Δεν ξέρω αν σας έχει τύχει αλλά σε εμένα ουκ ολίγες φορές το να ξεκινώ μια εγγραφή στο γυμναστήριο της γειτονιάς με όνειρα και πλάνα μεγάλα και να μένω στα όνειρα και τα πλάνα τα μεγάλα. Οι δικαιολογίες μου είναι πολλές, από το «δεν έχω αρκετό χρόνο και δεν προλαβαίνω πάντα» μέχρι το «δε θέλω να γυμνάζομαι σε εσωτερικό χώρο κι ότι είναι καλύτερα στη φύση». Με τον καιρό ανακάλυψα πως είναι αρκετοί οι άνθρωποι -συμπεριλαμβανομένου και του λόγου μου- που έχουμε gymtimidation. Μάλιστα! Υπάρχει όρος και πάμε να δούμε τι είναι.

Ο όρος προέρχεται από τις δυο Αγγλικές λέξεις Gym και Intimidation οι οποίες σε συνδυασμό μας δίνουν την έννοια του άγχους που νιώθουμε πριν πάμε στο γυμναστήριο. Τώρα βέβαια πολλοί από εσάς που έχετε βρει τα πατήματά σας κι ανήκετε αρκετό καιρό ίσως και χρόνια στο σταθερό πελατολόγιο του γυμναστηρίου της γειτονιάς, μπορεί όλα αυτά να σας ακούγονται κάπως υπερβολικά. Πιστέψτε με, όμως, δεν είναι, αφού έχουν γίνει έρευνες σε Αμερική και Βρετανία για την επίδραση που έχει το άγχος αυτό όχι μόνο στο well being ενός πελάτη γυμναστηρίου αλλά και στις ίδιες τις επιχειρήσεις, βλέποντας μια κάποια πτώση σε συμμετοχές κι εγγραφές.

Το 2019 η One Poll διενήργησε μια έρευνα με συμμετέχοντες 2000 Αμερικανούς. Περίπου το 50% εξ αυτών παραδέχθηκε πως έχει βιώσει άγχος πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο γυμναστήριο. Πρόσφατα υπήρξε σχετικό άρθρο στους New York Times στο οποίο μάλιστα έγινε αναφορά στην έξυπνη προσέγγιση μιας ιδιαίτερα γνωστής αλυσίδας γυμναστηρίων που επινόησαν το Judgement Free Zone στους χώρους τους. Πρόκειται για μια καινοτομία η οποία προωθεί την ουσία το μότο του «δεν κρίνουμε τους άλλους». Στη Βρετανία με έρευνα πάλι της One Poll τα στατιστικά δείχνουν πως ένας στους τρεις Βρετανούς θα αποφασίσουν να απέχουν από το γυμναστήριο λόγω του άγχους που νιώθουν.

Οι έρευνες λοιπόν και τα στατιστικά μίλησαν αλλά τι θα λέγατε να κάνουμε τη δική μας έρευνα πάνω στο θέμα; Φορέστε οτιδήποτε σας κάνει να νιώθετε άνετα κι ακολουθήστε με στον χώρο ενός γυμναστηρίου για να δούμε τι είναι αυτό που μπορεί να μας προκαλέσει το gymtimidation. Παρένθεση εδώ, για να πω για μένα πως ξέρω πολύ καλά γιατί αγχώνομαι αλλά δε θέλω να σας προϊδεάσω. Ανοίγω πόρτα, έρχεστε;

 

1. Νιώθεις άβολα με τα ρούχα;

Τα γυμναστήρια είναι επαγγελματικοί χώροι με τα δικά τους πρωτόκολλα όπως άλλωστε κι ο κάθε επαγγελματικός χώρος. Το να βρεθούμε «εκτεθειμένοι» φορώντας από lycra κολάν και σορτς μέχρι κοντομάνικα T shirt και γενικότερα οτιδήποτε άνετο για να μπορέσουμε να γυμναστούμε με άνεση, προσθέτει σε κάποιους από εμάς άγχος, ειδικότερα αν δε το έχουμε με το fitness. Αναμφίβολα θα συγκρίνουμε τη δική μας εμφάνιση με άλλες μέσα στο χώρο για να ψυχανεμιστούμε κιόλας το στυλ που προτιμούν πολλοί κι ίσως να πάρουμε κάποιες ιδέες.

 

2. Νιώθεις πως σε κοιτάζουν όλοι;

Αυτό είναι ένα είδος άγχους που πάρα μα πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν όταν είναι να κάνουν είσοδο σε έναν χώρο γενικότερα, πόσω μάλλον σε ένα γυμναστήριο. Νομίζουμε λοιπόν πως μπαίνοντας στον χώρο θα κοιτάζουν -παίζει και να συμβαίνει όντως-  όλοι το νέο μέλος, για να δουν πώς τα πάμε, αν το έχουμε κ.λ.π. Ιδρώτας, ζόρι και κοκκίνισμα κι ακόμη δεν ξεκινήσαμε να καίμε θερμίδες.

 

3. Δεν ξέρεις πώς λειτουργεί το μηχάνημα κι αυτό σου φέρνει στρες;

Το άγχος των αρχαρίων σε οποιοδήποτε κομμάτι είναι δεδομένο και δικαιολογημένο μέχρι ενός σημείου βέβαια. Η χρήση του εξοπλισμού και των μηχανημάτων που, τη στιγμή του άγχους μας, φαντάζουν πιο περίπλοκα απ’ όσο πιθανόν να είναι, προσθέτει άλλη μια ανησυχία πάνω στις ήδη πολλές. Σαφέστατα υπάρχουν στους χώρους γυμναστές αλλά και μέλη που είναι εκεί για να μας βοηθήσουν αν το ζητήσουμε αλλά πάνω στην απατηλή μας αυτοπεποίθηση να αποβάλουμε την ταυτότητα του αδαή και του αρχάριου, ίσως την πατήσουμε.

 

4. Το άγχος του καθρέφτη

Αν έχουμε οποιαδήποτε body dysmorphia, σίγουρα το να βλέπουμε το σώμα μας σε κάθε εκατοστό του γυμναστηρίου δε βοηθάει στην αυτοπεποίθησή μας. Ναι, η ψυχολογία είναι το παν και με βεβαιότητα με την άρνηση δεν καταλήγουμε πουθενά αλλά γιατί τόσοι καθρέφτες βρε παιδιά και παντού; Στην τελική το αν τεντώνω σωστά το χέρι μου ή το αν θα κάνω σωστά τους κοιλιακούς θα πρέπει πρωτίστως να έχει να κάνει με το πώς αντιλαμβάνομαι το σώμα μου και νιώθω την άσκηση τη δεδομένη στιγμή.

 

5. Ο νέος χώρος που (δεν) ξέρεις

Αν ανήκουμε σ’ εκείνους που πήγαιναν σε ένα άλλο γυμναστήριο και τώρα γραφτήκαμε σε νέο, σαφέστατα υπάρχει το αρχικό άγχος του πού είναι οι άλλοι χώροι όπως αποδυτήρια, ντουλαπάκια και πώς λειτουργούν, τα μπάνια, χώροι όπως μασάζ, σάουνες κ.λ.π. Το άγχος παίζει όχι επειδή δε θα τα βρούμε αλλά δε θέλουμε να είμαστε αυτοί που ρωτάνε συνέχεια για κάτι.

 

6. Φοβάσαι την κριτική στα βάρη;

Με απλή διατύπωση η αλήθεια είναι ολοφάνερη. Οι γυναίκες συνήθως βιώνουν πιο πολύ το άγχος να πλησιάσουν στον πάγκο με τα βάρη και να απασχολήσουν καταρχάς με τις δικές τους πιο ήπιες ασκήσεις τον πάγκο. Υπάρχει επίσης το άγχος της κριτικής σχετικά με το αν μπορούμε ή όχι να σηκώσουμε βάρη όπως άλλοι κι άλλες. Καθίστε κάτω από την μπάρα κι απλώς αδιαφορήστε.

 

7. Το άγχος του ιδρώτα

Να πούμε εδώ πως γι’ αυτόν το λόγο ξεκινάμε το γυμναστήριο, αλλά έλα που κάποιοι νιώθουμε άβολα με το να ιδρώνουν συνεχώς. Δε θέλουμε να φαίνεται στα ρούχα μας αλλά ούτε και στο πρόσωπό μας. Ταυτόχρονα και σε συνδυασμό με το να μην ανήκουμε στον μέσο όρο εκείνων που φαίνονται πιο αλαβάστρινοι κι αγέρωχοι, όσο εμείς μοιάζουμε να βουτηχτήκαμε στο βραστό νερό, η αυτοπεποίθηση κι η διάθεση πάει περίπατο

 

8. Το άγχος της απογοήτευσης

Αφήσαμε το σοβαρότερο για το τέλος. Αποφασίσαμε να δεσμευτούμε στο να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας αλλά θα το διατηρήσουμε; Θα είναι αυτή η φορά καθοριστική για το αν θα τα καταφέρουμε; Κι αν όχι, μήπως αυτό μας ρίξει ψυχολογικά και δεν προσπαθήσουμε ξανά; Ένα είδος άγχους που πηγαίνει πακέτο με το στρες του πότε θα φανούν τα αποτελέσματα, ειδικότερα αν έχει περάσει κάποιο χρονικό διάστημα κι ίσως έχουμε γνωριστεί με θαμώνες του γυμναστηρίου και μας ρωτήσουν πόσο καιρό γυμναζόμαστε κι αν έχουμε σημειώσει πρόοδο.

Το να κάνουμε εγγραφή σ’ ένα γυμναστήριο είναι εύκολο. Το να αγοράσουμε τα ρούχα που θα θέλουμε να φοράμε, είναι επίσης εύκολο. Το να φτιάξουμε την play list που θα παίζει στ’ ακουστικά μας όσο κάνουμε διάδρομο επίσης ευκολάκι. Το ν’ αποβάλουμε όμως άγχη όπως τα παραπάνω και το λεγόμενο gymtimidation θέλει προσωπική δουλειά και πολλά push ups στις φοβίες μας. Πάρτε πετσέτα και πάμε!

 

Αφιερωμένο στον ιδρώτα του άγχους πριν καν κάψουμε θερμίδες.

Συντάκτης: Μαίρη Σάμου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου