Εγκεφαλική ηδονή∙ δύο μόλις λέξεις, τόσο αινιγματικές και δυνατές ωστόσο. Θα ακούσουμε πολλούς να λένε ότι είναι εγκεφαλικοί τύποι, μπορεί κι εμείς να ανήκουμε σ’ αυτούς, όταν όμως μας ζητάνε να τους εξηγήσουμε τι εννοούμε μ’ αυτό, η γλώσσα μας κολλάει και μας φαίνεται δύσκολο να περιγράψουμε πώς το σκεφτόμαστε και το βιώνουμε.

Αρχικά, ο καθένας από μας την εγκεφαλική ηδονή την βιώνει κι άρα την ορίζει διαφορετικά. Τα συναισθήματα που νιώθουμε εμείς δεν είναι ίδια με αυτά που νιώθει κάποιος άλλος. Κι αυτό γιατί οι άνθρωποι μεταξύ μας έχουμε διαφορετικές προτιμήσεις κι άλλα γούστα. Η εγκεφαλική ηδονή δεν έχει να κάνει μόνο με το σεξ, όπως πολλοί εσφαλμένα ίσως να υποθέσουν, αλλά και με ένα οποιοδήποτε απλό ερέθισμα, όπως η ιδέα να φάμε ένα γλυκό, που μας διεγείρει πριν καν ακόμα δοκιμάσουμε, μέχρι την έλξη και τη χημεία που αισθανόμαστε πριν καν κάνουμε κάτι ερωτικό με κάποιον που μας αρέσει και θέλουμε πολύ.

Όσον αφορά το σεξ, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που η εγκεφαλική ηδονή είναι για αυτούς το άλφα και το ωμέγα. Όλοι γνωρίζουμε πως το σεξ δεν είναι μονάχα θέμα ορμών, δεν έχει να κάνει μονάχα με το σώμα αλλά και με τον νου. Η νοητική προετοιμασία είναι πολύ σημαντική. Το πώς θα καλλιεργήσεις τη διάθεση, το πώς θα συμπεριφερθείς για να γοητεύσεις τον (εν δυνάμει ίσως) σύντροφό σου, το πώς θα δημιουργήσεις τη μαγεία και την ατμόσφαιρα που χρειάζεται για να εκραγείτε κι οι δυο στο κρεβάτι.

Πολλές φορές αυτός είναι κι ο λόγος που πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να κάνουν σεξ με κάποιον χωρίς να ‘χουν συναισθήματα για εκείνον. Άλλωστε, έρευνες έχουν αποδείξει ότι το σεξ με συναίσθημα είναι πολύ καλύτερο από ένα one night stand. Κι όταν υπάρχει κι η σωστή προετοιμασία, τότε η απογείωση είναι εγγυημένη.

Κάποιοι, λοιπόν, δε θέλουν να γδύσουν το κορμί σου, αν πρώτα δεν έχουν κατακτήσει το μυαλό σου. Και δεν είναι ότι θέλουν να σε βασανίζουν, πως είναι κάποιου είδους στρατηγική ή κάτι τέτοιο. Απλά για εκείνους δεν έχει κάποιο νόημα να κοιμηθούν πλάι σου, αν ξέρουν πως το μυαλό σου δεν τους ανήκει. Η σκέψη πως κυριαρχούν τη σκέψη και την καρδιά σου, τους αναστατώνει, πρώτα στο μυαλό, κι ύστερα αυτή η αναστάτωση, αυτή η έξαψη κι η επιθυμία περνάει στο σώμα.

Η δεύτερη απόλαυση του ανθρώπου κι η πιο σημαντική ανάγκη του είναι το φαγητό. Σχεδόν όλοι θα ενθουσιαστούμε στην ιδέα να φάμε σουβλάκια ή πίτσα αντί για φακή και μπάμιες. Εντάξει, καλά κι υγιεινά είναι και πρέπει να τα τρώμε, αλλά δεν εκστασιαζόμαστε κιόλας στην ιδέα τους. Η στιγμή, όμως, που σκεφτόμαστε ότι έχουμε επιθυμήσει ένα πιτόγυρο ταράζει κάπως γλυκά τη σκέψη μας κι ύστερα, αφού το γευτούμε, και τον ουρανίσκο μας, ειδικά αν μετά ακολουθήσει κι επιδόρπιο, τότε, ναι, αυτό είναι εγκεφαλική ηδονή, μιας και δεν είναι καθόλου υπερβολικό να μιλάμε για γαστρονομικούς οργασμούς.

Επιπλέον, μπορεί να φανεί απίθανο, αλλά υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που ακόμα και απ’ το χαρτί που τσαλακώνεται ή από ένα ελαφρύ χτύπημα των δαχτύλων παθαίνουν εγκεφαλικό οργασμό. Οι περισσότεροι θα τα χαρακτηρίσουν ως ήχους βαρετούς κι αδιάφορους. Υπάρχουν ωστόσο κάποια άτομα που ισχυρίζονται ότι βιώνουν ένα αμφιλεγόμενο νευρολογικό φαινόμενο, το ASMR, το οποίο μεταφράζεται ως «Αυτόνομη Αισθητηριακή Απόκριση του Μεσημβρινού» κι εξηγεί, ενδεχομένως, γιατί οι παραπάνω αδιάφοροι, για ορισμένους, ήχοι μπορεί να ‘ναι τόσο ερεθιστικοί, σε σημείο να γίνεται λόγος για «εγκεφαλικό οργασμό».

Τα άτομα περιγράφουν την αίσθηση ως ευχάριστη, ερεθιστική και θετικά ανατριχιαστική. Νιώθουν ένα αίσθημα εξάντλησης κι ικανοποίησης, όπως συμβαίνει μετά από έντονη φυσική άσκηση. Μάλιστα κυκλοφορούν και μερικά βίντεο στο YouTube, που, όπως υποστηρίζουν, προκαλούν αυτούς τους οργασμούς.

Για τον καθένα από μας, εγκεφαλικός οργασμός σημαίνει κάτι διαφορετικό, αλλά το σίγουρο είναι πως είναι ωραίο να τον βιώνεις. Να κυνηγάμε τις εγκεφαλικές ηδονές, λοιπόν. Άλλωστε, οι σωματικές απολαύσεις έχουν μικρή διάρκεια. Να κάνουμε πράγματα που μας ευχαριστούν, ακόμα κι αν δε συμβαδίζουν με τα γούστα της πλειοψηφίας. Η ζωή είναι δικιά μας και πρέπει να την απολαμβάνουμε όπως εμείς επιθυμούμε!

Συντάκτης: Στέλλα Δημητρίου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη