Article of the day:Από Καίτη σε Φώτη: Μια ιστορία φυλομετάβασης, της Ρεβέκκας Κωνσταντίνου.

pillow9123

Το ημερολόγιο γράφει «έτος 1982»

Η πρώτη γνωριμία της ψηλής, ξανθιάς, εντυπωσιακής γυναίκας με το όνομα «Δήμητρα Λιάνη ή Μιμή» και του ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, γίνεται στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος, όταν εκείνη μετά από παρότρυνση του Γιώργου Λιάνη αναλαμβάνει μέλος του πληρώματος. Κόρη στρατιωτικού, γεννημένη το 1955, μετά από ένα διαγωνισμό προσλαμβάνεται ως αεροσυνοδός. Εκείνος ήταν άλλωστε γνωστός για την αδυναμία του στο ωραίο φύλο.

 

Το ημερολόγιο γράφει «έτος 1985»

Η εκλογή του Χρήστου Σαρτζετάκη ως Προέδρου της Δημοκρατίας είναι γεγονός. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ταξιδεύει με το αεροσκάφος στις Βρυξέλλες και ζητά από τη Δήμητρα Λιάνη να του χαρίσει έναν χορό. Μπροστά σε όλο το πλήρωμα, χορεύουν το »Ι Just Called To Say Ι Love You». Ο έρωτας του πολιτικού και της αεροσυνοδού μόλις γεννήθηκε.

 

Το ημερολόγιο γράφει «25 Αυγούστου 1988»

Ο Ανδρέας Παπανδρέου αναχωρεί για Λονδίνο με τη συνοδεία της Δήμητρας Λιάνη, σε μια δύσκολη για την υγεία του περίοδο της ζωής του. Ετοιμάζεται για μια δύσκολη επέμβαση ανοικτής καρδιάς από τον διάσημο καρδιοχειρουργό Μαγκντί Γιακούμπ. Στο βιβλίο της η Δήμητρα Λιάνη έγραψε για εκείνη την περίοδο πως το μόνο που του ζήτησε πριν την εγχείρηση ήταν να ζήσει για χάρη της. Το Λονδίνο ήταν η αφορμή για χαρακτηριστεί η Δήμητρα Λιάνη και επίσημα «αγαπημένη του πρωθυπουργού». Η εγχείρηση στέφεται με επιτυχία και ο πρωθυπουργός ένα μήνα μετά ετοιμάζεται να επιστρέψει στην Αθήνα. Οι πρώτες τους φωτογραφίες έχουν ήδη διαρρεύσει, με τους δυο τους να σβήνουν την τούρτα των γενεθλίων του κόμματος στην αυλή του νοσοκομείου στις 3 Σεπτεμβρίου 1988.

 

Το ημερολόγιο γράφει «22 Οκτωβρίου 1988»

Χιλιάδες άτομα περιμένουν τον Πρόεδρο του κόμματος να κατέβει με το αεροπλάνο της Ολυμπιακής, επιστρέφοντας νικητής από την περιπέτεια με την υγεία του. Ώρα 16:20. Η πόρτα ανοίγει και ο Ανδρέας εμφανίζεται στην κορυφή της σκάλας. Και τότε κάνει την κίνηση που θα μείνει στην ιστορία. Ώρα 16:22. Ενώ όλοι περιμένουν να κατέβει, εκείνος γυρίζει και κάνει νόημα στη Δήμητρα να τον ακολουθήσει. Ο ίδιος εκείνη τη στιγμή την αναγνώρισε ως «επίσημη και νόμιμη», όπως χαρακτηριστικά είπε αργότερα. Εκείνη, μιλώντας για τη στιγμή χρόνια μετά, είπε: «Ήταν μια πολύ γενναία και μεγαλειώδης κίνηση. Μια κίνηση που άλλαξε το ρου της ιστορίας σε ό,τι αφορούσε τη σχέση μας. Μου είχε πει ότι θα βγει να χαιρετήσει και να περιμένω το σήμα του. Φαντάστηκα ότι θα ήταν κάτι διακριτικό και όχι ότι θα γυρίσει και θα κάνει αυτή την κίνηση. Δε φοβήθηκε ποτέ. Ο άνθρωπος που φτάνει κοντά στον θάνατο, βλέπει τα πράγματα αλλιώς. Ο Ανδρέας ήταν καθαρά ο σκηνοθέτης και ο εμπνευστής αυτής της κίνησης. Τη μεγαλειότητά της την κατάλαβα μετά, όταν πολλές γυναίκες μου έλεγαν «Μπράβο, αυτός είναι άντρας». Ο Ανδρέας έκανε αυτή την κίνηση για να νομιμοποιήσει και να μονιμοποιήσει εμένα στον ελληνικό λαό».

 

 

Το ημερολόγιο γράφει «13 Ιουλίου 1989»

Ο Ανδρέας Παπανδρέου και η Δήμητρα Λιάνη παντρεύονται με τη γαμήλια τελετή να πραγματοποιείται στην εκκλησία της Ελευθερώτριας στην Πολιτεία. Για εκείνον ήταν ο τρίτος του γάμος και για εκείνη ο δεύτερος. Με το χιούμορ που τον διέκρινε μετά την τελετή δήλωσε πως «αποκατέστησε το κορίτσι». Άλλη μια χαρακτηριστική τους στιγμή ήταν στη γαμήλια δεξίωση, όταν κατά το κόψιμο της τούρτας η Δήμητρα Λιάνη ταΐζει με το κουτάλι στο στόμα τον Πρωθυπουργό. Εκείνος ήταν 70 χρονών και εκείνη 35. Ήταν όμως ένας ηγέτης με αισθήματα. Οι απαντήσεις του απέναντι στα αρνητικά σχόλια για τη σύζυγό του έγραψαν ιστορία. Από το «δε θα σας δώσω λογαριασμό» μέχρι το «μη χτυπάτε τη Δήμητρα, χτυπήστε εμένα» μαρτυρούσαν τη μεγάλη του αγάπη προς το πρόσωπό της. Ο Ανδρέας Παπανδρέου αγάπησε τη Δήμητρα Λιάνη, όπως αγάπησε τη χώρα του. Παθιασμένα και ολοκληρωτικά. Η Δήμητρα ανέφερε για εκείνον «Για μένα ο Ανδρέας ήταν ο Θεός μου. Αυτός μου έτυχε. Όπως τον λάτρεψε ένα μεγάλο τμήμα του λαού, έτσι τον λάτρεψα κι εγώ σαν γυναίκα. Ήταν ο μέντοράς μου και νομίζω ότι κι αυτός είδε κάτι σε μένα που δεν το είχε βρει αλλού. Μια ζεστασιά, κατανόηση και στήριξη σε πολύ δύσκολες στιγμές».

 

Το ημερολόγιο γράφει «23 Ιουνίου 1996»

Ο Ανδρέας Παπανδρέου χάνει τη μάχη με τη ζωή στο σπίτι του, μετά από τα προβλήματα υγείας με την καρδιά του. Περιγράφοντας τις τελευταίες του στιγμές ο ιστορικός Γεώργιος Σαρρής ανάφερε πως ο Ανδρέας Παπανδρέου σηκώθηκε να πάει για ύπνο λέγοντας ««Εμένα θα μου επιτρέψετε τώρα…». Όταν έφθασε στην πόρτα για να φύγει, ξαναγύρισε προς την παρέα και κούνησε το χέρι… Παπανδρεϊκά. Ήταν το δικό του αντίο.

 

Σ’ αυτό τον κόσμο, η ιστορία έχει αποδείξει πως οι μεγάλοι έρωτες συνήθως δεν τυγχάνουν αποδοχής. Έτσι και ο έρωτας του Ανδρέα Παπανδρέου και της Δήμητρας Λιάνη. Μια ιστορία αγάπης που κράτησε 10 χρόνια και 54 μέρες, πέρασε από 40 κύματα και άντεξε. Μια αγάπη που μόνο οι δυο τους μπορούσαν να ερμηνεύσουν. Δεν τη φοβήθηκαν ποτέ και έκλεισαν τα αφτιά τους, αποδεικνύοντας πως όταν αγαπάς, ποιος νοιάζεται τελικά για τον κόσμο;

 

Πηγή φωτογραφίας

Συντάκτης: Ταρασία Γεωργιάδου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.