paul1258

Αν η ευτυχία ήταν προϊόν, θα ήταν σίγουρα χειροποίητο. Θα είχε πάνω της ταμπελίτσα ροζ φλοράλ, με χάρτινο περιτύλιγμα δεμένο με κλωστή, από εκείνες που θυμίζουν γιαγιά και μαμά. Θα έφτανε στα χέρια σου με προσοχή κι αγάπη απ’ τον ίδιο τον δημιουργό κι όταν θα το άνοιγες θα περίμενε για την αντίδρασή σου. Ευτυχία θα αντίκριζες και στο δεματάκι σου μα και στα μάτια του δημιουργού.

Όλο το παραπάνω σκηνικό είναι η καθημερινότητα των ανθρώπων που ασχολούνται με τη βιομηχανία του handmade. Ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις στρέφονται σε αυτήν την όχι και τόσο νέα τάση, μα θα λέγαμε πως τα τελευταία χρόνια γεύεται τεράστια επιτυχία. Βρίσκεται στην ακμή της και φυσικά όχι αδικαιολόγητα, μιας κι οι αγορές που βασίζονται σε οτιδήποτε χειροποίητο αυξάνονται με μαθηματική ακρίβεια.

Φέρε στο μυαλό σου την εικόνα μιας βιτρίνας με λογιών λογιών προϊόντα να περιμένουν το βλέμμα σου να σταματήσει πάνω τους. Σίγουρα αυτό που θα αιχμαλωτίσει τη ματιά σου πρώτα θα ‘ναι εκείνο που θα έχει την ταμπελίτσα handmade. Εκείνο θα επεξεργαστείς, θα το κοιτάξεις προσεκτικά μελετώντας τα πάντα, από χρώματα μέχρι υλικά. Κάπου-κάπου θα κοιτάζεις και τα διπλανά του για να το συγκρίνεις με αυτά, μα το βλέμμα σου θα επιστρέφει και πάλι εκεί. Όλοι μας αρεσκόμαστε στο να αγοράζουμε κάτι το μοναδικό, που δε μοιάζει με άλλα.

Οι άνθρωποι που ασχολούνται με το χειροποίητα θαρρείς πως είναι βγαλμένοι από άλλη εποχή. Μαγικά ευφάνταστοι σε οτιδήποτε συλλάβει ο νους τους. Τα χέρια τους δίνουν ζωή σε υλικά απλά μα και σε άλλα πιο δύσκολα να δουλευτούν. Χαρτί, ξύλο, γυαλί, υφάσματα, χάντρες και πέτρες είναι μόνο λίγα απ’ τα άπειρα που μπορεί να συναντήσεις σε ένα απ’ τα εργαστήρια χειροποίητων κατασκευών.

Άλλος ένας λόγος να τα αγαπάς είναι πως τα περισσότερα από αυτά φτιάχνονται σε μικρά ή μεγάλα «εργαστήρια αγάπης». Έτσι θα τα ονομάζαμε, αν σκεφτείς πως οι επαναστάτες δημιουργοί τους δεν είναι οι άνθρωποι που θα ενταχθούν στον αυτοματοποιημένο κι αποστειρωμένο χώρο ενός συμβατικού καταστήματος. Εν αντιθέσει θα επιλέξουν χώρους όμορφους, ασυνήθιστους κι ίσως χώρους με μια μικρή ιστορία πίσω τους για να στήσουν εκεί τη δική τους επιχείρηση.

Μπορεί στα δικά μας μάτια να φαντάζουν με αυθόρμητα παιδιά, μα στην πραγματικότητα είναι άτομα με όραμα, έμπνευση και πολλή όρεξη για δουλειά. Πολλοί από αυτούς δεν έχουν καν σταθερό ωράριο εργασίας κάνοντας την καθημερινότητά τους εξαιρετικά δύσκολη, αν σκεφτείς πως μπορεί να καλεστούν να δημιουργήσουν ανά πάσα ώρα και στιγμή ανάλογα με τις παραγγελίες που ίσως δεχθούν.

Είναι άτομα με καλλιέργεια ψυχής, αφού αυτή βάζουν μέσα σε οτιδήποτε φτιάχνουν με τα χέρια τους. Φέρουν πάνω τους μια αισιοδοξία αξιοζήλευτη, που σε κάνει να συνειδητοποιείς τη δική τους σκοπιά για τη ζωή. Ακόμη κι ο ρυθμός εργασίας τους είναι διαφορετικός, δίνοντας έτσι την απαραίτητη προσοχή μα κι αξία στο καλλιτέχνημα που έχουν μπροστά τους. Εξάλλου, τα χειροποίητα προϊόντα απαιτούν χρόνο και κόπο.

Το βασικότερο προσόν αυτών των ανθρώπων είναι, αδιαμφισβήτητα, η δημιουργικότητα. Διαθέτουν φαντασία και μπόλικο μεράκι. Παίρνουν στα χέρια τους οτιδήποτε και, μέσα από συνηθισμένα υλικά, μεγαλουργούν δημιουργώντας κάτι μοναδικό. Δεν έχουν ποτέ στο μυαλό τους το αψεγάδιαστο, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι πως κανένα χειροποίητο προϊόν δεν είναι ίδιο με άλλα του είδους του. Εδώ κρύβεται κι η μαγεία του handmade∙ στο ότι θα αγαπήσεις ένα στραβό γαζάκι ή μια μικρή ατέλεια που θα το κάνει αμέσως ξεχωριστό.

Η αξία του handmade είναι διττή∙ συναισθηματική και χρηματική. Φυσικά και θα ‘ναι πιο ακριβό ένα προϊόν που είναι φτιαγμένο στο χέρι απ’ ό,τι κάποιο που δημιουργήθηκε μαζικά απ’ το μηχάνημα ενός εργοστασίου. Κι αξίζει να δώσεις κάτι παραπάνω για κάτι που κουβαλά φαντασία, μεράκι και συναίσθημα. Βλέπεις, αρκετά αν όχι τα περισσότερα απ’ τα χειροποίητα προϊόντα είναι custom-made (ή αλλιώς προσωποποιημένα) κι έτσι ο δημιουργός τους έχει πάντα κατά νου το γούστο και τα «θέλω» του αγοραστή.

Ιδιαίτερα προϊόντα φτιαγμένα από ιδιαίτερους ανθρώπους. Κάποιοι δικαίως τους αποκαλούν καλλιτέχνες. Είναι, λοιπόν, οι άνθρωποι που αποφάσισαν να δώσουν άλλη διάσταση σε δώρα, παπούτσια, ρούχα, τσάντες και τόσα ακόμη. Όταν αποκτάς κάτι δικό τους νιώθεις μοναδικά, όσο μοναδικό είναι και το ίδιο το προϊόν. Νιώθεις όμορφα όταν φοράς κι ακόμη πιο όμορφα όταν χαρίζεις ως δώρο κάτι χειροποίητο.

Το handmade έχει πια πολλούς και φανατικούς followers. Μας αρέσει και το υποστηρίζουμε. Το αγαπήσαμε και θα το αγαπάμε. Μικρές επιχειρήσεις με μεγάλα όνειρα. Μαθαίνουμε από αυτούς τους δημιουργούς πως το μυστικό της επιτυχίας είναι η αγάπη σε ό,τι κάνεις!

Συντάκτης: Μαίρη Σάμου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!