Οι καιροί αλλάζουν, οι παλιές συνήθειες ξεθωριάζουν κι οι νέες τάσεις της επικαιρότητας κάνουν αισθητή την παρουσία τους, προβαλλόμενες από κάθε σύγχρονο μέσο, επηρεάζοντας τον μέσο τηλεθεατή αλλά και τις σχέσεις του, ποντάροντας κι απευθυνόμενες στα ζευγάρια.

Πόσες φορές, τουλάχιστον τον τελευταίο μήνα, άνοιξες έτσι από περιέργεια την τηλεόρασή σου και πέτυχες την ίδια σε περιεχόμενο εκπομπή αλλά σε διαφορετικό κανάλι; Άπειρες! Μιλάμε για εκείνη τη νέα μόδα προγραμμάτων, που φιλοξενούν στα πλατό τους διαφορετικά, κάθε φορά, ζευγάρια, εκθέτοντάς τα σε δοκιμασίες, που πολλές φορές καταλήγουν να κλείνουν και σπίτια -να τα λέμε κι αυτά!

Οι εκπομπές λοιπόν αυτές, πέραν του ότι προκαλούν το γέλιο των θεατών –γιατί πράγματι ορισμένες απ’ τις δοκιμασίες που καλούνται να φέρουν εις πέρας οι διαγωνιζόμενοι είναι άξιες γέλιου– έχουν σαν δεύτερο σκοπό να υποβάλλουν τα ζευγάρια στη διαδικασία να αναρωτηθούν πόσο καλά γνωρίζουν τελικά το άλλο τους μισό. Είναι, άραγε, ενδεικτικό του πόσο καλά ξέρεις το σύντροφό σου η ακριβής πρόβλεψη των ικανοτήτων του σε τέτοιες δοκιμασίες; Αρχικά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά!

Οι εκπομπές αυτές δεν έχουν ως μοναδικό σκοπό να προβληματίσουν τα ζευγάρια για το πόσο καλά ξέρουν ο ένας τον άλλον σπέρνοντας αμφιβολίες, όχι πως δε συμβαίνει κι αυτό σε ορισμένους, αλλά τέλος πάντων πάμε παρακάτω. Θεωρήθηκε απ’ τους αρμόδιους του τομέα πως προβάλλοντας τη σχέση ενός ζευγαριού στην τηλεόραση, σε ένα ψυχαγωγικό πλαίσιο, θα αποτελούσε πρωτοτυπία και θα συνέπαιρνε τους θεατές παρακινώντας τους να παίξουν κι αυτοί, έστω απ’ το σπίτι, τα παιχνίδια της εκπομπής -πρωτοτυπία όμως θα ήταν αν έπαιρνε κι υλοποιούσε την ιδέα ένα κανάλι, γιατί τώρα δεν ξέρουμε πού να πρωτοκοιτάξουμε!

Με την ιδέα, λοιπόν, αυτή οι εκπομπές θα ξέφευγαν απ’ το συνηθισμένο και θα ανανέωναν τον ενδιαφέρον των τηλεθεατών μέσα από πράγματα απλά καθημερινά που κάνει μαζί ένα ζευγάρι -αναφερόμαστε πάντα στο πλαίσιο των τηλεοπτικών παιχνιδιών για να μην παρεξηγηθούμε κιόλας! Στο σημείο αυτό κι εφόσον λύσαμε τα υπαρξιακά των εκπομπών αυτού του είδους, επαναφέρουμε το ερώτημα το αν μέσα από αυτές τις εκπομπές φαίνεται πόσο καλά γνωρίζονται δυο σύντροφοι.

Η αλήθεια είναι πως τέτοια παιχνίδια λίγο-πολύ αποκαλύπτουν κάποια κομμάτια της σχέσης και της επικοινωνίας του ζευγαριού, καθώς και πόσο καταλαβαίνουν τον τρόπο σκέψης και δράσης του συντρόφου τους. Ειδικά αν ένα ζευγάρι είναι μαζί για αρκετό χρονικό διάστημα, τότε επιβάλλεται να υπάρχει μια άλφα, αν όχι ωμέγα, σιγουριά για τις κινήσεις και τη σκέψη του άλλου.

Υπάρχουν, όμως, κι αρκετοί λόγοι που δικαιολογούν ένα ζευγάρι που έπεσε έξω στις προβλέψεις του, ειδικά αν το ειδύλλιό τους είναι αρκετά φρέσκο ώστε να μην έχουν προλάβει ακόμα να γνωριστούν σε βάθος. Ίσως να ευθύνεται το άγχος κι η αναστάτωση, η όλη η αμηχανία που δημιουργούν τα φώτα κι οι κάμερες σε όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με το είδος ή ίσως να ‘ναι και προαποφασισμένη αυτή η ασυνεννοησία σαν τηλεοπτικό κόλπο, αφού έχει περισσότερο ενδιαφέρον και θα κρατήσει τους τηλεθεατές.

Η συμμετοχή των ζευγαριών σε τέτοιου είδους εκπομπές, δε γίνεται με απώτερο σκοπό να αποδείξουν ο ένας στον άλλο αλλά και πανελλαδικώς πόσο καλά γνωρίζονται –γιατί καλώς ή κακώς είναι ένα θέμα που απασχολεί ελάχιστα την ανθρωπότητα– αλλά κατά βάση για να αυτοσαρκαστούν, να περάσουν καλά, να συλλέξουν εμπειρίες και φυσικά, αν είναι εφικτό, να ‘χουν και κάποιο οικονομικό κέρδος.

Όχι πως δε γελάμε με τα ζευγάρια εκείνα που το παίρνουν λίγο πιο σοβαρά και τσακώνονται στον αέρα, αυτά είναι και τα spicy πλάνα που αναζωπυρώνουν το ενδιαφέρον κι εκεί μάλλον ποντάρουν τα κανάλια.  Στην αδιακρισία μας, στην επιθυμία μας να μάθουμε τι συμβαίνει στον μικρόκοσμο ενός ζευγαριού, στην οικειότητα και την ταύτιση του τηλεθεατή με τους τηλεοπτικούς πρωταγωνιστές.

Είναι περισσότερο θέμα τύχης να προβλέψεις σωστά τις κινήσεις του συντρόφου σου πάνω στο παιχνίδι παρά θέμα εμπιστοσύνης, ειλικρίνειας και δεσίματος και σίγουρα δεν έχει και πολλή σημασία για την κοινή σας πορεία αν έπεσες μέσα στις μαντεψιές σου για τις ικανότητές του στις διάφορες δοκιμασίες.

Όπως και να ‘χει, αν ποτέ αισθανθείς την ανάγκη να τεστάρεις το πόσο γνωρίζετε ο ένας τον άλλον, ψάξε κάτι πιο αξιόπιστο απ’ το να μαντέψεις πόσα βραστά αβγά θα χωρέσει μέσα σε ένα μπουκάλι ή για πόσα δευτερόλεπτα αντέχει να σε σηκώσει.  Αν πάλι σας αρέσουν τα ζογκλερικά, θα αναμένουμε τις συμμετοχές σε κάποιο τηλεοπτικό παιχνίδι!

Συντάκτης: Παρασκευή Μπάρδα
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη