο πολύ θέλουν να αγαπήσουν και να αγαπηθούν, εθελούσια αποφασίζουν να δημιουργήσουν πολλούς παράλληλους δεσμούς, γιατί μέλημά τους είναι προπάντων ο έρωτας. Εννοείται, βέβαια, ότι γι’ αυτούς η πράξη τους δεν είναι κατακριτέα, ούτε επιβλαβής προς τους συντρόφους τους, αφού ό,τι δεν ξέρουν δεν μπορεί να τους πληγώσει.

Παράλληλες σχέσεις πολλές φορές δημιουργούνται κι από άτομα που φοβούνται την απόρριψη. Λογικότατο, καθώς όταν βγαίνεις με πέντε άτομα ταυτόχρονα, τι στο καλό, όλοι θα σε απορρίψουν; Όσο περισσότεροι δεσμοί, τόσο λιγότερες πιθανότητες να μείνεις μόνος -εκτός, βέβαια κι αν σε ανακαλύψουν, που όχι απλώς μόνος θα μείνεις, αλλά θα ‘σαι και τυχερός αν δεν καταλήξεις στο ΚΑΤ.

Συνακολούθως, αν κι η ηθική που διαθέτει ένας άνθρωπος ο οποίος μπαίνει στη διαδικασία να παίξει με τις ζωές άλλων ανθρώπων, δημιουργώντας ψεύτικες πραγματικότητες, είναι τουλάχιστον ανυπόληπτη, πρέπει να παραδεχτούμε ότι αυτό που καταφέρνει έχει μια άλφα δυσκολία. Εδώ άλλοι, όσο κι αν προσπαθούν, δεν τα καταφέρνουν να δημιουργήσουν μία μόνο σχέση, πόσο μάλλον να διατηρήσουν πολλές συγχρόνως.

Επομένως, αν λάβουμε υπόψη το πόσο οργανωτικός απαιτείται να ‘ναι ένας άνθρωπος για να χωρέσει δύο και τρεις και πέντε ζωές σε μία, το πόσο ευφάνταστος πρέπει να ‘ναι για να σκαρφίζεται όλο και πιο αληθοφανή ψέματα και πόσο προσεχτικός, ώστε κανείς να μην τον πάρει χαμπάρι, τότε η παράλληλη σχέση μπορεί να σε καθιστά έναν ανήθικο μεν άνθρωπο αλλά κι έναν καταξιωμένο επαγγελματία άπιστο, με τόση εμπειρία.

Ακόμη ένας λόγος που πολλοί μπαίνουν στη διαδικασία να μοιράσουν την αγάπη τους –αγάπη, λέμε τώρα– σε πολλούς συντρόφους, είναι διότι το άγχος των καιρών δεν είναι αρκετό κι οι ρυθμοί της ζωής δεν είναι τόσο απαιτητικοί γι’ αυτούς, οπότε αποφασίζουν να προσθέσουν έναν επιπλέον μοχλό πίεσης στην καθημερινότητά τους. Είναι φτιαγμένοι για τα δύσκολα, πώς να το κάνουμε;

Αν το να θυμάσαι ημερομηνίες γνωριμίας, γενέθλια, γιορτές, επετείους είναι πρόκληση, σκέψου πόσο ταλέντο χρειάζεται κανείς για να τα θυμάται επί τρία και τέσσερα. Ηθικό δίδαγμα; Να αισθάνεστε τυχεροί αν η σχέση σας έχει μνήμη χρυσόψαρου. Πιθανότατα, να ‘ναι σημάδι πιστού συντρόφου -εκτός κι αν η παράλληλη σχέση έχει ίδιο όνομα, ηλικία και γενέθλια!

Περίπλοκες κι εξουθενωτικές, λοιπόν, οι παράλληλες σχέσεις και θρασείς όσοι τις επιδιώκουν. Δε φτάνει που προδίδουν το ταίρι τους, θέλουν και μονιμότητες. Όχι τίποτα άλλο, αλλά θα πάθουν και καμιά υπερκόπωση απ’ το πήγαινε-έλα. Μη δυσκολεύετε, καλέ, τις ζωές σας, αφήστε και κανέναν για τους υπόλοιπους! Στο κάτω-κάτω, όσο και να προσπαθήσετε, τίποτα αληθινό δεν μπορεί να δομηθεί πάνω σε κάτι ψεύτικο.

 

Συντάκτης: Αθηνά Τσαγγαρίδου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη