Αιματηρή συμπλοκή μεταξύ ανήλικων μαθητών σημειώθηκε χθες στην πλατεία Σαρόκο της Κέρκυρας μέρα μεσημέρι κι ακόμη κι αν το γεγονός μας λυπεί βαθιά, δε μας προκαλεί έκπληξη δεδομένης της αύξησης της παραβατικότητας αλλά και των περιστατικών εκφοβισμού μεταξύ ανηλίκων μαθητών που έρχονται στο φως τα τελευταία χρόνια, με ολοένα μεγαλύτερη συχνότητα.

Τρεις ανήλικοι που ενεπλάκησαν κι ήταν οι πρωταγωνιστές του περιστατικού νοσηλεύονται ευτυχώς όχι σοβαρά καθώς κι ένας άνδρας σαράντα εννέα ετών από την Ιταλία που μπήκε στη μέση για να τους χωρίσει. Όλα ξεκίνησαν όταν ο 17χρονος θύτης κατέφτασε στην πλατεία κι άρχισε να διαπληκτίζεται λεκτικά με παρέα νεαρών που βρίσκονταν ήδη στην πλατεία. Έπειτα, ο 17χρονος αδερφός της 14χρονης μαζί με φίλους του άρχισαν να επιτίθενται στον θύτη μέχρι που εκείνος έβγαλε από την τσέπη του αιχμηρό αντικείμενο τύπου σουγιά, κι άρχισε να τους τραυματίζει. Κάποιοι μιλούν και για ραντεβού ξεκαθαρίσματος. Όπως όλα δείχνουν, το κίνητρο της σύγκρουσης ήταν ερωτικό καθώς ο 17χρονος θύτης φαίνεται να διατηρούσε σχέση με τη 14χρονη αδερφή ενός εκ των άλλων τραυματισθέντων.

  

Το βίντεο κατέγραψε επίσης άγριο καβγά μεταξύ δυο κοριτσιών καθώς και τον 49χρονο άνδρα να προσπαθεί να τις χωρίσει. Αίσθηση προκαλεί και η πτώση ενός άλλου παιδιού από σκαλοπάτι με σχετικά μεγάλο ύψος πάνω στον καβγά. Φωνές, σπρωξίματα, μαχaιρώματα και η εμπλοκή τουλάχιστον δεκαπέντε παιδιών χαρακτηρίζουν τα όσα έγιναν χθες στην Κέρκυρα. Όλες αυτές οι σκηνές διαδραματίστηκαν σε μια κεντρική πλατεία γεμάτη κόσμο, κυρίως παιδιά. Πέρα από το γεγονός πως οι εικόνες αυτές είναι εικόνες ντροπής οι οποίες για ακόμη μια φορά μας δείχνουν την εξοικείωση που έχει μερίδα εφήβων με τη βία, συγχρόνως καταδεικνύουν για ακόμη μια φορά τις παθογένειες της κοινωνίας αλλά και την αδιαφορία που χαρακτηρίζει μεγάλη μερίδα της, καθώς μόνο ένας ενήλικας φαίνεται να ήταν πρόθυμος να ηρεμήσει τα πνεύματα και τραυματίστηκε.

Καθώς η Άμεση Δράση που κλήθηκε έφτασε με καθυστέρηση, αυτόπτες μάρτυρες καλούσαν για ώρα χωρίς να μπορούν να βρουν κάποιον υπεύθυνο αξιωματικό, καθόλου πρωτάκουστη πρακτική της Αστυνομίας τον τελευταίο καιρό, ο πρωταγωνιστής του επεισοδίου και θύτης εγκατέλειψε το σημείο μόλις είδε πως τραυμάτισε τους δυο νεαρούς. Ευτυχώς, σαράντα πέντε λεπτά αργότερα εντοπίστηκε από την αστυνομία σε άλλο σημείο του νησιού κι αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται φρουρούμενος.

  

Οι αρμόδιες αρχές θα αποφασίσουν αν θα ακολουθηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου ή αν θα αφεθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι ελεύθεροι με σκοπό να οριστεί τακτική δικάσιμος για την υπόθεση. Πέρα από την ανεξέλεγκτη τροπή που πήρε το περιστατικό στο οποίο από θαύμα δεν είχαμε σοβαρότερους τραυματισμούς και απώλειες, είναι αξιοσημείωτο πως ως κίνητρο του συμβάντος παρουσιάζεται ο έρωτας μεταξύ του 17χρονου και της 14χρονης. Είναι πραγματικό λυπηρό το πώς ο έρωτας, ένα από τα πιο αυθεντικά και όμορφα συναισθήματα, συχνά συνδέεται με τη βία και την κακοποίηση ενώ στην πραγματικότητα καμία σχέση δεν έχει με την προσπάθεια επιβολής σε κάποιο άλλο άτομο, την καταπίεση, τον θυμό και την ένταση. Η βία, η κτητικότητα, η ζήλια, ο ασυγκράτητος χαρακτήρας, η λεκτική και σωματική κακοποίηση σε καμία περίπτωση δε δηλώνουν έρωτα αλλά παθογένεια και την ψυχοπαθολογία όσων συμπεριφέρονται με τον τρόπο αυτό και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια.

Παράλληλα, τις περισσότερες φορές που ίσως κάποιος νομίζει πως νιώθει έλξη για έναν άνθρωπο με κακοποιητική ή περιφρονητική συμπεριφορά απέναντί του, το πιο πιθανό είναι το άτομο αυτό να του ενεργοποιεί ένα τραύμα από το παρελθόν, λένε άλλωστε πως μέχρι ένα ψυχικό τραύμα να θεραπευτεί, το άτομο έχει την τάση να βιώνει την αρνητική εμπειρία ξανά και ξανά με ανθρώπους με ανάλογο χαρακτήρα. Σημαντικό ρόλο παίζει και η τραπ κουλτούρα αυτή τη στιγμή σύμφωνα με την οποία τέτοιου είδους επιθέσεις και ξεκαθαρίσματα θεωρούνται κουλ κι αυτονόητα, ειδικά όταν πρόκειται για ερωτικά θέματα.

Κλείνοντας, δεν μπορώ και δε θέλω να αναλογιστώ τι μπορούν να κάνουν στο μέλλον ανήλικοι που μπλέκονται σε μαχαιρώματα στο όνομα της αγάπης σε αυτή την τρυφερή ηλικία. Καθώς, ωστόσο, τέτοιου είδους αντιλήψεις που δικαιολογούν βίαιες πράξεις για τον έρωτα διαιωνίζονται και περνούν από γενιά, ποιος άλλωστε δεν έχει ακούσει χιλιάδες φορές το «στον έρωτα και στον πόλεμο όλα επιτρέπονται» όσο παρωχημένο και αν είναι και όσο και αν ο έρωτας καμία σχέση δεν έχει με την απάνθρωπη σκληρότητα του πολέμου, είναι καλό όλοι να προσπαθήσουμε με το παράδειγμα και τη φροντίδα μας προς όσους υποφέρουν να τις ξεριζώσουμε από την κοινωνία.

Στην τελική, δε χρειάζονται πολλά βήματα πέρα από ενημέρωση και άπειρη αγάπη για να αλλάξει σταδιακά ο τρόπος σκέψης κάποιων, καθώς γνωρίζουμε πως οι άνθρωποι αλλάζουν όταν αγαπηθούν πολύ και ξεχωρίζουν τον έρωτα από την κακοποίηση όταν βιώσουν ένα πραγματικό και τρυφερό έρωτα, έστω και μια φορά στη ζωή τους. Εμείς με τη σειρά μας να ευχηθούμε σε όλους τους εμπλεκόμενους περαστικά, με την ελπίδα να κάνουμε καιρό να ακούσουμε για τέτοια περιστατικά, ιδανικά τόσο, ώστε να μοιάζουν μόνο μια πολύ μακρινή κακή ανάμνηση.

Συντάκτης: Νεφέλη Μπαντελά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου