Η δυναμική της φιλίας ανάμεσα στα δύο φύλα έχει αποτελέσει κεντρικό θέμα κινηματογραφικών ταινιών, τηλεοπτικών σειρών, ακόμα κι επιστημονικών μελετών. Οι απόψεις διίστανται, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι είναι δυνατό να υπάρξει πραγματική φιλία ανάμεσα σε έναν άνδρα και μια γυναίκα, χωρίς καμία ερωτική πρόθεση. Με κύριους υποστηρικτές τον σύντροφό σου και το φιλαράκι του.

Τι γίνεται, όμως, όταν έρχεται η στιγμή που αρχίζεις να νιώθεις την ατμόσφαιρα μεταξύ του αγαπημένου σου κι ενός φιλικού του προσώπου ηλεκτρισμένη; Τα γελάκια, τα πειράγματα ή ακόμα και κάτι περίεργα βλέμματα μεταξύ τους πάνε σύννεφο, με εσένα να αρχίζεις να αναρωτιέσαι ενδόμυχα μήπως κάποιος απ’ τους δύο ή κι οι δύο γουστάρουν, απλά κανείς τους δεν το παραδέχεται -ίσως ούτε καν στον εαυτό τους.

Απ’ τη στιγμή που δε βλέπεις κάτι ξεκάθαρο σε φλερτ και το μόνο που έχεις για να σε τσιγκλάει είναι οι υποψίες σου, χωρίς να υπάρχει τίποτα χειροπιαστό για να σε επιβεβαιώνει –από τηλεφωνήματα και μηνύματα σε ακατάλληλες ώρες, ερωτικά υπονοούμενα ή ακόμη χειρότερα ένα φιλί τους– σε καμία περίπτωση δε δικαιούσαι –και δε σε τιμά– να κάνεις σκηνές ζηλοτυπίας.

Όχι γκρίνιες και μουρμούρες, γιατί μετά θα έρθουν ατέλειωτοι καβγάδες χωρίς νόημα που θα σε τρελαίνουν -και τον άνθρωπό σου βέβαια. Μία κρίση ζήλιας αρκεί για να καταστρέψει ό,τι όμορφο έχετε χτίσει με το σύντροφό σου, να σας απομακρύνει και φυσικά να σε μειώσει στα μάτια του, καθώς όλη αυτή η ανασφάλειά σου εννοείται πως σε υποτιμά. Η σχέση μέσα σ’ ένα πλαίσιο αμφιβολιών κι έλλειψης εμπιστοσύνης θα γίνει ασφυκτική κι οι δυο σας αποξενώνεστε. Το αποτέλεσμα; Χωρισμός, αργά ή γρήγορα.

Αυτό που συνήθως κάνεις, λοιπόν, σε μια τέτοια περίπτωση είναι να τους έχεις και τους δυο από κοντά. Μπορεί να κάνεις και λάθος κι απλά να παρεξήγησες την αμοιβαία συμπάθεια κι εκτίμησή τους. Μπορεί, φυσικά, κι όχι. Συνήθως η διαίσθησή μας έχει μία βάση. Γι’ αυτό κι επιλέγεις να κρατάς στενή επαφή με εκείνο το φιλικό πρόσωπο που αισθάνεσαι σαν πιθανό ανταγωνιστή, ώστε να ‘χεις την κατάσταση υπό έλεγχο.

Αν, όμως, τους αποκαλύψεις τις υποψίες και τους φόβους σου, ίσως εσύ από μόνος σου να τους βάλεις την ιδέα, να απελευθερώσεις ή ακόμα και να γεννήσεις κάτι ανάμεσά τους κι έτσι να βγεις ο μεγάλος χαμένος της υπόθεσης. Αν παραδεχτείς μία ερωτική χημεία μεταξύ τους, θα αρχίσουν να το βλέπουν κι εκείνοι διαφορετικά, επειδή το είδες πρώτα εσύ. Κάποιες φορές προκαλούμε εμείς αυτά που δε θέλουμε να μας συμβούν.

Μη βάλεις τον εαυτό σου σε διαδικασία σύγκρισης κι εννοείται μη βάλεις τον άνθρωπό σου να διαλέξει τη συνέχεια της σχέσης του μαζί σου ή εκείνη τη φιλία του, επειδή φοβάσαι ότι η άλλη πλευρά μπορεί να το βλέπει ερωτικά. Το να προσπαθείς να ελέγξεις και να κατευθύνεις συμπεριφορές με τελεσίδικα κι απειλές, μόνο υπέρ σου δεν μπορεί να βγει.

Αν εν τέλει είναι αθώοι κι οι δύο, χωρίς ερωτικά συναισθήματα μεταξύ τους παρά μόνο φιλικά κι εσύ απλά βλέπεις φαντάσματα και ζηλεύεις, τότε πρέπει να ψαχτείς μέσα σου και να αντιμετωπίσεις τη ζήλια σου.  Σε κάθε περίπτωση, επιστράτευσε τη λογική κι όχι παράλογους συναισθηματισμούς. Δείξ’ τους εμπιστοσύνη.

Πριν, λοιπόν, πούμε και πράξουμε το οτιδήποτε, έχουμε τα μάτια και τα αφτιά μας δεκατέσσερα και τη διαίσθησή μας αφυπνισμένη. Τα πράγματα μπορεί να μην είναι όπως φαίνονται ή όπως εμείς τα βλέπουμε από φόβο. Προσοχή στο πράσινο τερατάκι της ζήλιας που όλοι κρύβουμε μέσα μας.

Μπορεί να μας καταστρέψει.

 

Συντάκτης: Στέλλα Δημητρίου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη