%ce%b2%cf%86%cf%83%ce%b2%cf%83%cf%83%ce%bd

«Όλα τα μπορώ.»

Τη στιγμή που ένα παιδί γεννιέται, η φράση αυτή γαντζώνεται με νύχια και με δόντια για πάντα στο μυαλό των γονιών. Κι έτσι με έναν μαγικό τρόπο όλα στη ζωή των γονιών από εκεί κι έπειτα έχουν μια μόνιμη, απαράβατη προτεραιότητα.

Έχουμε μάθει τα δεδομένα στη ζωή να μην τα αναλύουμε και τόσο. «Θα μεγαλώσεις και θα κάνεις μια ημέρα τη δική σου οικογένεια», είναι μια φράση που την ακούσαμε ως παιδιά και πιθανότατα θα την πούμε ως γονείς κι εμείς με τη σειρά μας. Κανείς δεν είναι προγραμματισμένος για να γίνει γονιός. Δεν υπάρχουν δεδομένα σε αυτό το κομμάτι. Οι παράμετροι είναι πολλές κι ακόμη πιο πολλά αυτά που μπορεί να σου χαλάσουν αυτό που οι άλλοι θεωρούν «δεδομένο».

Τι σημαίνει λοιπόν το να είσαι γονιός; Θα το χαρακτήριζα σαν μια βόλτα σε ένα τρενάκι στο Λούνα Παρκ. Με τις ίσιες και ομαλές διαδρομές, τις τρανταχτές στροφές, τις απότομες κατηφόρες και τις κουραστικές κι αργές ανηφόρες. Όλα τα έχει αυτή η διαδρομή. Κι αν για κάποιους το να γίνεις γονιός είναι δεδομένο, το να είσαι γονιός δεν έχει κανένα δεδομένο στην καθημερινότητά του. Η βόλτα που λέγαμε αρχίζει ξανά και ξανά. Κι οι επιβάτες, γονείς και παιδιά την ευχαριστιούνται ο καθένας από τη δική του πλευρά και για τους δικούς του λόγους. Πάμε λοιπόν, προσδεθείτε.

Γονιός σημαίνει «είμαι εδώ για όλα ανά πάσα στιγμή μέσα στην ημέρα». Κι αν δεν μπορείς ρεαλιστικά κι εκ των πραγμάτων να είσαι, ανακαλύπτεις πόση φαντασία και δημιουργικότητα διαθέτεις επινοώντας τους τρόπους για να είσαι. Είσαι εκεί για όλα, για τα καλά αλλά κυρίως για τα άσχημα. Η προτεραιότητα ενός γονιού είναι τα παιδιά κι αυτό είναι απαράβατος νόμος.

Γονιός σημαίνει «αντιδρώ κι εκφράζομαι». Να εκφράζεις οτιδήποτε σε απασχολεί στη σχέση σου με το παιδί. Να εκφράζεσαι όμως με τρόπο που να είναι εμφανής. Το να γελάς με τα παιδιά σου είναι όμορφο αλλά και το να κλαις μπροστά τους γιατί πληγώθηκες είναι εξίσου μοναδικό και αφοπλιστικό για την περαιτέρω σχέση σας. Γονιός σημαίνει συναίσθημα κι ό, τι αυτό χωράει. Η γενναιοδωρία στο συναίσθημα είναι μεγάλη υπόθεση και πολλές φορές αποτελεί το κλειδί για να απογειώσει τη σχέση μεταξύ γονιών και παιδιών.

Γονιός σημαίνει «φοβάμαι». Δεν είναι αδυναμία το να δείχνεις το τι φοβάσαι σε ένα παιδί. Δε σε καθιστά ευάλωτο και τρωτό στα μάτια του. Τουναντίον σε ανυψώνει και σε φτάνει σε επίπεδα που το ίδιο το παιδί θα θαυμάσει. Οι φόβοι των γονιών αποτελούν το τέλειο παράδειγμα για τα παιδιά. Από τη στιγμή που θα γεννηθεί ένα παιδί, φοβάσαι. Φοβάσαι για την υγεία του, για την ευτυχία του, για το πόσο θα πληγωθεί από τους ανθρώπους αφού είναι δεδομένο πως θα συμβεί. Φοβάσαι για το πώς θα μάθει να σηκώνεται έπειτα από κάθε στραβοπάτημα στη ζωή. Φοβάσαι και δε σε φοβίζει να το νιώθεις. Σε απελευθερώνει.

Γονιός σημαίνει «κάνω όνειρα». Κάθε μαμά ή μπαμπάς πλάθει στο μυαλό το ιδανικό καρέ από στιγμές με βάση τα όνειρα που κάνουν για τα παιδιά τους. Όταν είσαι γονιός δε σταματάς να ονειρεύεσαι, δε σου επιτρέπεται να το κάνεις. Τα όνειρα που κάνουν οι γονείς για τα παιδιά είναι μικρές ευχές που άλλες φορές πραγματοποιούνται κι άλλες όχι. Δεν παίζει κανένα ρόλο το αν θα βγουν όλες αληθινές. Προσοχή όμως, τα όνειρα να μην είναι πλασμένα για να θρέφουν τον εγωισμό των γονιών γιατί τότε οι προτεραιότητες και οι ισορροπίες αλλάζουν.

Γονιός σημαίνει «κουράζομαι». Γιατί να φοβάσαι να το πεις; Δε σε κάνει καλύτερο γονιό το να μην το λες αλλά δε σε κάνει και τον χειρότερο γονιό του κόσμου το να το παραδεχθείς. Το να είσαι γονιός είναι η μεγαλύτερη ευθύνη που υπάρχει. Είναι ο πιο σημαντικός και παράλληλα απαιτητικός ρόλος που θα σου δοθεί ποτέ. Απορροφά όλη σου την ενέργεια. Απαιτεί πνευματική αλλά και σωματική δύναμη. Κουράζεσαι κι αυτό φαίνεται στο τέλος της ημέρας όταν δεν μπορείς να κρατήσεις τα μάτια σου ανοιχτά. Νιώθεις ικανοποίηση που τα κατάφερες όλα ή σχεδόν όλα; Σίγουρα ναι μα αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως ένας γονιός κουράζεται.

Γονιός σημαίνει «δεν παραμελώ τις δικές μου ανάγκες». Εδώ μιλάμε για την επιτομή της ισορροπίας και του αυτοσεβασμού. Όταν είσαι γονιός δεν παραμελείς τα θέλω σου. Δε θα ανέβεις στα μάτια των παιδιών αν δε βγεις μια βόλτα ή δεν πας για ένα ποτό με φίλους. Οι γονείς επιβάλλεται να έχουν κοινωνική ζωή καθώς αυτό είναι και το ζητούμενο για μια ισορροπημένη σχέση. Οι γονείς δεν προσκολλώνται πάνω στα παιδιά και δεν πρέπει να ζουν μέσα από τη ζωή των παιδιών τους. Έχουν δικές τους προσωπικές ανάγκες και τα δικά τους θέλω.

Γονιός σημαίνει «είμαι». Όλα τα παραπάνω κι άλλα τόσα είναι η σημασία της έννοιας του να είσαι γονιός. Κι αν για κάποιους όλα αυτά ακούγονται τρομερά απαιτητικά κι ίσως βάζουν για λίγο φρένο στην επιθυμία του να αποκτήσουν παιδιά, το αντίβαρο είναι η καθαρή και αγνή ευτυχία της στιγμής που θα κρατήσεις το δικό σου παιδί στην αγκαλιά για πρώτη φορά. Γονιός σημαίνει «πλάθω ζωή».

 

 

Αφιερωμένο σε κάθε «δεν μπορώ άλλο» που με το φως του ήλιου γίνεται «πάμε από την αρχή».

 

Συντάκτης: Μαίρη Σάμου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!