noel781

Η πίστη στον εαυτό μας –ή με μία λέξη η αυτοπεποίθηση– είναι ένα χαρακτηριστικό που απασχολεί καθημερινά τους περισσότερους από μας. Φαινόμενα όπως η μοναξιά, η εσωστρέφεια, οι λανθασμένες επιλογές φίλων και συντρόφων αλλά κι η δυσκολία στη διαχείριση των συναισθημάτων μας, βρίσκουν την αιτία τους στην έλλειψή της. Η επιστήμη της ψυχολογίας έχει κληθεί πολλάκις να βρει τη λύση, αναπτύσσοντας μεθόδους που θα βοηθήσουν στην πολυπόθητη αύξηση της αυτοπεποίθησής μας.

Για μερικούς είναι παιχνιδάκι. Υπάρχουν άνθρωποι που την εκφράζουν τόσο φυσικά, λες και τους βούτηξαν μικρούς στο καζάνι της αυτοπεποίθησης, όπως τον Οβελίξ στη χύτρα με τον μαγικό ζωμό. Είναι, όμως, κι άλλοι που ό,τι κι αν τους πεις, όσα μαθήματα κι αν τους κάνεις περί τόνωσης της πίστης στη δύναμη του εαυτού τους, εκείνοι θα παραμένουν πάντα στη σκιά να ελπίζουν σ’ ένα θαύμα.

Επειδή, όμως, θαύματα συμβαίνουν μονάχα στα παραμύθια, ας δούμε παρακάτω αναλυτικά πώς μπορούν ορισμένα άτομα ν’ αποπνέουν αβίαστα τον αέρα της αυτοπεποίθησης, χωρίς την κραυγαλέα επίδειξη που ενδέχεται μερικές φορές να τη συνοδεύει. Τα άτομα, λοιπόν, αυτά:

1. Μιλάνε ήρεμα και με σιγουριά

Είναι βέβαιο πως κάποια στιγμή στη ζωή σου έχεις συνυπάρξει μ’ ένα άτομο γεμάτο αυτοπεποίθηση. Σίγουρα την ώρα που μιλούσατε ο τόνος της φωνής του ήταν ήρεμος και τα λόγια του έβγαιναν καθαρά, χωρίς να κομπιάζει ή να κάνει παύσεις ενδιάμεσα.

2. Σε κοιτούν ευθεία στα μάτια

Οι άνθρωποι που πιστεύουν στον εαυτό τους, ξέρουν ότι  έχουν το δίκιο με το μέρος τους και δε χρειάζεται να κρύβονται. Αποφεύγουν να χαμηλώνουν το βλέμμα την ώρα που μιλούν σε κάποιον και προτιμούν να τον κοιτάζουν ίσια στα μάτια, δείχνοντας έτι περισσότερο τη δύναμη του λόγου τους.

3. Υποστηρίζουν με επιχειρήματα την άποψή τους.

Δέχονται τον αντίλογο, παρ’ όλα αυτά, δεν υποχωρούν εύκολα κι υποστηρίζουν με λογικά επιχειρήματα τη βάση των απόψεών τους. Ψάχνονται διαρκώς κι, έτσι, ύστερα από μεγάλη έρευνα έχουν εδραιώσει σαφή και κατασταλαγμένα «πιστεύω» πάνω σε διάφορα θέματα.

4. Δεν έχουν κόμπλεξ

Όπως πολύ σωστά έχει ειπωθεί, «αυτοπεποίθηση δεν είναι το “αρέσω”, αυτοπεποίθηση είναι το “δεν πειράζει κι αν δεν αρέσω”». Τα άτομα, λοιπόν, που πιστεύουν στον εαυτό τους, αδιαφορούν συχνά για τη γνώμη των άλλων. Δεν τους ενδιαφέρει να αρέσουν σε όλους, αλλά να αρέσουν πρώτα απ’ όλους στον ίδιο τους τον εαυτό.

5. Δεν έχουν άγχος

Σιχαίνονται να πιέζονται συνεχώς και με το παραμικρό κι, έτσι, αποφάσισαν ν’ αποβάλλουν το άγχος απ’ τη ζωή τους. Είναι χαλαροί και προσπαθούν να βλέπουν πάντοτε τη θετική πλευρά των πραγμάτων.

6. Χαμογελούν, ακόμη κι όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα υπολόγιζαν

Το χαμόγελό τους είναι μεταδοτικό κι είναι πάντοτε εκεί, τόσο στα καλά όσο και στα δύσκολα.

7. Έχουν την εναλλακτική στην τσέπη τους

Όταν, λοιπόν, τα πράγματα τους έρχονται διαφορετικά, έχουν τη δυνατότητα ν’ αυτοσχεδιάσουν στο λεπτό και να τα βγάλουν πέρα αναίμακτα.

8. Έχουν σπινθηροβόλο βλέμμα

Οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση ξεχωρίζουν γιατί είναι δραστήριοι και δείχνουν διαρκώς ακούραστοι. Η ματιά τους διέπεται από αξιοζήλευτη σπιρτάδα που δε σβήνει ποτέ της, οτιδήποτε κι αν συμβεί.

9. Δε φοβούνται τις προκλήσεις

Λένε «ναι» στο άγνωστο και δείχνουν ατρόμητοι, ακόμη κι αν τους αναθέσεις το ακατόρθωτο. Αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεών τους και τις περισσότερες φορές βγαίνουν κερδισμένοι.

10. Δίνουν έμφαση στην εικόνα τους

Γνωρίζουν πολύ καλά τη δύναμη της εικόνας και φροντίζουν να την αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο, επιχειρώντας συνεχώς ν’ ανανεώνουν το στιλ τους -όχι σύμφωνα με τα πρότυπα της μόδας αλλά με το τι κάνει τους ίδιους να αισθάνονται ο εαυτός τους.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η αυτοπεποίθηση διαφέρει απ’ την επίδειξη. Αν κι η διαχωριστική γραμμή είναι λεπτή, εντούτοις, οι διαφορές μεταξύ τους είναι μεγάλες. Σαν τον καλό ύπνο και το μακιγιάζ: όσο επιμελημένο κι αν είναι το δεύτερο, ποτέ δε θα καταφέρει ν’ αντικαταστήσει το πρώτο.

Συντάκτης: Mαριλένα Χρονοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!