Οι γάτες που συχνά αποκαλούνται μυστηριώδη, ανεξάρτητα κι απόμακρα πλάσματα είναι πολύ πιο εκφραστικές απ’ όσο νομίζουμε. Παρουσιάζουν στην πραγματικότητα σχεδόν 300 διακριτές εκφράσεις στην προσπάθεια τους να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Συνήθως όταν οι γάτες έχουν τα μάτια τους κλειστά και γουργουρίζουν σημαίνει πως είναι ευχαριστημένες ενώ όταν τεντώνουν τ’ αυτιά τους προς τα πίσω κι ανοίγουν πολύ τα μάτια τους βρίσκονται σ’ ανησυχία. Υπάρχουν όμως και πολλές ακόμα εκφράσεις τους που δεν έχουν εξηγηθεί. Παρά τις μερικές φορές απόμακρη συμπεριφορά τους, η πλειονότητα αυτών των εκφράσεων είναι εκπληκτικά φιλόξενες όταν απευθύνονται σε άλλα αιλουροειδή.

 

Πηγή εικόνας: petpet.news

 

Μια πρόσφατη μελέτη του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας (UCLA) η οποία έλαβε μέρος στο Cat Cafe Lounge στο Λος Άντζελες μάς εισάγει στον περίπλοκο κόσμο των εκφράσεων μιας γάτας. Πιο συγκεκριμένα η Dr Lauren Scott απ’ το ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου του Κάνσας μαζί με την Brittany Florkiewicz καθηγήτρια ψυχολογίας με ειδικότητα στη συμπεριφορά των ζώων στο πανεπιστήμιο της Λυών, αποφάσισαν να ερευνήσουν τους διαφορετικούς τύπους εκφράσεων που χρησιμοποιούν οι γάτες για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Οι δυό τους πέρασαν έναν χρόνο στο συγκεκριμένο καφέ καταγράφοντας σχολαστικά τις αντιδράσεις τους. Τ’ αποτελέσματα της έρευνας κατέγραψαν 26 μοναδικές μυϊκές κινήσεις, ο συνδυασμός των οποίων δημιούργησε τις 276 εκφράσεις προσώπου. Οι μικροί μας φίλοι βρίσκονται στη δεύτερη θέση μόλις πίσω απ’ τους χιμπατζήδες στη λίστα με τις περισσότερες εκφράσεις ενός ζώου, οι οποίοι διαθέτουν περίπου 357 διαφορετικές εκφράσεις προσώπου. 

Κατά τη διάρκεια της έρευνας παρατήρησαν πως κάθε μεμονωμένη έκφραση συνδύαζε περίπου τέσσερις από τις 26 μοναδικές κινήσεις του προσώπου τους, συμπεριλαμβανομένων των ανοιχτών χειλιών, της διαστολής ή συστολής της κόρης των ματιών, του βλεφαρίσματος, του γλειψίματος της μύτης καθώς και της διαφορετικής θέσης των αφτιών. Αρκεί να σκεφτούμε πως συγκριτικά με τις γάτες εμείς οι άνθρωποι διαθέτουμε 44 μοναδικές κινήσεις του προσώπου ενώ τα σκυλιά διαθέτουν 27.

 

Πηγή εικόνας: petpet.news

 

Ανακάλυψαν επίσης πως υπάρχουν κάποιες κοινές αντιδράσεις μεταξύ της γάτας και του ανθρώπου, κάτι που συχνά αποδίδεται στην πολυετή κοινή τους πορεία εδώ και 10.000 χρόνια ιστορίας. Παρά το μυστήριο γύρω απ’ τις εκφράσεις τους, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως οι γάτες μοιράζονται ένα κοινό παιχνίδι όπως μπορούσε να χαρακτηριστεί με τους ανθρώπους, τους σκύλους και τις μαϊμούδες.  Αυτό αναφέρεται κυρίως στις γωνίες του στόματος που τραβούν προς τα πίσω με το σαγόνι χαμηλωμένο, σχηματίζοντας έτσι ένα χαμόγελο. 

Απ’ το σύνολο των εκφράσεων μόλις το 46% θεωρήθηκαν ως φιλικές, με την επικρατέστερη να αποτελεί η γαλήνια έκφραση των κλειστών ματιών. Μία αντίδραση που υποδηλώνει στοργή και ευχαρίστηση σύμφωνα με την καθηγήτρια ψυχολογίας Brittany Florkiewicz. Ενώ το 37% των εκφράσεων θεωρήθηκαν ως εχθρικές ή επιθετικές. Σ’ αυτές συμπεριλαμβάνονται οι στενεμένες κόρες των ματιών καθώς και τα πεπλατυσμένα αυτιά, συμπεριφορές που εκδηλώνουν οι γάτες όταν νιώθουν δυσαρεστημένες ή ερεθισμένες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως το υπόλοιπο 17% των εκφράσεων δεν μπόρεσαν να κατηγοριοποιηθούν, μ’ αποτέλεσμα να χαρακτηριστούν ως διφορούμενες. Ένα κλασικό παράδειγμα διφορούμενης έκφρασης αποτελεί το αινιγματικό χαμόγελο της γάτας Chesire απ’ την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων. 

 

Πηγή εικόνας: Pinterest

 

«Αυτά τα ευρήματα μάς δείχνουν πως αν θέλουμε ν’ αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε καλύτερα τις γάτες μας είναι καλό να κοιτάμε τα αφτιά, , τα μάτια και τα μουστάκια τους. Είναι τα σημεία που μάς βοηθούν να καταλάβουμε καλύτερα πως αισθάνονται. Πολλοί λένε ότι οι εκφράσεις του προσώπου μιας γάτας έχουν να κάνουν με την προειδοποίηση άλλων γάτων ή ανθρώπων αλλά αυτό δείχνει πόσο κοινωνικές κι ανεκτικές μπορούν να γίνουν», δήλωσε η Dr Florkiewicz.

Πηγή κεντρικής εικόνας: petpet.news

Συντάκτης: Πολύμνια Κυριακίδου
Επιμέλεια κειμένου: Ανδρέας Πετρόπουλος