anastasia288

Το ραδιόφωνο ήταν μια συσκευή η οποία χρησιμοποιείτο περισσότερο παλαιότερα. Τώρα, με τις νέες συνθήκες οι περισσότεροι ακούμε ραδιόφωνο κυριως στο αυτοκίνητο. Είναι βλέπεις κι η ευκολία του «σήμερα» που σου επιτρέπει να το έχεις και στο κινητό σου.

Ωραίο πράγμα. Ξέρεις γιατί; Μπορείς να ενημερώνεσαι, να ψυχαγωγείσαι, να σου κάνει παρέα όταν είσαι μόνος σου και να μηδενίζεις αποστάσεις. Άσε που γίνονται όλοι μια παρέα και μπορείς να μοιράζεσαι τις σκέψεις σου μ’ αυτήν τη ραδιοφωνική συντροφιά.

Είναι κι οι παραγωγοί των ραδιοφωνικών εκπομπών που σου λένε να στέλνεις μηνύματα, τα οποία διαβάζουν στον αέρα και σε καλημερίζουν ή σε καληνυχτίζουν. Πόσες φορές αυτά τα μηνύματα έφεραν κοντά ξανά φίλους; Ακόμη, αρκετές φορές έγιναν ερωτικές εξομολογήσεις μέσω ραδιοφώνου και μετά από καιρό αυτά τα δύο άτομα κατέληξαν μαζί στέλνοντας στο ραδιόφωνο ευχαριστίες.

Είναι όμως κι ένα είδος ανακούφισης οι εκπομπές που δέχονται μηνύματα. Αντιλαμβάνεσαι ότι πραγματικά υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που ζουν την ίδια φάση μαζί σου. Δεν είναι ψέμα.

Υπάρχουν άνθρωποι μοναχικοί που δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς ραδιόφωνο. Αποποιούνται τη μοναξιά τους μ’ αυτό. Αυτή είναι η παρέα τους μέρα και νύχτα. Περιμένουν να τελειώσει η δουλειά ή η οικογενειακή σύναξη για να μείνουν μόνοι με το ραδιόφωνο, με καφέ και τσιγάρο.

Είναι κι η χαρά του να ξυπνάς το πρωί ακούγοντας την αγαπημένη σου φωνή κι ό,τι κι αν έχεις περάσει την περασμένη νύχτα, το ξεχνάς αμέσως. Ξυπνάς γλυκά κι ήρεμα. Ακούς αστεία και σου φτιάχνουν τη διάθεση.

Ειδικά, όταν είσαι για σπουδές. Εκεί είναι που χρειάζεσαι κάτι να μηδενίζει τις αποστάσεις. Άσε που μπορείς να διαβάζεις στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου για ώρες και να μην μπορείς να πας στο σπίτι σου, που είναι μακριά. Τότε, η μόνη σου λύτρωση για λίγη ξεκούραση κι ηρεμία είναι το ραδιόφωνο.

Ακόμη πριν τις εξετάσεις, που δεν έχεις τους γονείς σου δίπλα σου να σε χαλαρώσουν, αναζητάς το ραδιόφωνο. Σκέφτεσαι ότι θα ακούσεις τόσες ειδήσεις ευχάριστες και μη. Μετά από λίγη ώρα δε θα είσαι και τόσο αγχωμένος για τις εξετάσεις. Ή πιο απλά, θα σκεφτείς το συνηθισμένο «Θα πάω κι ό,τι γίνει».

Το ραδιόφωνο σου κάνει συντροφιά ακόμη κι όταν είσαι σε επαγγελματικό ταξίδι. Με όλο το άγχος που μπορεί να έχεις, υπάρχει κάτι που σε αποφορτίζει. Το ραδιόφωνο μπορεί να σου θυμίσει το σπίτι σου και την ασφάλεια που χρειάζεσαι πριν μπεις σε μια συνέντευξη ή σε μια συνάντηση.

Είναι ένα αγαπημένο μέσο ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Σου κρατά συντροφιά ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές. Εκείνες που χρειάζεσαι κάποιον να σε καταλαβαίνει και να σε βοηθήσει να επουλώσεις τις πληγές. Ανοίγεις το ραδιόφωνο κι ως διά μαγείας το βάρος ελαφραίνει.

Αποτελεί τη λύση για να ξεφύγεις από συζητήσεις που σε βάζουν σε δεύτερες σκέψεις, από καβγάδες με φίλους και γονείς, μπορείς να ηρεμήσεις και να πάρεις μια δεύτερη γνώμη, ακόμη και να καταφέρεις να σκοτώσεις το θυμό σου.

Το ραδιόφωνο μεταφέρει τα νέα των Ολυμπιακών Αγώνων, ποδοσφαιρικών κι άλλων διοργανώσεων. Με έκτακτα δελτία ειδήσεων ενημερώνεσαι για ό,τι συμβαίνει σ’ όλον τον κόσμο. Θεατρικά αποσπάσματα κάτι μεσημέρια Κυριακής και τραγούδια που είχες νοσταλγήσει ομορφαίνουν τις ώρες σου.

Αυτό είναι το ραδιόφωνο. Η συντροφιά πολλών ανθρώπων εδώ και χρόνια. Αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους.

 

Επιμέλεια κειμένου Μαρίας Χρυσοστόμου: Νάννου Αναστασία.

Συντάκτης: Μαρία Χρυσοστόμου