Σχεδόν όλοι, λίγο-πολύ, χρησιμοποιούμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς κι ειδικότερα το μετρό για να πάμε στη δουλειά μας, στη σχολή μας, ή να κάνουμε τα ψώνια και τη βόλτα μας. Εκτός από γρήγορο είναι οικονομικό και φιλικό προς το περιβάλλον και χρησιμοποιείται απ’ όλες τις ηλικίες.

Έτσι, λοιπόν, ολοένα και περισσότερος κόσμος το επιλέγει σε καθημερινή βάση κι όσο περισσότερος αυτός ο κόσμος, τόσο δυσκολότερο είναι για τον καθένα από μας να προσαρμοστεί. Παρακάτω είναι μερικά tips για να γίνει όσο το δυνατόν υποφερτή κι ασφαλής η διαδρομή.

  1. Το αποσμητικό είναι ο καλύτερος φίλος σου.

Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα απ’ το να μπαίνεις στο μετρό και να σου έρχεται να ξεράσεις απ’ τη μυρωδιά. Ούτε αθλητής να ήσουν μετά από δίωρη προπόνηση. Αγαπητέ συνεπιβάτη, από εδώ το σαπούνι κι από εκεί το αποσμητικό. Συστηθείτε, φτιάξτε τα, μπας και δούμε κι εμείς άσπρη μέρα.

  1. Κινητά, αυτή η μάστιγα

Εκεί που κάθεσαι αμέριμνος, περιμένοντας υπομονετικά να φτάσει το μετρό στη στάση σου και να γλυτώσεις από αυτό το μαρτύριο, να σου ο διπλανός με το κινητό στο αφτί να λύνει το κυπριακό. Δε μας νοιάζει, αγαπητέ, τι σου είπε ο συνάδελφος, γιατί σε χώρισε η γκόμενα και τι θα φας μετά. Πες πως είσαι στο μετρό και θα τους πάρεις όταν κατέβεις.

  1. Κυλιόμενες σκάλες

Υπάρχει μια ταμπελίτσα κρεμασμένη πάνω απ’ τις κυλιόμενες σκάλες που δείχνει ένα ανθρωπάκι να στέκεται στα δεξιά. Στα δεξιά! Δεν το βλέπετε όντως ή κάνετε πως δε το βλέπετε; Αυτό σημαίνει πως στεκόμαστε στα δεξιά κι αφήνουμε χώρο για όσους θέλουν να κινηθούν πιο γρήγορα στα αριστερά. Τα ζευγαράκια αν γίνεται να αφήσουν για λίγο ο ένας το χέρι του άλλου. Δε χάνεστε, μην ανησυχείτε.

  1. Μαραθώνιος στην αποβάθρα

Καταρχάς, δεν τρέχουμε στην αποβάθρα. Δε θέλει πολύ να γλιστρήσεις. Κι αν απ’ την τούμπα που θα φας, καταλήξεις μέσα στις ράγες; Μη γελάς, συμβαίνει και στους ομορφότερους. Μην προσπαθήσεις να ανέβεις μόνος σου. Υπάρχει ένας αγωγός με ρεύμα το οποίο μπορεί να σε χτυπήσει κι όλοι ξέρουμε τι θα γίνει μετά, οπότε άσ’ το. Αν δεν μπορείς να δεις το διερχόμενο τρένο, ξεκίνα να τρέχεις ανάμεσα στις ράγες προς την κατεύθυνση που κινείται το τρένο, φωνάζοντας ταυτόχρονα βοήθεια ώστε να σε ακούσει κάποιος φύλακας του σταθμού. Αν το μετρό πλησιάζει, ξάπλωσε στο κενό ανάμεσα στις ράγες και κάλυψε το πρόσωπο σου με τα χέρια σου. (Κι ένα πάτερ-ημών δε βλάπτει).

  1. Μπες-βγες

Φτάνει το μετρό στην αποβάθρα. Το μετρό είναι ένα μεταλλικό αντικείμενο που έχει συγκεκριμένη χωρητικότητα. Όταν ανοίξουν, λοιπόν, οι πόρτες, αφήνουμε όσους είναι μέσα και θέλουν να κατέβουν να το κάνουν. Έτσι, ενώ το μεταλλικό αυτό αντικείμενο χωρούσε ένα Χ αριθμό ατόμων, τώρα που κάποιοι κατέβηκαν χωράει ακόμα περισσότερους. Μαγικό;

  1. Όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω πορτιέρης

Και να σου που κατάφερες και μπήκες μέσα στο μετρό. Τι μου στέκεσαι μπροστά στην πόρτα εμποδίζοντας τη διέλευση; Πιάσε μια άκρη, βρε αδερφέ. Όσο στριμωχτά κι αν είναι όλο και κάπου θα βρεις να τρυπώσεις, δε σε φοβάμαι.

  1. Μην είσαι κάφρος

Βλέπεις μια έγκυο ή κάποιον με κινητικά προβλήματα όρθιο. Δώσε τη θέση σου αν έχεις. Βέβαια, παραδίπλα όλο και κάποια καλοζωισμένη γιαγιά θα ακούσεις να μιλά για την αγενέστατη νεολαία που δε δίνει τη θέση της σε «ανήμπορους» ηλικιωμένους. Μη μασήσεις.

  1. Προσοχή στους τσαντάκηδες

Το νου σε πράγματα που βάζεις σε backpack. Δε θέλει πολύ να κάνουν φτερά. Ειδικά στο μπροστινό τσεπάκι μη βάζεις χρήματα, κινητό ή άλλα αντικείμενα αξίας. Ούτε που θα καταλάβεις από πού σου ήρθε.

8+1. Ντου από ελεγκτή

Και να σου που «ξέχασες» να βγάλεις εισιτήριο και μπουκάρει ο ελεγκτής (μακριά από μας). Να είσαι συνεργάσιμος με τον ελεγκτή. Σε περίπτωση που αρχίσει να σε τραμπουκίζει, παραμένεις ψύχραιμος, καταγράφεις τα στοιχεία του όπως θα κάνει κι αυτός και κινείσαι νομικά εναντίον του. Κανένας ελεγκτής δεν έχει δικαίωμα να σε αγγίξει. Να το θυμάσαι αυτό. Το ίδιο ισχύει και για σένα.

Υ.Γ. 1 Έχε πάντα μαζί κάτι για διάβασμα ή ακουστικά. Βοηθάει να αποφύγεις ανεπιθύμητες συζητήσεις με τον τύπο δίπλα σου, που δεν του έχει μιλήσει κανείς δυο χρόνια και πρέπει να την πληρώσεις εσύ.

Υ.Γ. 2 Αυτό το «μια φορά μπήκα χωρίς εισιτήριο και με πιάσανε» δεν ισχύει. Σίγουρα έχεις μπει πάνω από μία φορές.

Υ.Γ. 3 Να ένα κόλπο για να εντοπίζεις τον ελεγκτή σε ένα γεμάτο βαγόνι. Είναι αυτός που φοράει τα πιο καγκούρικα γυαλιά ηλίου.

 

Συντάκτης: Στέλλα Δημητρίου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη