Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που δεν μπορείς να τους κρυφτείς ό,τι και να γίνει. Σε διαβάζουν σαν ανοιχτό βιβλίο από χιλιόμετρα. Καταλαβαίνουν από τον τόνο της φωνής σου αν είσαι καλά. Είναι οι φίλοι μας και υπάρχουν ατάκες τους που έγιναν και δικές μας. Στα δύσκολα απευθυνόμαστε σε αυτούς και στις χαρές μας τους θέλουμε πάλι πλάι μας. Έχουν κάποιο μαγικό ραβδάκι με το οποίο αγγίζουν τις ζωές μας κάνοντας πολλές φορές τα αδύνατα να μοιάζουν δυνατά; Η απάντηση είναι πως όχι, όμως η μαγεία που ψάχνουμε κρύβεται στα αληθινά τους λόγια. Οι φίλοι έχουν την τέλεια ατάκα για κάθε περίσταση, για κάθε ψυχολογική κατάσταση που μπορεί να βρεθούμε.

Οι λέξεις θα βγουν αβίαστα θαρρείς κι έχουν έτοιμες τις φράσεις, με τις οποίες θα μας κάνουν να νιώσουμε καλύτερα. Κι εμείς θα μείνουμε σε κάθε περίπτωση άναυδοι με το πόσο καλά μας ξέρουν θεωρώντας τους εαυτούς μας τυχερούς. Είναι τύχη τελικά να ακούς τις ατάκες που θα σε ενθαρρύνουν, που θα σε παρηγορήσουν ή που θα σε πάνε ένα βήμα παραπέρα. Βέβαια δε μας αρκούν μόνο οι ατάκες, τις θέλουμε παρέα με μια αγκαλιά. Πάμε να δούμε 6 «μαγικές» ατάκες της καθομιλουμένης που θα ακουστούν δια στόματος φίλων, οι οποίες χτίζουν κώδικες επικοινωνίας;

 

1. «Μασάνε οι φίλοι;»

Μια φράση-εγγύηση που εκτός από ερώτηση είναι ταυτόχρονα και απάντηση, γεμάτη δύναμη και πυγμή. Θα την ακούσουμε πολλές φορές σε στιγμές που αμφιβάλλουμε, όταν είμαστε αναποφάσιστοι ή μας προβληματίζει κάτι που ξέρουμε πως αναπόφευκτα θα συμβεί. Στη δύσκολη αυτή φάση έρχονται οι φίλοι μας με μια τόσο δυνατή φράση να σβήσουν κάθε αμφιβολία που υπάρχει στο μυαλό μας. Δεν περιμένουν να τους δώσουμε συγκεκριμένη απάντηση. Ακόμη κι αν η απάντησή μας είναι «ναι, μασάνε» θα βρουν τον τρόπο να μας κάνουν να νιώσουμε καλά. Μπορεί η φράση αυτή να συνοδεύεται από μια αγκαλιά ή ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη, από ένα βαθύ βλέμμα ή ακόμη κι ένα χαμόγελο. Με ό,τι κι αν συνδυάζεται, οι φίλοι που «δε μασάνε», και το λένε και το δείχνουν.

 

2. «Δικό μας»

Τη λες και θαυματουργή αυτή τη μικρή φράση. Κάτι σαν μυστικός κώδικας επικοινωνίας ανάμεσα σε εμάς και τους φίλους μας. Όταν η συζήτηση ξεκινά με το «δικό μας», ξέρουμε εξαρχής πως αυτό που θα ακολουθήσει θα είναι 100% δικό σας. Τη φράση αυτή θα την ακούσουμε σε φάσεις που θέλουν να μας θυμίσουν κάτι από αυτά που ζήσαμε στο παρελθόν μαζί τους, σε στιγμές που σκέφτηκαν κάτι που μας ταιριάζει. Όταν την πουν, θα τεντώσουμε κεραίες ανυπόμονα μέχρι να αποκαλυφθεί το «δικό μας». Κι όταν γίνει θα συμφωνήσουμε και θα το επιβεβαιώσουμε περίτρανα με την ίδια φράση κλειδώνοντας αυτή τη στιγμή στο μυαλό μας.

 

3. «Πάμε γι’ άλλα»

Μαγεία πακεταρισμένη με αισιοδοξία είναι τούτη η φράση. Πολλοί θεωρούν πως κρύβει αδιαφορία για την πραγματικότητα αλλά δεν είναι έτσι. Είναι μια φράση δεκανίκι θα λέγαμε. Όταν είμαστε στις μαύρες μας, όταν όλα καταρρέουν στο μυαλό μας και μοιάζει να μην μπορούμε να σκεφτούμε αντικειμενικά, ένα «πάμε γι’ άλλα» θα έρθει να μας βγάλει από τα βαθιά νερά. Είναι αισιόδοξο να το ακούς, είναι ένα delete που θα ήθελες να έχεις τη δύναμη να κάνεις και που μόνο οι φίλοι κατάλαβαν πως δεν μπορείς και ήρθαν να πατήσουν το μαγικό κουμπάκι. Και κάπως έτσι, πάτε για άλλα, πιο μεγάλα.

 

4. « Με την καμία όμως»

Φράση πασπαρτού, αφού κολλάει σε κάθε περίσταση. Ανακοινώσαμε κάτι στους φίλους μας και περιμένουμε την αντίδρασή τους. «Με την καμία» θα μας πούνε, δείχνοντας την έκπληξη και τη χαρά τους για κάτι που δεν περίμεναν. Τους εκμυστηρευόμαστε κάτι που μας σόκαρε όταν το μάθαμε. Θα το πουν και θα μείνουν με το στόμα ανοιχτό μπροστά στα νέα. Ακόμη κι όταν οι ίδιοι μας συμβουλέψουν για κάτι θέλοντας να μας δείξουν πως δε θα το έκαναν, θα πουν αυτή τη φράση. Το σίγουρο είναι πως «με την καμία» δε θα αμφισβητήσουμε τη διάθεσή τους να μας υποστηρίξουν.

 

5. «Κάνε μας εικόνα»

Εκεί που μιλάς, περιγράφεις, εξηγείς και αναλύεις, θέλεις όλο αυτό να έχει μια βάση, βρε παιδί μου, να μην είναι αερολογίες. Να υπάρχουν στοιχεία για να δημιουργηθεί μια γνώμη ή ένα επιχείρημα. Οι φίλοι για να σε πείσουν θα σου πουν ένα «κάνε μας εικόνα», θα ακολουθήσει μερικά δεύτερα παύση και θα κάνεις εικόνα αυτό που συζητάτε. Γελάτε ή τρομάζετε ανάλογα το θέμα της κουβέντας, αν και τις περισσότερες φορές μετά από αυτή τη φράση τα γέλια έχουν την τιμητική τους. Εξάλλου οι καλύτερες στιγμές με φίλους έχουν όμορφα  λόγια και εικόνες.

 

6. «Τελείως αλλού»

Πέρα από τις 5 επικρατέστερες, πάμε και σε μια έξτρα, στο δώρο που θα λέγαμε στην παραγγελία μας. Είναι μια φράση που θα ακούσουμε από τους φίλους μας όταν νιώσουν ευχάριστα μαζί μας ή με κάτι που βιώνουμε. Ίσως ο ενθουσιασμός είναι τόσος που δεν υπάρχουν κατάλληλα λόγια για να τον περιγράψουν. Θέλουμε μια φράση που θα αφήσει τον άλλον να πάει λίγο παραπέρα με το μυαλό του, που θα του δώσει αέρα να το συνεχίσει και λίγο μόνος του. Η φράση αυτή δεν είναι άλλη από το «τελείως αλλού». Λέμε «αλλού» εννοώντας κάτι εξωπραγματικά όμορφο, θετικό και καλό. Επιβεβαίωση της θετική στάσης προς τη ζωή είναι το «τελείως αλλού».

 

Η καθομιλουμένη ή αλλιώς αργκό μεταξύ φίλων περιέχει πολλές οικείες φράσεις, αφού ο ένας ξέρει τον άλλον πολύ καλά. Είναι τόσο γοητευτικό όλο αυτό που μας κάνει να θέλουμε να εφεύρουμε κι άλλες. Όλες αυτές οι φράσεις θα είναι ο δικός μας κώδικας επικοινωνίας με τους φίλους μας, οι οποίοι έχουν όσες ατάκες θέλουμε, όσες έχουμε ανάγκη να ακούσουμε. Για μια φιλία, λοιπόν, που «με την καμία» «δε μασάει», «κάντε εικόνα» τα «τελείως αλλού» χαμόγελά σας, κάντε «δικό σας» κάθε συναίσθημα και «πάτε για άλλα».

 

Αφιερωμένο σε κάθε ατακαδόρικη φατσούλα των φίλων μας

Συντάκτης: Μαίρη Σάμου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.