photo-1536327417392-81609d8e0b9f

Όλοι μας ανεξαιρέτως έχουμε αναρωτηθεί και προβληματιστεί τι δώρο να πάρουμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα. Είτε είναι γενεθλίων, είτε ονομαστικής εορτής, είτε επετείου, είτε γάμου, ακόμα και χωρίς κανένα λόγο θέλουμε να πάρουμε ένα δώρο το οποίο θα αρέσει και θα φανεί χρήσιμο στον αποδέκτη.

Λένε πως η αγάπη και η εκτίμησή μας για ένα πρόσωπο αποδεικνύεται με πράξεις, όχι μόνο με λόγια. Τι καλύτερο από το να του χαρίσουμε κάτι που θα έχει ανεκτίμητη αξία για εκείνον. Φυσικά σε καμία περίπτωση δεν εννοούμε το δώρο να είναι πανάκριβο και δε χρειάζεται γενικότερα να κοστίζει. Μια απλή κίνηση, όπως να του μαγειρέψουμε το αγαπημένο του φαγητό, αν πρόκειται για κοντινό μας πρόσωπο, ή να οργανώσουμε μια μικρή γιορτή με τα αγαπημένα του πρόσωπα, μπορεί να φέρει το χαμόγελο που θέλουμε να δούμε.

Στην περίπτωση, όμως, που θέλουμε να του πάρουμε κάτι, το καλύτερο θα ήταν να επιλέξουμε ένα δώρο που να έχει ουσία και θα του μείνει. Η πιο εύκολη και πρακτική λύση θα ήταν να του πάρουμε κάτι που καταναλώνεται, που λίγο-πολύ το έχουμε κάνει όλοι μας σε στιγμές που δεν είχαμε χρόνο να πάμε να ψάξουμε και να διαλέξουμε κάτι άλλο. Αυτό όμως μπορεί να το κάνει ο οποιοσδήποτε. Το θέμα είναι να του πάρουμε κάτι προσωπικό. Κάτι που θα έχουμε αφιερώσει χρόνο και κόπο για να το βρούμε και φυσικά θα το έχουμε επιλέξει εμείς οι ίδιοι και δε θα το  έχουμε φορτώσει σε κάποιον τρίτο, όπως σε γονέα, αδερφό, φίλο.

Είναι καλύτερα να έχουμε επιλέξει κάποιο δώρο το οποίο θα του μείνει είτε σαν ενθύμιο, είτε θα το χρησιμοποιεί έμπρακτα στην καθημερινότητά του κι όχι κάτι που θα είναι αναλώσιμο. Και δε χρειάζεται σε καμία περίπτωση φυσικά να είναι ακριβό για να εκτιμηθεί και να αρέσει. Κι αφού καταλήξαμε ότι θα του πάρουμε κάτι ουσιαστικό, η επόμενη σκέψη μας είναι το τι θα είναι αυτό.

Ναι μεν μπορούμε να κλέψουμε ξαναχρησιμοποιημένες ιδέες, αλλά ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Δε φοράνε όλοι και όλες ρολόγια και κοσμήματα ή δερμάτινα μπουφάν. Δεν αρέσει σε όλους το κόκκινο ή το μπλε χρώμα. Αν γνωρίζουμε καλά το πρόσωπο, τότε δεν είναι και τόσο δύσκολο να βρούμε αυτό το προσωπικό στοιχείο που θα κάνει τη διαφορά. Ας σκεφτούμε αν υπάρχει κάτι που μας έχει πει ότι θέλει να αγοράσει ή σύμφωνα με την προσωπικότητα και τα γούστα του, τι μπορεί να είναι αυτό που θα του αρέσει περισσότερο. Αν πάλι δεν τον γνωρίζουμε και τόσο καλά, υπάρχουν και safe επιλογές που μπορούμε να διαλέξουμε ανάλογα με την περίσταση. Αλλά εδώ δεν είμαστε για τα εύκολα.

Να γυρίσουμε τα μαγαζιά, να ρωτήσουμε, να πάρουμε διάφορες ιδέες από ποικίλες κατηγορίες, να ψαχτούμε, να τριφτούμε, να αφιερώσουμε χρόνο κι ενέργεια για να έχει το δώρο και τη δική μας αισθητική και ουσία. Ανάλογα πάντα με το τι χρηματικό ποσό μπορούμε να διαθέσουμε, πάντα μπορεί να βρεθεί κάτι ουσιαστικό, αρκεί να μην παίξουμε εκ του ασφαλούς. Θέληση να υπάρχει και μπορούμε να βρούμε τα καλύτερα. Άλλωστε η αξία του να δωρίζεις, σου δίνει από μόνη της εκείνη την ψυχική ικανοποίηση που κάθε άνθρωπος αναζητά.

Να επιλέγουμε τα δώρα με ουσία, που θα μένουν κι όχι τα αναλώσιμα. Είναι ωραίο το συναίσθημα όταν χαρίζουμε κάτι που ξέρουμε ότι θα μείνει και θα το χαρεί το αγαπημένο μας πρόσωπο. Τα δώρα που επιλέγουμε μεταφέρουν πολύ σημαντικά μηνύματα σε εκείνους που έχουμε επιλέξει να βρίσκονται στη ζωή μας. Να δωρίζετε λοιπόν κι ό,τι δωρίζετε, να έχει και τη δική σας ουσία εντός του.

Συντάκτης: Στέλλα Δημητρίου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!
Κάνε το πιο όμορφο δώρο σε αυτούς που νοιάζεσαι!

Αν θέλεις η δική σου ιστορία αγάπης ν’ αποτυπωθεί σ’ ένα μικρό διήγημα με σκοπό να μείνει για πάντα στη μνήμη σας όσα χρόνια κι αν περάσουν, αφέσου στα χέρια μας!