Το 2024 εκτός από ένα έτος δίσεκτο δεν παύει να είναι και η χρονιά των θερινών Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων. Ένας θεσμός που ξεκίνησε από την αρχαία Ολυμπία συνεχίζοντας το ταξίδι του από τη μία άκρη της γης στην άλλη κάθε τέσσερα χρόνια. Το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός παγκοσμίως συμπληρώνει φέτος στην πόλη του φωτός 128 χρόνια από τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Από τις 26 Ιουλίου έως και τις 11 Αυγούστου όλα τα φώτα θα είναι στραμμένα στη μεγαλύτερη διοργάνωση της χώρας. Εκεί όπου θα λάβουν μέρος 10.5000  κορυφαίοι αθλητές από κάθε γωνιά της γης σε 32 αθλήματα με τη συμμετοχή 206 χωρών.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που το Παρίσι θα φιλοξενήσει Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς χρειάστηκε να περάσει ένας αιώνας για να επιστρέψουν στη γαλλική πρωτεύουσα. Στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργάνωσε το Παρίσι το 1900 γράφτηκε και μία ακόμη ιστορία καθώς ήταν πρώτη φορά που επιτράπηκε στις γυναίκες να λάβουν μέρος στους αγώνες. Μετά το πέρας τους και πιο συγκεκριμένα από τις 28 Αυγούστου έως και τις 8 του Σεπτέμβρη θα φιλοξενηθούν και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες στην πόλη του Παρισιού με τη συμμετοχή 4.400 αθλητών σε 23 παραολυμπιακά αθλήματα από 184 χώρες.

Ήταν 2017 όταν η Γαλλία κέρδισε με την προσφορά της την ευκαιρία να διοργανώσει για τρίτη φορά τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2024 μετά το 1900 και το 1924. Η πόλη στο παρελθόν είχε προσπαθήσει να φιλοξενήσει ξανά Ολυμπιακούς Αγώνες έχοντας προηγηθεί 3 αποτυχημένες  προσπάθειες τα τελευταία 25 χρόνια. Μέχρι που όντως τα κατάφερε. Μετά το Τόκιο, στο Παρίσι θα είναι η πρώτη φορά μετά την πανδημία που ο κόσμος θα μπορεί να παρακολουθήσει τους αγώνες χωρίς περιορισμούς και μάσκες. Ενώ όπως υπολογίζεται η πόλη είναι έτοιμη να φιλοξενήσει περίπου 15 εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων η τελετή έναρξης δε θα διεξαχθεί σε στάδιο όπως μας έχει συνηθίσει η παράδοση. Η Γαλλία φέτος αποφάσισε γράψει μια νέα σελίδα στην ιστορία του θεσμού πραγματοποιώντας την τελετή έναρξης όχι σε στάδιο αλλά σε εξωτερικό χώρο. Πιο συγκεκριμένα κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα. Η παρέλαση των αθλητών θα πραγματοποιηθεί εντός του ποταμού, με σκάφη για κάθε εθνική αποστολή, εξοπλισμένα με κάμερες για να μπορούν οι τηλεθεατές και να δούν τους αθλητές από κοντά. Διασχίζοντας τον ποταμό από την ανατολή προς τη δύση, οι 10.500 αθλητές θα περάσουν έτσι και από το κέντρο του Παρισιού. Μια διαδρομή 6 χιλιομέτρων με το σημείο τερματισμού της παρέλασης να είναι η πλατεία Τροκαντερό.

Σχεδόν όλα τα αθλητικά γεγονότα θα πραγματοποιηθούν σε ήδη υπάρχοντα γήπεδα και αρένες ενώ πολλά θα πραγματοποιηθούν δίπλα σε ιστορικά αξιοθέατα προβάλλοντας έτσι τις ομορφιές της πόλης. Αυτή η στρατηγική αποφεύγει σε μεγάλο βαθμό τα περιττά κατασκευαστικά έργα, κάτι που είναι συνεπές με το όραμα των διοργανωτών για μια πιο βιώσιμη διοργάνωση. Οι χώροι που θα χρησιμοποιηθούν για τη διοργάνωση θα βρίσκονται είναι το Parc de Princes για τους αγώνες ποδοσφαίρου, τα γήπεδα του Roland Garros για αθλήματα όπως το μπόξινγκ και το τένις. Με τους αγώνες ξιφασκίας και ταεκβοντό να διεξάγονται στο ιστορικό μουσείο Grand Palais. Ένας χώρος που έχει ήδη φιλοξενήσει με επιτυχία τους παγκόσμιους αγώνες ξιφασκίας το 2010. Οι αγώνες τοξοβολίας, στίβου και ποδηλασίας θα πραγματοποιηθούν στο συγκρότημα μουσείων Les Invalides, γνωστό και ως Μέγαρο των Απομάχων.

Στη νότια πλευρά της πόλης στην περιοχή των Βερσαλλιών θα κατασκευαστούν τρία κλειστά γήπεδα το South Paris Arena 1 που θα φιλοξενήσει αγώνες τους βολεϊ, το South Paris Arena 4 που θα φιλοξενήσει τους αγώνες πινκ-πονγκ και το South Paris Arena 6 που θα φιλοξενήσει κάποιους από τους αγώνες χάντμπολ και άρσης βαρών. Σχεδόν κάτω από τον Πύργο του Άιφελ στο ανοιχτό γήπεδο Eiffel Tower Stadium θα πραγματοποιηθούν οι αγώνες μπιτς βόλεϊ, ενώ στην αρένα Champ de Mars θα γίνουν οι αγώνες πάλης και τζούντο. Η Πλατεία του Τροκαντερό θα φιλοξενήσει τους αγώνες βάδην 20 χιλιομέτρων καθώς και μερικούς αγώνες ποδηλασίας. Η γέφυρα Alexandre III που ενώνει τις δύο πλευρές του Παρισιού θα φιλοξενήσει τους μαραθώνιους κολύμβησης, μερικούς αγώνες τριάθλου ενώ θα αποτελέσει και το σημείο τερματισμού για την ποδηλασία.

Το Urban Park στην Πλατεία La Concorde θα φιλοξενήσει αθλήματα γεμάτα θέαμα όπως το break dance που παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, το skateboard, το μπάσκετ 3Χ3 καθώς και το BMX Freestyle. Οι αγώνες Μπάσκετ, ενόργανης γυμναστικής και τραμπολίνου θα διεξαχθούν στην Bercy Arena ή Accor Arena όπως ονομάζεται. Ένας εμβληματικός χώρος που έχει χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για αθλητικές διοργανώσεις αλλά και συναυλίες παγκοσμίου φήμης καλλιτεχνών όπως η Madonna και ο Paul McCartney.

Από το περίφημο Hotel de Ville θα ξεκινήσει ο μαραθώνιος 42.195 χιλιομέτρων με το σημείο τερματισμού να είναι η Πλατεία των Απομάχων. Η Adidas Arena ή αλλιώς Porte de la Chapelle Arena  αποτελεί ένα από τα λίγα κτήρια που κατασκευάστηκαν για την ανάγκη των Ολυμπιακών Αγώνων με σκοπό να φιλοξενήσουν στο μέλλον μεγάλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Εκεί όπου θα φιλοξενηθούν οι αγώνες badminton και ρυθμικής γυμναστικής.

Ενώ οι περισσότεροι αγώνες θα λάβουν μέρος εντός του Παρισιού οι πόλεις Μπορντό, Ναντ, Λυών Σεντ Ετιέν, Νίκαια και Μασσαλία θα φιλοξενήσουν μαζί με το Παρίσι το τουρνουά ποδοσφαίρου. Για τους αγώνες ιστιοπλοΐας θα χρησιμοποιηθεί η μαρίνα της Μασσαλίας, στη Λιλ και πιο συγκεκριμένα στο στάδιο Pierre de Mauroy θα πραγματοποιηθούν οι υπόλοιποι αγώνες χάντμπολ, ενώ οι αγώνες σέρφινγκ θα λάβουν μέρος στα εντυπωσιακά νερά της Ταϊτής στη Γαλλική Πολυνησία.

Το Ολυμπιακό χωριό που θα φιλοξενήσει όλες τις εθνικές ομάδες από όλα τα μέρη του κόσμου έχει σχεδιαστεί ανάλογα με τις ανάγκες των αθλητών με σκοπό να τους προσφέρει τη μέγιστη άνεση και ευημερία ενώ θα βρίσκεται στο βόρειο μέρος του Παρισιού, μία απόσταση μόλις μισή ώρα από τα γήπεδα.  Αναμένεται να φιλοξενήσει 14.500 αθλητές κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και 9000 κατά τη διάρκεια των Παραολυμπιακών.

Η χώρα διαφημίζει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού όχι μόνο σε θέμα ασφάλειας για  αθλητές και κοινό αλλά και ως φιλικούς προς το περιβάλλον, ενθαρρύνοντας τις καθαρές πηγές ενέργειας. «Στόχος μας είναι να μειώσουμε στο μισό τις εκπομπές αερίου που προκύπτουν θα προκύψουν από τη διεξαγωγή των αγώνων, αντισταθμίζοντας παράλληλα ακόμη περισσότερες εκπομπές αερίου CO2 από αυτές που θα δημιουργήσουμε» όπως δήλωσε η δήμαρχος του Παρισιού. Οι αγώνες θα τροφοδοτούνται από καθαρή ηλεκτρική ενέργεια, ενώ το βιοαέριο θα αντικαταστήσει τις γεννήτριες ντίζελ, οι οποίες αναμένεται να εξοικονομήσουν 13.000 τόνους εκπομπών άνθρακα.

Ένα μεγάλο στοίχημα για τη γαλλική πρωτεύουσα είναι κατά πόσο θα έχει ολοκληρωθεί ο καθαρισμός του ποταμού Σηκουάνα που προορίζεται για τους υδάτινους αγώνες και ποιο θα είναι το μέλλον των 230 βιβλιοπωλείων που κοσμούν κάτω από τη γέφυρα του ποταμού γνωστοί και ως Φύλακες του Παρισιού.

Με το κολύμπι στο ποτάμι να έχει απαγορευτεί από το 1923 λόγω κινδύνου ρύπανσης των υδάτων. Για να μπορέσει να υλοποιηθεί το αυτό το σχέδιο κολύμβησης έχει σχεδιαστεί να τοποθετηθεί ένα σύστημα υπόγειων σωληνώσεων, αντλιών και δεξαμενών με σκοπό να εμποδιστεί η είσοδος των επικίνδυνων βακτηρίων στα νερά του ποταμού. Σκοπός είναι να παραμείνει καθαρό το ποτάμι όχι μόνο κατά τη διάρκεια των  Ολυμπιακών Αγώνων για τους αθλητές αλλά και δημόσια κολύμβηση πρός το κοινό.

Το Παρίσι αναμένεται να φιλοξενήσει περίπου 600.000 άτομα για την τελετή έναρξης της 15 εκατομμύρια τουρίστες κατά τη διάρκεια των αγώνων, με τον πληθυσμό της πρωτεύουσας να φτάνει ήδη τα 2 εκατομμύρια. Μένει να δούμε αν τα μέτρα ασφαλείας καθώς και οι υποδομές για τη δημόσια μετακίνηση όπως τρένα, μετρό και λεωφορεία θα μπορέσουν να λειτουργήσουν ομαλά κατά τη διάρκεια των αγώνων. Πάνω από το 50% των κατοίκων  έχουν ήδη προγραμματίσει να βρίσκονται εκτός πόλης για το διάστημα των Ολυμπιακών Αγώνων πιστεύοντας πως η πόλη θα βυθιστεί από ένα χάος ανθρώπων.

Με τις τιμές σε ξενοδοχεία και Airbnb να βρίσκονται ήδη 4 φορές πάνω από την κανονικές και τους κατοίκους να δηλώνουν πως αυτοί οι αγώνες είναι προσιτοί μόνο για τους τουρίστες και όχι για τους ίδιους. Με τους παριζιάνους να θεωρούν αυτούς τους αγώνες περιττά έξοδα σίγουρα δεν έχουν πάρει με καλό μάτι αυτή τη διοργάνωση.

Συντάκτης: Πολύμνια Κυριακίδου
Επιμέλεια κειμένου: Ανδρέας Πετρόπουλος