sxadf

Καθώς περνάνε τα χρόνια ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους όλων των φασμάτων κι αποχρώσεων. Συναντάμε τους ανθρώπους των ήπιων τόνων, συναντάμε ορισμένους που είναι πολύ ευαίσθητοι και χρειάζεται να προσέχουμε πολύ τι λέμε και τι κάνουμε, γνωρίζουμε ανθρώπους που τους δίνουμε τον τίτλο «ψυχή της παρέας» γιατί είναι όλο τρέλα και γέλιο. Από τη ζωή του καθενός παρ’ όλα αυτά δεν απουσιάζει ο άνθρωπος που είναι περισσότερο απρόβλεπτος συναισθηματικά από το σύνηθες. Αυτός που ξεσπάει και κάνει εκρήξεις που δεν περνάνε καθόλου απαρατήρητες. Κάθε άλλο μάλιστα. Έχει την τάση να τραβάει την προσοχή, χωρίς στην πραγματικότητα να αισθάνεται όλα όσα δείχνει. Όπως όμως κι όλα στη ζωή, έτσι κι αυτό έχει τη δική του εξήγηση.

Ένας άνθρωπος λοιπόν ο όποιος αντιδράει υπερβολικά σε κάθε κατάσταση ή τείνει να βιώνει τα συναισθήματά του χωρίς κάποιο φίλτρο είναι ένας άνθρωπος ο οποίος είτε δεν είναι σε σύνδεση με τον συναισθηματικό του κόσμο με αποτέλεσμα να τον ελέγχει ό,τι νιώθει, είτε αντλεί απόλαυση από το να τραβά την προσοχή με τα ξεσπάσματά του και τα χρησιμοποιεί ως τρόπο επικοινωνίας.

 

 

Ας μείνουμε λίγο στη δεύτερη περίπτωση κι ας προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε τα κίνητρά τους. Είναι λες κι έλκονται από την επίδειξη και τρέφονται από την προσοχή. Αυτό όμως στην πραγματικότητα τούς κάνει να είναι συχνά εξαρτημένοι από τους γύρω τους. Αν πάλι έχουν επίγνωση των συναισθημάτων τους κι επιτηδευμένα οδηγούν την κατάσταση στην έκρηξη, είναι ένα ξεκάθαρο δείγμα χειρισμού. Μέσα από τον τρόπο με τον οποίον αντιδρούν, προσπαθούν να περιορίζουν ταυτόχρονα και τους γύρω τους για να συγκεντρώνουν όσο το δυνατόν περισσότερη προσοχή επάνω τους. Μπορούν να γίνουν σπασμωδικοί κι έντονοι, να κλάψουν πολύ ή να φωνάξουν, όμως μόλις τους πεις το ναι θα παρατηρήσεις ότι αυτόματα αλλάζουν συναίσθημα, λες κι έχουν διακόπτη που ανοίγοντάς τον νιώθουν την ηρεμία να τους διαπερνά.

Ένας άλλος λόγος που μερικοί άνθρωποι αντιδρούν με έντονες εκρήξεις συναισθημάτων είναι γιατί πιστεύουν ότι με αυτό τον τρόπο οι άνθρωποι που βρίσκονται στο περιβάλλον τους δε θα τους εγκαταλείψουν, είτε επειδή τους συμπονούν είτε επειδή φοβούνται οι ίδιοι κάποιο ενδεχόμενο ξέσπασμά τους. Τις περισσότερες φορές μάλιστα το γνωρίζουν όσοι αντιδρούν έντονα και υπερβολικά πως οι σχέσεις τους δεν είναι ισότιμες και οι λόγοι που υπάρχουν δεν είναι οι σωστοί κι αυτό τους κάνει να αισθάνονται ακόμη μεγαλύτερη μοναξιά.

Έτσι κι εξαιτίας της συμπεριφοράς τους δυσκολεύονται να κρατήσουν μακροχρόνιες σχέσεις με άλλους ανθρώπους. Κι αυτό πάλι φέρνει έναν φαύλο κύκλο στρες με αποτέλεσμα ν’ αντιδρούν έντονα, απότομα κι υπερβολικά. Έχουν την ικανότητα να εκμεταλλεύονται οποιαδήποτε ευάλωτη κατάσταση και να εκτίθεται όπου μπορούν για να τραβήξουν την προσοχή. Την αγαπάνε την προσοχή, καθώς είναι για εκείνους ο τρόπος να λάβουν τη δική τους ιδιαίτερη μορφή αγάπης. Ή θα δώσουν το εκατό τοις εκατό ενός συναισθήματος και δε θα σου αφήσουν επιλογή να αποφασίσεις ή θα φύγουν από τη ζωή σου, σίγουρα όμως κάνοντας πολύ θόρυβο. Άλλωστε στη ζωή τους, είναι όλα ή τίποτα.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Άντρια Χατζηθωμά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου