Η Ιωάννα Μ. μας αναλύει την κουραστική πλευρά των socia που δε γνωρίζαμε. Δες το εδώ! 

pillow29644

Όταν το 1981 έφυγε από τη ζωή ο Bob Marley σε ηλικία μόλις 36 χρονών, η ρέγκε έχασε το βασιλιά της. Και όπως κάθε βασιλιάς, ο Bob άφησε πίσω του πολλά παιδιά που ακολούθησαν τα βήματά του στη μουσική και μία βασίλισσα που κράτησε την οικογένεια ενωμένη και το όνομα «Marley» ψηλά.

Η Rita γεννήθηκε το 1946 στην Τζαμάικα και γνώρισε τον Bob στα μέσα της δεκαετίας του ’60. Αυτός ήταν μέλος του συγκροτήματος των Wailers και αυτή του νεοσύστατου γκρουπ Soulettes. Όταν ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου, το Φεβρουάριο του 1966, εκείνος ήταν 21 κι εκείνη 20. Η Rita είχε ήδη μια κόρη δύο χρονών, στην οποία ο Bob έδωσε αμέσως μετά το γάμο το όνομά του. Ο έγγαμος βίος τους μοιράστηκε μεταξύ της Jamaica και του Delaware. Το πρώτο παιδί του ζευγαριού γεννήθηκε το 1967 και πήρε το όνομα της μαμάς του, Cedella. Ακολούθησαν οι γεννήσεις άλλων δύο παιδιών του ζευγαριού, του Ziggy και του Stephen. Η καριέρα του Bob εκτοξεύτηκε σταδιακά και ο κόσμος άρχισε να γνωρίζει το ιδιόρρυθμο είδος της μουσικής που εκπροσωπούσε, της ρέγκε, προβάλλοντας παράλληλα τη χώρα του σε όλο τον κόσμο.

Έζησαν 15 χρόνια παντρεμένοι -μέχρι το θάνατο του Bob το 1981- και η οικογένειά τους μεγάλωσε με έναν παράδοξο τρόπο. Μετά και τη γέννηση του τρίτου τους παιδιού, ακολούθησαν άλλα οχτώ παιδιά που αναγνώρισε ο Marley ως δικά του από οχτώ διαφορετικές γυναίκες. Το 1974 η Rita θα αποκτήσει μια κόρη από εξωσυζυγική σχέση και ο Bob θα την αναγνωρίσει ως δικό του παιδί. Σύμφωνα με τη βιογραφία της, το 1975 απέκτησε άλλη μία κόρη για την οποία δε διευκρινίζεται αν την αναγνώρισε ο σύζυγος της ή όχι. Επίσημα, ο Bob φέρεται να έχει δεκατρία παιδιά και η Rita έξι.

Παράλληλα με την οικογενειακή τους ζωή, συμπορεύτηκαν και στη μουσική. Το 1974 η Rita Marley μαζί με τις Marcia Griffiths and Judy Mowatt έφτιαξαν ένα vocal γκρουπ, στο οποίο έδωσαν το όνομα «I Three», και συνόδευσαν το Marley και τους Wailers σε συναυλίες παγκοσμίως, αναλαμβάνοντας το κομμάτι των φωνητικών. Η μεγαλύτερη επιτυχία αυτής της συνεργασίας ακούει στο όνομα «No Woman, No Cry», ένα χιτ που έγινε παγκοσμίως γνωστό. Η κοινή τους μουσική πορεία δοκιμάστηκε όταν το 1976 θέλησαν να κάνουν μια συναυλία χωρίς έσοδα με τη στήριξη του τότε Προέδρου της Jamaica, Michael Manley. Δύο μέρες πριν την συναυλία δέχτηκαν ένοπλη επίθεση στο σπίτι τους από πολιτικούς αντιπάλους του Manley, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο Bob στο χέρι και να πυροβοληθεί η Rita στο κεφάλι.

Το 2004 η Rita θα αναφερθεί και σε ένα ακόμα άσχημο περιστατικό για τη σχέση της με τον Bob. Συγκεκριμένα στην αυτοβιογραφία της αναφέρει ότι το 1973 αρνήθηκε να συναινέσει σε ερωτική επαφή μαζί του λόγω της απιστίας του και η απάντηση του ήταν «Είσαι η γυναίκα μου και πρέπει να το κάνεις».

Μετά και την επίθεση που δέχτηκαν, έφυγαν στο Λονδίνο και δύο χρόνια αργότερα ο Bob απέκτησε τον τελευταίο του απόγονο με την Τζαμαϊκανή Cindy Breakspeare, τον μικρό Damian. Σε συνέντευξή της, το 2014, η Cindy θα αποκαλύψει ότι δε γνώριζε για την ύπαρξη της Rita στη ζωή του Bob και το έμαθε όταν γέννησε το γιο τους. Η αποκάλυψη έγινε από τη μητέρα του και ήταν κάτι που σόκαρε τη νεαρή τότε κοπέλα. Λίγο μετά τη γέννηση του Damian, τους επισκέφτηκε η Rita για να γνωρίσει το αδερφάκι των παιδιών της και να δει αν μοιάζει τον μπαμπά του.

Δυστυχώς, ήδη από το 1977, ο καρκίνος είχε χτυπήσει την πόρτα του Bob, ο οποίος αρνήθηκε τις προτεινόμενες θεραπείες λόγω του Ρασταφαριανισμού που είχε ασπαστεί, δηλαδή ενός πολιτικοθρησκευτικού κινήματος με αφρικανικές ρίζες. Τόσο η Cindy, όσο και η Rita πέρασαν μαζί με τα παιδιά τους και τον Bob τις τελευταίες χριστουγεννιάτικες διακοπές της ζωής του. Η αρρώστια επεκτάθηκε σε πολλά σημεία του σώματός του και στις 11 Μαΐου 1981 ο Bob άφησε την τελευταία του πνοή στο Miami της Florida στο δρόμο επιστροφής στη γενέτειρά του.

Η φήμη του Bob εκτοξεύτηκε στα ύψη μετά θάνατον και η Rita σεβόμενη το όνομα και την κληρονομιά που άφησε στη μουσική ο Bob, ίδρυσε στο όνομά του μια δομή που θα βοηθούσε παιδιά στην Αφρική που το είχαν ανάγκη, μετατρέποντας το σπίτι του σε μουσείο. Συνέχισε τη μουσική της καριέρα και έβγαλε κάποια άλμπουμ, ενώ το 2000 ίδρυσε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με το όνομά της, προκειμένου να δώσει υποτροφίες σε άπορους μουσικούς από τη Γκάνα.

Η Rita έμεινε στο πλευρό του Bob μέχρι το τέλος, σε μία σχέση έξω από τα συνηθισμένα πλαίσια. Μοιράστηκαν τα ίδια πάθη και την ίδια αγάπη για τη μουσική και μέσα από τα τραγούδια τους όλος ο κόσμος γνώρισε τη ρέγκε και το νησί της Jamaica. Λίγοι γνωρίζουν και μπορούν να αναγνωρίσουν τα φωνητικά της Rita στις μεγαλύτερες επιτυχίες του Bob. Ελάχιστοι είναι αυτοί που μπορούν να καταλάβουν τη σχέση που είχαν οι δυο τους. Κανείς δε θα μάθει τι θα γινόταν αν ο Bob δεχόταν την θεραπεία και δεν έφευγε από τη ζωή τόσο νωρίς. Πλέον η Rita έχει αποσυρθεί λόγω προβλημάτων υγείας από τη δημοσιότητα, αλλά οχτώ από τα δεκατρία τους παιδιά έχουν ασπαστεί τη βαριά τους κληρονομιά και ακολουθούν τα μουσικά βήματα των γονιών τους.

Συντάκτης: Κέλλυ Ιακωβίδου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γουγούλα