“I do!” ή –για να το φέρουμε στα δικά μας δεδομένα– το πολυπόθητο «δέχομαι» φεύγει απ’ τα χείλη σου και συναντά τον άνθρωπό σου. Όλα γύρω σας θυμίζουν παραμύθι, κι ας βρίσκεστε απλά στη μέση ενός πολυσύχναστου δρόμου. Ο χρόνος παγώνει σε εκείνη τη στιγμή που έχει γεμίσει με τόσο συναίσθημα τα πάντα γύρω σας. Όλοι σας κοιτάζουν κλέβοντας λίγη απ’ τη χαρά και την έκπληξή σας. Ίσως κι οι δυο σας να ‘χατε φανταστεί πολλές φορές αυτή τη στιγμή, μα η πρόταση θέλει την επισημότητά της, τον αυθορμητισμό και το ξάφνιασμα που της πρέπει.

Ο γάμος θέλει πρόταση! Όχι ένα «δεν παντρευόμαστε;» ή μια απλή συμφωνία για να κινήσει τις διαδικασίες. Δεν έχει καμία σημασία αν το συζητάτε καιρό κι αν όλα έχουν μπει σε τροχιά απόλυτης δέσμευσης. Η επίσημη έναρξη των ετοιμασιών σηματοδοτείται με το άκουσμα αυτής της πρότασης. Όταν όλα δείχνουν πως ταιριάζετε απόλυτα και καλύπτετε ο ένας τις ανάγκες του άλλου σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορείτε να μοιράζεστε απλώς τις καθημερινότητές σας, αλλά θέλετε να πλάσετε μία κοινή, τότε μέσα στο μυαλό και των δυο αρχίζει να ζεσταίνεται η ιδέα του γάμου. Τώρα θα μου πείτε γιατί να γίνει, αφού εννοείται, αφού το ξέρουν και το θέλουν κι οι δύο. Τίποτε δεν εννοείται σε στιγμές ένωσης και δεν υπάρχουν «γιατί» σε στιγμές ζωής. Τα συναισθήματα, άλλωστε, πάντα χρειάζονται επιβεβαίωση.

Θέλεις μαγεία και ρομαντισμό; Θα αφήσεις εκείνον να επιλέξει το πότε και το πού, δε θα το κατευθύνεις, δε θα το εκβιάσεις. Θα πάτε σ’ ένα απ’ τα αγαπημένα σας στέκια, όπως συνηθίζετε, δίχως να περιμένεις κάποια ιδιαίτερη κατάληξη για τη βραδιά. Ανυποψίαστα θα γελάς με τα αστεία που θα κάνει για να ελαφρύνει λιγάκι το άγχος της στιγμής και να μπορέσει να αρθρώσει τις λέξεις που θα σηματοδοτήσουν τη νέα ζωή σας. Τσουγκρίζοντας για μια ακόμη φορά τα ποτήρια σας θα ακούσεις στο background να παίζει το αγαπημένο σας κομμάτι κι εκεί κάπου το όλο σκηνικό θα αρχίσει να σου θυμίζει πολλά. Διατηρώντας την ψυχραιμία σου, η πρόταση θα γίνει κάπου ανάμεσα σε ένα ζεστό φιλί κι ένα βλέμμα υπόσχεσης.

Θέλεις ένταση και δυναμισμό; Θα αφήσεις σε εκείνη τα ηνία της κατάστασης κι ως δυναμική γυναίκα θα ‘χει σχεδιάσει πώς να κάνει την ερώτηση. Δεν υπάρχει κάποιος άγραφος νόμος που να λέει πως ο άντρας είναι αυτός που πρέπει πάντα να κάνει αυτό το βήμα, ειδικότερα όταν τα πράγματα οδηγούνται εκεί από καιρό. Για σκέψου το λιγάκι. Έχει πάρει εισιτήρια για το αγαπημένο σου ματς κι αυτό από μόνο του αρκεί για να σ’ ευχαριστήσει. Η οθόνη δείχνει τις κερκίδες όταν ξαφνικά η κάμερα παγώνει επάνω σας, δίνοντάς της το χρόνο που είχε από πριν κανονίσει να χρειαστεί. Κοιτάζοντας μία την οθόνη και μία εσένα ξεστομίζει όσα θα ήθελες να πεις κι απαντάς με όσα θα ήθελες να ακούσεις.

Θέλεις ατμόσφαιρα κι αυθορμητισμό; Συνθήκες απλές, καθημερινές, μα βαθιά ερωτικές. Δεν παίζουν ρόλο τα ρούχα, τα μαλλιά, τα κοσμήματα κι η προετοιμασία που κάνατε για να βγείτε. Δεν παίζουν ρόλο οι προσεγμένες ή όχι τοποθεσίες, τα ακριβά δαχτυλίδια και τα πρωτότυπα σενάρια. Δεν παίζουν κανένα ρόλο οι υπερπαραγωγές οποιουδήποτε τύπου και τα φαντεζί σενάρια ταινιών που όλοι αγαπήσαμε. Εδώ μιλάει μονάχα το συναίσθημα.

Αληθινά συγκινημένα κι ερωτευμένα βλέμματα ανήκουν σε εκείνους που έπαιξαν τη σκηνή στο παγκάκι του πάρκου ένα φθινοπωρινό απόγευμα. Δε φαντάζουν πιο φτωχοί εκείνοι που επέλεξαν γι’ αυτή τη στιγμή ένα ηλιοβασίλεμα στην αγαπημένη τους παραλία. Δεν υστερούν σε φαντασία εκείνοι που ακόμη και στο τέλος της βόλτας, μέσα στο αυτοκίνητο, έκαναν την πρότασή τους.

Ο γάμος ξεκινά με την πολύ απλή αλλά τόσο δύσκολη να ειπωθεί ερώτηση: «Θα με παντρευτείς;». Ακόμη κι όταν όλα έχουν δείξει από καιρό πως αυτή είναι η ευτυχής κατάληξη της σχέσης, τίποτε δεν μπορεί να ξεκινήσει χωρίς την πρόταση. Δεν υπάρχουν «εννοείται» και «πάμε να το κάνουμε όπως και να ‘χει». Πρέπει να το ζήσεις στο φουλ, να δημιουργήσεις εκείνη τη στιγμή που θα καρφωθεί μία για πάντα στο μυαλό σας.

Εν τέλει, δεν παίζει ρόλο το ποιος απ’ τους δυο θα το ξεκινήσει. Αυτός που θα ρωτήσει έχει αυτόματα ρωτήσει πρώτα τον ίδιο του τον εαυτό. Κι αυτός που θα απαντήσει έχει επίσης σκεφτεί πολλές φορές το τι θα πει.

-«Θα με παντρευτείς;»

-«Ναι!»

Ένα είναι βέβαιο, στον πιο σύντομο και πιο όμορφο διάλογο της ζωής σου αξίζει όλη η επισημότητα κι η έκπληξη του κόσμου!

 

Συντάκτης: Μαίρη Σάμου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη