Ήρθε λοιπόν η άχαρη στιγμή που όλοι φοβούνται σε μια σχέση. Σε απέρριψαν, δεν μπορείς αλλά και δε θέλεις να το αποδεχθείς. Ήταν μια σχέση που έληξε; Ήταν μια σχέση που δεν πρόλαβε να ξεκινήσει; Είναι ένα φλερτ που έμεινε στα αζήτητα; Όποια κι αν είναι η κατάσταση, η απόρριψη είναι απόρριψη και δεν είναι ποτέ εύκολη όταν έχει να κάνει με ζητήματα καρδιάς.

Μετά από μια συναισθηματική απόρριψη είναι βέβαιο πως αυτό που δεν μπορείς να σκεφτείς είναι η αποδοχή, όσο κι αν το προσπαθείς ή το προσπαθούν κι όσο κι αν ενδιαφέρονται για εσένα. Κοινώς, δε θέλεις να ακούς κανέναν και κάθε μικρή ή μεγάλη συμβουλή περνάει στον βρόντο θα λέγαμε αφού όλα μοιάζουν να καταρρέουν. Ειδικά κατά το πρώτο χρονικό διάστημα που τα πράγματα είναι φρέσκα ακόμη, η αποδοχή μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Τι είναι αυτό που πρέπει να αποδεχθείς σε μια ερωτική απόρριψη; Τη σκέψη «δε θέλει να είναι μαζί -μου-» και τα παράγωγά της, που περνάνε από το μυαλό σου πληγώνοντάς σε κάθε φορά που κάνουν την εμφάνισή τους. Ακόμη κι αν αυτές οι σκέψεις είναι ένα είδος άμυνας της λογικής σου η οποία προσπαθεί να υπερισχύσει του συναισθήματος, ο υγιής εγωισμός κάποια στιγμή θα κερδίσει.

Προτού έρθει λοιπόν η αποδοχή λογικά θα θέλεις να θρηνήσεις με τον δικό σου τρόπο. Θέλεις να κλάψεις; Κάν’ το. Θέλεις να σπάσεις κούπες για τα λόγια που ‘πε; Κάν’ το. Θέλεις να βγεις με τα κολλητάρια και να πιεις τραγουδώντας στίχους που θα βγάλουν το άχτι από μέσα σου; Κάν’ το κι αυτό. Οι αντιδράσεις στην αρχή θα είναι μεν σπασμωδικές αλλά παράλληλα είναι αναφαίρετο δικαίωμα κι ίσως κάποιες από αυτές να σε φέρουν λιγάκι πιο κοντά στην αποδοχή.

Έπειτα από τις πρώτες ημέρες κι αφού έχεις παίξει πολλές φορές στο μυαλό σου τη σκηνή της συναισθηματικής απόρριψης, πλησιάζεις πια όλο και περισσότερο στην αποδοχή. Εδώ να κάνουμε μια παρένθεση και ν’ αναφερθούμε σε εκείνες τις περιπτώσεις ανθρώπων που τους απέρριψαν με ασαφή, μπερδεμένο κι όχι ξεκάθαρο τρόπο. Εκείνους δηλαδή που τους άφησαν χωρίς εξηγήσεις κι έμειναν να ξεμπερδέψουν την κατάσταση μόνοι τους για να σώσουν τα λογικά τους. Που μέσα από υποθέσεις προσπαθούν να καταλάβουν τι έγινε, γιατί έγινε και πότε έγινε διότι δεν υπήρχαν σημάδια για μια επικείμενη συναισθηματική απόρριψη. Μια τέτοια περίπτωση είναι εξαιρετικά δύσκολη κι η αποδοχή εδώ είναι κάπως μετέωρη.

Η αποδοχή μετά από τη συναισθηματική απόρριψη προσεγγίζεται πιο εύκολα όταν μπεις στη διαδικασία να αναλύσεις τα συναισθήματα που σου προκάλεσε. Ο θυμός κι η απογοήτευση είναι τα κυρίαρχα αλλά δε γίνεται να εστιάσεις μόνο σε αυτά. Δεν είναι κακό να αποδεχθείς το ότι ίσως έχεις φταίξει κι εσύ κάπου με τη δική σου συμπεριφορά χωρίς όμως να φτάσουμε στο άλλο άκρο και στη θυματοποίηση. Απλά και ήρεμα, σκέφτεσαι κι αναλύεις στους δικούς σου χρόνους, τα συναισθήματα που βιώνεις. Τα αναγνωρίζεις καθώς αναγνωρίζεις τη πηγή τους κι έτσι αποδέχεσαι την απόρριψη λιγότερο επώδυνα.

Αν είσαι άτομο με αυξημένη αυτοπεποίθηση κι αυτογνωσία, η συναισθηματική απόρριψη θα σε πληγώσει μεν, αλλά θα χρησιμοποιήσει για σωσίβιο αυτά τα δυο. Όταν δηλαδή γνωρίζεις και ξέρεις πολύ καλά ποιος είσαι, πόσα προσφέρεις κι επενδύεις σε μια σχέση, πόσο στηρίζεις τη σχέση σου, ποια λάθη έκανες και γενικότερα πατάς γερά στα πόδια σου τότε μια απογοήτευση θα σου δώσει περισσότερη δύναμη μακροπρόθεσμα.

Η αποδοχή της ερωτικής απογοήτευσης είναι η παραδοχή του «με πλήγωσαν». Είναι η παραδοχή του ότι μια σχέση δεν υπάρχει πλέον, δεν υφίσταται ή ίσως τελικά να μην ήταν σε θέση εξ αρχής για να υπάρξει. Είναι η δυνατότητα να συνεχίσεις την πορεία σου ξέροντας ότι δε θα έχεις για λίγο ή για πολύ συνοδοιπόρο κι αυτό δε σημαίνει πως ηττήθηκες. Έτσι είναι η ζωή.

Δεν είναι οι καταστάσεις που κάνουν μια συναισθηματική απόρριψη δύσκολη, αλλά εμείς οι ίδιοι με τις σκέψεις και τις πράξεις μας μετά από την απόρριψη. Αν θέλεις να κάνεις παρέα με την αποδοχή ώστε να συνεχίσεις τη ζωή σου, σκούπισε τα δάκρυα, άσε τον θυμό στην άκρη, πάρε βαθιές ανάσες, κι εκπαιδεύσου να μην το παίρνεις προσωπικά. Μια απόρριψη είναι χίλιες φορές καλύτερη από μια μη αμοιβαία σχέση. Κι αυτό δε θα αργήσεις να το καταλάβεις.

 

Αφιερωμένο στις απορρίψεις που μοιάζουν με το Έβερεστ μα είναι τελικά ένα λοφάκι.

Συντάκτης: Μαίρη Σάμου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου