Πολλοί έχουν παρομοιάσει τη ζωή με το τρενάκι του λούνα παρκ, εκείνο που σε ανεβάζει, σε κατεβάζει, σε στροβιλίζει και σε επαναφέρει στην αρχική σου θέση, αφού πρώτα σε φέρει αντιμέτωπο με ένα σωρό περιπέτειες και συναισθήματα. Εγώ, απ’ την άλλη, θα σου παρουσιάσω τη ζωή σαν μία παρτίδα σκάκι. Κάθε σου επιλογή είναι και μία κίνηση και κάθε φορά που δοκιμάζεις να παίξεις, μπορεί είτε να κερδίσεις είτε να χάσεις, από πιόνι μέχρι ολόκληρη την παρτίδα. Στο poll της περασμένης βδομάδας, ρωτήσαμε τι είναι αυτό που μετράει, στ’ αλήθεια, στη ζωή: η πρόθεση, η προσπάθεια, το αποτέλεσμα ή οι στιγμές; Εσύ ψήφισες τη γνώμη σου, και τώρα θα μάθεις αν είναι αυτή που επικρατεί.

Το ανθρώπινο μυαλό είναι αλήθεια ότι δουλεύει με μυστήριο τρόπο. Ο καθένας σκέφτεται με βάση τις εμπειρίες και τα «πιστεύω» του, και στη συνέχεια πράττει ανάλογα. Πριν έρθει, όμως, η ώρα της δράσης, υπάρχει το στάδιο της πρόθεσης. Τι είναι αυτό που θέλεις να κάνεις; Τι είναι αυτό που σε ωθεί στο να λάβεις τα εκάστοτε μέτρα; Στην τελευταία θέση της λίστας του τι μετράει περισσότερο στη ζωή, λοιπόν, με ποσοστό μονάχα 3,23%, βρίσκεται αυτή ακριβώς η κατάσταση, η οποία, αν το καλοσκεφτείς, δε σημαίνει και τόσα πολλά. Η πρόθεση, άλλωστε, είναι κάτι που έχουμε όλοι οι άνθρωποι. Είτε είναι καλή είτε κακή, δε φέρνει κάποια ιδιαίτερη αλλαγή στη ζωή μας από μόνη της. Εξάλλου, όπως είπαμε, για να ‘χει σημασία η πρόθεση, θα πρέπει να ακολουθηθεί κι από την ανάλογη πράξη.

Στην αντίπερα όχθη του ερωτήματος που θέσαμε, θα βρει κανείς το αποτέλεσμα. Αυτό, όπως πολύ καλά γνωρίζεις, είναι το ακριβώς αντίθετο της πρόθεσης, εκείνο που κλείνει τον κύκλο της κάθε ιστορίας και που αποκαλύπτει τις κακές ή τις καλές συνέπειες της πρόθεσης που έγινε πράξη. Το 22,16% από εσάς ήταν αυτό που θεώρησε ότι το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει περισσότερο. Άλλωστε, στο αποτέλεσμα κρύβεται κι η ουσία, αφού αυτό καθορίζει τη συνέχεια των γεγονότων. Στη ζωή, όμως, δεν εξαρτώνται όλα από εμάς τους ίδιους. Όταν κάποιος από εμάς πράττει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, το κάνει μόνος του, ενώ το αποτέλεσμα κρίνεται από όλους όσοι συμμετέχουν στην κάθε κατάσταση. Έτσι, μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι το αποτέλεσμα δεν είναι και το πλέον κατάλληλο να ορίσει την ορθότητα αλλά και το νόημα της πορείας της ζωής μας. Με απλά λόγια, δεν είναι τίποτα άλλο παρά κάτι που συνέβη, χωρίς να έχουμε την πλήρη ευθύνη του.

Στην αμέσως επόμενη θέση, με ποσοστό 25,08%, θα βρούμε την προσπάθεια. Η προσπάθεια κρύβει μέσα της το συστατικό που λείπει απ’ το αποτέλεσμα που συζητήσαμε πριν. Η προσπάθεια, βλέπεις, είναι κάτι που κρίνουμε σωστό και κάνουμε από μόνοι μας. Είναι εκείνη η πράξη που προήλθε απ’ την πρόθεση κι εκείνη που διαμόρφωσε την πλοκή, μέσα απ’ την οποία βγάλαμε το αποτέλεσμα. Πολύ συχνά θα ακούσουμε την έκφραση «η προσπάθεια μετράει», και, αν θέλουμε να ‘μαστε ειλικρινείς, θα παραδεχτούμε ότι είναι αλήθεια. Πολλές φορές στη ζωή, άλλωστε, μετανιώνουμε περισσότερο για τα πράγματα που δεν κάνουμε, για το “what if” που μας τρώει σαν σαράκι, για την ευκαιρία που αφήσαμε να φύγει και για τα πράγματα που, αν είχαμε πάρει στα χέρια μας, τώρα θα ήταν αλλιώς. Κάθε φορά που θέλεις να καταφέρεις κάτι, απ’ το πιο απλό μέχρι το πιο σύνθετο, καλείσαι να κινητοποιηθείς και, ακόμα κι αν δεν τα καταφέρεις τελικά, μένεις να είσαι ήσυχος με τη συνείδησή σου, εφόσον έκανες ό,τι έκρινες απαραίτητο.

Τι υπάρχει, όμως, πάνω απ’ όλα αυτά; Ποιο είναι το αλατοπίπερο που μας προσφέρει τη νοστιμάδα και την όρεξη για να ζήσουμε; Τι είναι αυτό που, σύμφωνα με την πλειοψηφία, αποτελεί το νόημα;

Το 49,53% των ατόμων που ψήφισαν στο poll της προηγούμενης εβδομάδας, βρήκαν το νόημα της ύπαρξής τους στις στιγμές. Αυτές που βρίσκονται κρυμμένες σε καθένα απ’ τα στάδια που προαναφέραμε, αυτές που νοσταλγούμε και κρατάμε κοντά στην καρδιά μας ή λησμονούμε και θεωρούμε παραδείγματα προς αποφυγήν.

Αν το καλοσκεφτείς, ολόκληρη η ζωή μας είναι μία συσσώρευση στιγμών που είτε δημιουργούμε είτε απλώς βιώνουμε και που τελικά φτάνουν να διαμορφώνουν το ποιοι είμαστε, το τι ξέρουμε και το τι ζητάμε. Κι αν θες να το πάμε κι ένα βήμα παραπέρα, ακόμα κι η ίδια η ευτυχία βρίσκεται σε στιγμές.

Συντάκτης: Ελευθερία Αντωνοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη