Σ’ αντίθεση με τη γενική γραμμή του Φρόιντ για τα όνειρα και πώς αυτά αποκρύπτουν το βαθύτερό τους νόημα, έρχεται η άποψη ενός άλλου γνωστού ψυχαναλυτή του Ελβετού Κάρλ Γκουστάβ Γιούνγκ, ο οποίος υπήρξε και μαθητής του Φρόιντ. Ο Γιούνγκ, πίστευε ότι τα όνειρα ήταν αντισταθμιστικά και ότι εξισορροπούσαν τα στοιχεία του χαρακτήρα μας τα οποία απουσίαζαν από την πραγματικότητά μας. Πίστευε επίσης ότι μπορούσαν και να λειτουργήσουν αφυπνιστικά, αν η συμπεριφορά μας ήταν μια διαρκής άρνηση της πορείας μας προς την αληθινή μας προσωπικότητα. Αυτή η άποψη είναι πιο κοντά στην ανάλυση κι εξήγηση που δίνει η σύγχρονη ψυχολογία.

Τέτοια όνειρα υποδηλώνουν την ψυχολογική ένωση κι επιθυμία που είχαμε ή θέλουμε να έχουμε κι επειδή η επαφή είναι η απόλυτη ένωση των σωμάτων δύο ανθρώπων, χρησιμοποιείται ως σύμβολο για να υποδηλώσει το είδος της ένωσης που επιθυμούμε είτε με το άτομο που βλέπουμε στο όνειρό μας, είτε με τον εαυτό μας. Αν τώρα κάποιος διερωτάται ποια είναι αυτή η ένωση, τότε θα πρέπει να ψάξει και να σκεφτεί τι είδους σχέση έχει με το συγκεκριμένο άτομο και ποια είναι τα χαρακτηριστικά που φέρει.

Άλλη πιθανότητα είναι το γεγονός ότι βρίσκουμε πιο ελκυστικά γνωρίσματα πάνω σ’ εκείνο τον άνθρωπο, τα οποία επιθυμούμε να εντάξουμε και στη δική μας ζωή. Ίσως αυτά να έχουν να κάνουν, στην περίπτωση του ερωτικού ονείρου με τον πατέρα για παράδειγμα, με τα χαρακτηριστικά του πατέρα κουβαλητή κι οικογενειάρχη (ως ρόλο), ή του πατέρα που είναι ψύχραιμος, συγκροτημένος, δημιουργικός, ευαίσθητος, νοιάζεται. Μπορεί πάλι να αφορά καθαρά επιθυμία του ατόμου να εκφραστεί ελεύθερα σ’ ένα θέμα οικογενειακό, κι έτσι υποδηλώνεται η ανάγκη του να μιλήσει χωρίς περιορισμούς και φραγμούς.

 

All About Sex | eBook


€2,50

-----

Βρες εδώ το e-book του Pillowfights All About Sεx 

Kατέβασέ το σε όλες τις συσκευές σου εύκολα και γρήγορα!