paul1360

Η σωματική άσκηση είναι, αναμφίβολα, μια διαδικασία με πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό μας. Χάνουμε κιλά, αισθανόμαστε ευφορία, θωρακίζεται το ανοσοποιητικό μας σύστημα, περιορίζεται η εμφάνιση κατάθλιψης. Όμως είναι αυτά τα μοναδικά πλεονεκτήματα που μας προσφέρει η σωματική άσκηση; Κάτι ακόμη πολύ σημαντικό, που ίσως να μην το γνωρίζαμε όλοι, είναι πως βελτιώνει την ποιότητα του σεξ.

Όταν γυμναζόμαστε, το αίμα κυκλοφορεί καλύτερα στους ιστούς, με αποτέλεσμα να εντείνονται τα σεξουαλικά μας ένστικτα. Το σεξ έχει να κάνει πολύ με τη φυσική κατάσταση του σώματος, επομένως το να αυξήσουμε τη δύναμη και την ελαστικότητά του θα μας κάνει ακαταμάχητους στο κρεβάτι.

Μετά τη γυμναστική, οι ορμόνες που μας κάνουν να νιώθουμε καλά βρίσκονται στο ζενίθ τους. Ανάμεσά τους η αδρεναλίνη κι η ντοπαμίνη. Έρευνες έχουν δείξει μια αύξηση στην τεστοστερόνη μέσα στην πρώτη ώρα άσκησης. Ταυτόχρονα, οι ερευνητές υποστηρίζουν πως οι γυναίκες με αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης τείνουν να ‘χουν και περισσότερη όρεξη για σεξ.

Μετά από μια καλή προπόνηση, η κυκλοφορία του αίματος αυξάνεται σε όλα τα μέρη του κορμιού μας, άρα και των γεννητικών μας οργάνων. Για τους άνδρες, μπορεί ακόμα κι η στύση τους να ‘ναι καλύτερη μετά τη γυμναστική. Μια συμπληρωματική μελέτη, μάλιστα, έδειξε πως αν ο άντρας έχει ανεβασμένα επίπεδα τεστοστερόνης στον ιδρώτα του, τότε η γυναίκα τον θέλει ακόμα περισσότερο. Χμ…

Το σεξ απαιτεί κάποιου βαθμού αερόβια ικανότητα κι ευλυγισία, ειδικά όταν ο άνδρας βρίσκεται πάνω απ’ τη γυναίκα και κατά την αλλαγή στάσεων. Η τακτική άσκηση το κάνει, λοιπόν, ευκολότερο. Γενικά, η αερόβια άσκηση αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό. Παραδείγματα αερόβιας άσκησης είναι το γρήγορο περπάτημα, το τρέξιμο, η κολύμβηση, το κολύμπι κι η ποδηλασία. Επίσης, μια πολύ καλή και χρήσιμη γυμναστική είναι το kegels.

Ναι, καλά διαβάζεις. Οι ασκήσεις Kegel για μεγάλο διάστημα αποτελούσαν ταμπού, κι αυτό γιατί λανθασμένα συνδέονταν μόνο με προβλήματα ακράτειας και θεωρούνταν χρήσιμες μόνο για γυναίκες σε μεγάλη ηλικία ή για εγκυμονούσες. Πλέον, όμως, τα οφέλη κι η αναγκαιότητα των πυελικών ασκήσεων και σε νεαρότερες ηλικίες είναι γνωστά. Κάτι θα ‘χει πάρει και σένα το αφτί σου κι ίσως να ‘χεις υποσχεθεί στον εαυτό σου να τις εντάξεις στην καθημερινότητά σου.

Αν δε μας ξετρελαίνει και πολύ η ιδέα της άσκησης, είναι σημαντικό να πούμε πως ακόμα και το ίδιο το σεξ είναι πολύ καλή γυμναστική. Το σεξ, λοιπόν, είναι η γυμναστική που αρέσει σε όλους μας, κι ενώ προφανώς κι είναι μια διαδικασία που ευχαριστιόμαστε, κάνει παράλληλα τους παλμούς της καρδιάς μας να χτυπάνε κόκκινο και πολλές φορές τα σεντόνια να γεμίζουν ιδρώτα. Είναι μια απόλαυση με μπόνους το κάψιμο θερμίδων.

Θέλει μεγάλη προσοχή, βέβαια, να μη φτάσουμε στο άλλο άκρο, να μην το παρακάνουμε στη γυμναστική. Το να ασκηθούμε πάνω απ’ τα όρια μας, δυστυχώς, δε θα μας μεταμορφώσει σε ολύμπιους θεούς, αλλά θα ‘χει τα αντίθετα αποτελέσματα. Η υπερβολική προπόνηση μειώνει την τεστοστερόνη, την ορμόνη του σεξ και της ερωτικής επιθυμίας, συν το ότι μπορεί να τραυματιστούμε με αποτέλεσμα να πέσουμε ψυχολογικά και να παρατήσουμε τελείως τη γυμναστική. Πρέπει να ακολουθεί περίοδος ξεκούρασης μετά την προπόνηση.

Οι δικαιολογίες, λοιπόν, πλέον περισσεύουν κι οι αναβολές σταματούν, αφού έχουμε ένα πολύ καλό κίνητρο για να ασκηθούμε. Πριν ξεκινήσουμε, όμως, οποιαδήποτε γυμναστική για πρώτη φορά, καλό θα ήταν να συμβουλευτούμε έναν ειδικό, ώστε να μας κατευθύνει σωστά για τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα και, φυσικά, για να αποφύγουμε τυχόν τραυματισμούς. Καλή διασκέδαση!

Συντάκτης: Στέλλα Δημητρίου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!