Λέξη από «Δ» που στο άκουσμά της σε διαπερνά ρίγος, ξέρεις, εκείνο του τρόμου. Η πρώτη ημέρα της εβδομάδας στο εργασιακό ημερολόγιο. Ω, ναι, η Δευτέρα είναι και πάλι εδώ! Δηλώνει θρασύτατα πως θα ‘ναι πάντα εδώ για να ακολουθεί σαν άδικη κατάρα την αγαπημένη σε όλους μας Κυριακή. Έτοιμη να σε συναντήσει μετά την άδειά σου. Σηματοδοτεί υποχρεώσεις, ευθύνες κι ένα σωρό δουλειές που είχες για λίγα 24ωρα καταχωνιάσει ανακουφιστικά στο συρτάρι σου.

Κάποιοι μάλιστα χαριτολογώντας και για να ελαφρύνουν το βαρύ –κατά γενική ομολογία– κλίμα της πιο μισητής ημέρας, εύχονται καλή εβδομάδα απ’ την Τρίτη κι έπειτα. Λες και πρόκειται για μια διάφανη ημέρα, άνοστη, προσπαθώντας να ξορκίσουν έτσι λίγη απ’ τη βαρύτητά της.

Μπορείς άνετα να την παρομοιάσεις με τον απρόσκλητο συγγενή που βάλθηκε να ταράξει το ήρεμο απόγευμά σου. Μπορείς επίσης άνετα να σιγοψιθυρίσεις το «Δευτέρα κάτι έχω, την Τρίτη δεν αντέχω», συμφωνώντας απόλυτα με τα μπλε συμπαθητικά πλασματάκια.

Επιστροφή στη δουλειά μετά από χαλάρωση και στο πρόσωπό σου διαφαίνεται το βλέμμα της αξεπέραστης Τασσώς Καββαδία σε στιγμές απόλυτου μίσους. Κι αν η Δευτέρα μας είναι τόσο αντιπαθής, αφού μας ξεβολεύει έπειτα από κάθε Σαββατοκύριακο, φανταστείτε πώς νιώθει κανείς όταν επιστρέφει στη δουλειά μετά από ρεπό ή άδεια. Μόνο «εργασία και χαρά» δε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυτό το σοκ!

Τώρα, βέβαια, θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί πως αν είναι να γλυτώσουμε το χάλι αυτό θα μπορούσαμε να επιστρέφουμε Τρίτη ή Τετάρτη. Μιλώντας εκ πείρας, όποια κι αν είναι η ημέρα που επιστρέφεις στην εργασία σου, τη νιώθεις πάντοτε σαν Δευτέρα. Αυτό δείχνει πως ο παράγοντας ψυχολογία παίζει τεράστιο ρόλο –ίσως και τον μόνο– στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την πρώτη ημέρα της εβδομάδας.

Έχεις σαφέστατα ξεκουραστεί, ανανεώθηκες έπειτα από ένα μικρό διάλειμμα ή ένα όμορφο ταξίδι. Το μυαλό σου έχει κάνει αυτόματη διαγραφή σε χρονοδιαγράμματα κι έχει γεμίσει με εικόνες από όμορφα τοπία, γέλια και χαλάρωση. Γι’ αυτό η επιστροφή στον εργασιακό χώρο έπειτα από ρεπό ή άδεια έρχεται να σε προσγειώσει απότομα στην πραγματικότητα κι απαιτεί, τελικά, γερά κότσια.

Είναι, βλέπεις, μια διεργασία που θα πρέπει να ‘χει ήδη κάνει το μυαλό πριν πράξει το σώμα. Θα πρέπει να ‘χεις προετοιμαστεί ψυχολογικά για το τσουνάμι υποχρεώσεων που και πάλι θα αναλάβεις. Οι ημέρες που ήσουν σε κατάσταση ζεν τελειώνουν δίνοντας τη θέση τους στις ημέρες που απλούστατα δε θες με τίποτε να ακούσεις για προθεσμίες και καθήκοντα -κι όμως ακριβώς αυτά είναι που ακούς!

Κι επειδή η καλή μέρα φαίνεται πάντα απ’ το πρωί, προς θεού, μην επιστρέψεις στη δουλειά με το ύφος του παραθεριστή. Λυπήσου τους συναδέλφους που μείνανε πίσω κι ειδικότερα εκείνον που ίσως ανέλαβε να διεκπεραιώσει πολλά απ’ τα δικά σου καθήκοντα. Αυτόν να τον κεράσεις οπωσδήποτε πρωινό καφεδάκι. Θα ήταν επίσης φρόνιμο να αποφύγεις για τις πρώτες ημέρες τα πηγαδάκια σε διαδρόμους, μιας και σχόλια του τύπου «τα κεφάλια πάλι μέσα» θα σου χαλάσουν τη διάθεση κι αυτόματα θα γίνεις ο γκρινιάρης της συζήτησης.

Βάρβαρο το συναίσθημα κι έτσι μέχρι να μπεις σε τροχιά και πάλι, θα ρίχνεις πού και πού κλεφτές ματιές στην οθόνη του κινητού σου χαζεύοντας κι αναπολώντας τις στιγμές ξεγνοιασιάς. Θα κοιτάζεις τις φωτογραφίες απ’ την άδειά σου και θα μεταφέρεσαι και πάλι εκεί. Είναι αυτές οι μικρές ενέσεις ενέργειας που όλοι αναζητάμε κατά τη διάρκεια της ρουτίνας μας. Η εικόνα φέρνει την ανάμνηση κι αυτή με τη σειρά της το συναίσθημα που εκείνη τη στιγμή έχεις ανάγκη.

Τις πρώτες ημέρες εργασίας έπειτα από άδεια θα βιώσεις πιθανότατα μια καταστροφολογία κι έναν πανικό κι απ’ την παρέα σου, οπότε μάλλον θα νιώσεις πως βάλλεσαι από παντού, πράγμα που θα κάνει ακόμη δυσκολότερη τη μετάβαση. Όπως και να ‘χει –είτε είναι Δευτέρα, είτε κάποια άλλη μέρα, είτε επιστρέφεις από διακοπές– το συναίσθημα της απόγνωσης δεν το γλυτώνεις!

Σκέψου, όμως, πως όλο αυτό τελικά είναι ένας φαύλος κύκλος. Άδειες και ρεπό θα υπάρξουν πολλά, επομένως είναι στο χέρι σου το κατά πόσο θα σε τσακίζει αυτό κάθε φορά που επιστρέφεις στη δουλειά σου.

Χαριτολογώντας, λοιπόν, με καυστική διάθεση, μιας κι είναι Δευτέρα και της ταιριάζει τέλεια, θα σου πω πως δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου. Οι Δευτέρες έρχονται μονάχα μία φορά μέσα στην εβδομάδα και σίγουρα δε θα πάρεις μόνο μία φορά στη ζωή σου άδεια ή ρεπό.

 

Συντάκτης: Μαίρη Σάμου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη