Ψυχολογία είναι τα πάντα γύρω μας. Οτιδήποτε κι αν κάνουμε, οτιδήποτε κι αν πούμεΕίναι όλα τα χαρακτηριστικά στη συμπεριφορά και στην εμφάνισή μας. Η ψυχολογία δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια ακτινογραφία του τρόπου με τον οποίο σκεφτόμαστε κι ενεργούμε. Και για να μη μακρηγορώ, θα μπω κατευθείαν στο θέμα με μια ερώτηση.

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πώς γίνεται κάποιοι άνθρωποι να καταφέρνουν ως δια μαγείας, να μεταφέρουν το μήνυμα που θέλουν να περάσουν με τρομακτική ευκολία και άνεση; Αρκετοί ίσως να το σκεφτούν όλο αυτό σαν χειραγώγηση από την πλευρά εκείνου που θέλει να πείσει. Από την άλλη, η επιστήμη της ψυχολογίας αποδίδει αυτήν την ικανότητα σε κάποια πανέξυπνα και πολύ απλά ψυχολογικά τρικ, που πολλοί άνθρωποι υιοθετούν ώστε να πετύχουν τον στόχο τους. Αυτά τα τεχνάσματα μπορεί να είναι απλά ή μικρά, αλλά απαιτούν κι αυτά με τη σειρά τους μια κάποια μαεστρία. Μη βιαστείς να κρίνεις το αποτέλεσμα που θα δεις, όλα θέλουν τον τρόπο τους και τον κόπο τους και φυσικά χρειάζονται προσπάθεια για εξέλιξη.

Σκέψου όλο αυτό σαν ένα παιχνίδι με επίπεδα, στο οποίο ξεκινάς πάντα από την πιο χαμηλή πίστα και οδεύεις προς την ανώτερη, έχοντας φυσικά φάει τα μούτρα σου αρκετές φορές. Όπως σ’ όλα, έτσι και σε τέτοιου είδους παιχνίδια, μαθαίνεις από τα σφάλματά σου και στην πορεία βελτιώνεσαι. Πάμε λοιπόν να πατήσουμε το start και να ξεκινήσουμε; Ας δούμε μαζί τα 7 πονηρά και τρομερά αποτελεσματικά ψυχολογικά τρικ που μπορούμε να εφαρμόσουμε ώστε να πείσουμε κάποιον για τ’ οτιδήποτε. Let the game begin.

 

1. Η υπερβολική σιγουριά ας πάει βόλτα

Συνήθως όταν θέλουμε να πείσουμε κάποιον λέμε από μέσα μας, «τοχω». Θεωρούμε πως έτσι, θα αντλήσουμε δύναμη από τη σιγουριά που μας διακατέχει εκείνη τη στιγμή. Κι είναι καλή ως ένα σημείο αυτήν η τακτική, αλλά η χρήση της θέλει μέτρο. Επομένως το ψυχολογικό τέχνασμα που θα σας λύσει τα χέρια σ’ αυτήν την περίπτωση, είναι να μη δείξετε υπερβολικά σίγουροι για όσα λέτε ή προτείνετε τη δεδομένη στιγμή. Να μιλάτε αλλά να ζυγίζετε παράλληλα όλες τις παραμέτρους, πριν εκφραστείτε με λέξεις μπροστά στον συνομιλητή σας. Ακόμη καλό είναι να του ζητάτε την άποψή του, συχνά πυκνά, με αφορμή τις δικές σας και καλά αναζητήσεις. Να είστε βέβαιοι πως η όποια άκαμπτη στάση από πλευράς του συνομιλητή, θα αλλάξει αμέσως μετά απ αυτό, θεωρώντας πως είστε εκεί για να επικοινωνήσετε.

 

2. Η παύση είναι κρυφή δύναμη

Σ έναν διάλογο δεν είναι μόνο εκείνοι που έχουν ερωτήσεις, αλλά κι εκείνοι που απαντάνε σαυτές. Η παγίδα στην οποία πέφτουμε ουκ ολίγες φορές, ειδικά όταν νιώθουμε πως έχουμε δίκιο, είναι να απαντήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται. Μάλιστα σε τέτοιες περιπτώσεις, τείνουμε να διακόπτουμε τον συνομιλητή μας, παρασυρόμενοι από τη διάθεσή μας να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας και τις απόψεις μας. Το κόλπο που πιάνει σε μια ανάλογη περίσταση είναι η παύση. Ναι, καλά ακούσατε, η σιωπή είναι μια κίνηση με απίστευτες προοπτικές. Στη φάση λοιπόν που ο συνομιλητής μας απευθύνει τον λόγο, θεωρώντας πως μας έχει στριμώξει στον τοίχο, κάνουμε παύση. Συνεχίζουμε να έχουμε οπτική επαφή, σιωπούμε για λίγο κι έπειτα διατυπώνουμε τα επιχειρήματά μας.

 

3. Κράτησε τα ντεσιμπέλ χαμηλά

Ο τόνος της φωνής σου είναι ένδειξη της συναισθηματικής σου κατάστασης. Ένα από τα καλύτερα και τα πιο αποτελεσματικά τρικ για να πείσεις κάποιον, είναι να του αποκρίνεσαι με χαμηλό τόνο, παρά τα ντεσιμπέλ που ο ίδιος χρησιμοποιεί. Εν ολίγοις, ακόμη κι αν τα αίματα της συζήτησης έχουν ανάψει, εσύ διατήρησε τον τόνο σου χαμηλό. Μην εκπλαγείς όταν διαπιστώσεις πως όλο αυτό λειτουργεί σαν φρένο προς τον συνομιλητή σου, ούτε όταν συνειδητοποιήσεις πως αυτό σου δίνει το χρόνο να σκεφτείς τα λόγια σου καλύτερα.

 

 

4. Δεν κοιτάζουμε ποτέ αφ’ υψηλού

Το συγκεκριμένο ψυχολογικό τρικ είναι μια μέθοδος που οι ειδικοί προτείνουν να χρησιμοποιείς στα παιδιά μιας και το να στέκεσαι επιδεικτικά μπροστά τους με ύφος γερακιού απλά τα εξαγριώνει. Αν ο συνομιλητής σου είναι όρθιος στάσου απέναντί του κι εσύ. Μην καθίσεις κάτω, διότι δίνεις την εντύπωση της ήττας πριν καν το παιχνίδι ξεκινήσει. Αν από την άλλη, εσύ στέκεσαι κι ο συνομιλητής σου κάθεται, κάθισε κι εσύ. Είναι μια κίνηση που δηλώνει «σε ακούω προσεκτικά και δεν προσπαθώ να σου επιβληθώ». Επομένως, διατήρησε ανάλογα με την περίσταση το ίδιο ύψος με εκείνους που συνομιλείς και θα δεις πως πολλοί θα σε ακούσουν και θα υιοθετήσουν τις απόψεις σου. 

 

5. Οι αγαπημένες λέξεις είναι λέξεις-κλειδιά

Όλοι έχουμε αγαπημένες εκφράσεις ή λέξεις. Προσπάθησε να ανακαλύψεις μία με δύο τέτοιες «προτάσεις» του ανθρώπου με τον οποίο συζητάς. Κι αφού το κάνεις, άρχισε να τις πετάς μίαμία πάνω στην κουβέντα σας. Η έκπληξη που θα σε περιμένει, είναι η αλλαγή συμπεριφοράς της άλλης πλευράς. Ο ακροατής σου θα χαρεί ιδιαίτερα με τα κοινά σας στοιχεία και θα πιαστεί απ’ αυτά για να επικοινωνήσει μαζί σου. Έχοντας προσεγγίσει έτσι το άλλο άτομο, θα σου είναι πολύ ευκολότερο να τον πείσεις πως σας δένει ακόμα κάτι κοινό. Η άποψή σου στο θέμα που συζητάτε!

 

6. Πες τον με τ’ όνομά του

Ναι, αυτό το τέχνασμα ίσως να σου φανεί λιγάκι σαχλό, ωστόσο δεν είναι. Αντίθετα αποτελεί μια από τις πιο έξυπνες προσεγγίσεις. Φρόντισε να αναφέρεις πάνω στην κουβέντα, όσο πιο συχνά μπορείς, το όνομα του συνομιλητή σου, με τόνο ειλικρινή. Αυτό θα βοηθήσει τον άλλον να αισθανθεί άμεσα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις απόψεις σου και να πιστέψει πως κάτι σας συνδέει. Αν τώρα θέλεις να συνοδεύσεις τ’ όνομα και με ένα «μου» ακόμη καλύτερα, αφού θα δείξεις πως υπάρχει οικειότητα και συμπάθεια κι από μέρους σου. Προσοχή όμως, μην υπερβάλλετε. Δεν πάμε να κάνουμε αφιερώσεις στο ραδιόφωνο, αλλά κουβέντα για να πείσουμε.

 

7. Καθρέφτη καθρεφτάκι μου

Το συγκεκριμένο είναι ένα τρικ γλύκισμα θα λέγαμε. Η επιβράβευση για όσους δοκιμάσουν αυτά τα κόλπα. Γίνε ο καθρέφτης του συνομιλητή σου, αντιγράφοντας κινήσεις και εκφράσεις προσώπου. Θα σαστίσει αρχικά βλέποντας τον εαυτό του στο δικό σου πρόσωπο, αλλά σε δεύτερη φάση θα ακούσει πιο προσεκτικά όσα λες. Μια κίνηση που δεν πρέπει να χάσεις την ευκαιρία να την εκμεταλλευθείς. Προσοχή στον καθρέφτη όμως έτσι; Δε θέλουμε 7 χρονιές σαν το 2020.

 

Το να προσπαθείς να πείσεις κάποιον για κάτι είναι ίσως μια από τις πιο μεγάλες προκλήσεις τόσο σε βαθμό δυσκολίας όσο σε σωστούς κι έξυπνους χειρισμούς. Δε θα σας πω τα κλισέ «το παν είναι η αυτοσυγκέντρωση» και παρόμοιες φράσεις. Το παν είναι το πώς «πλασάρεις» τον εαυτό σου.

Έσω έτοιμος λοιπόν και πάμε για την πίστα που απαιτεί έξυπνους παίκτες.

 

Αφιερωμένο στα τρικ που κάνουν κλικ.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Μαίρη Σάμου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου