Λένε ότι τα πιο ωραία πράγματα δεν είναι πράγματα. Και λένε και το άλλο ότι η ομορφιά κρύβεται στα μικρά και καθημερινά. Πόσο πολύ θα συμφωνήσω ότι αληθεύουν όλα αυτά που λέγονται. Το νιώθω κυρίως, όταν κάνω μικρά πράγματα που με γεμίζουν περισσότερο απ’ το καθετί. Και σίγουρα, όλοι το έχουν νιώσει σε κάποια φάση της ζωής τους.

Πόση χαρά δίνει το ξύπνημα του ήλιου, η πανσέληνος, το ηλιοβασίλεμα. Κι αυτά ίσως δεν τα εκτιμήσεις ποτέ, όπως πρέπει, γιατί τα θεωρείς δεδομένα. Αν όμως βρεθείς κάποια στιγμή με κάποιον που έχει χάσει το φως του, θα σου πει ότι αυτό που του λείπει περισσότερο είναι η ανατολή κι η δύση του ηλίου. Και δεν είναι μόνο αυτά τα απλά κι ωραία.

Ένα λουλούδι. Για σκέψου ένα απλό, μικρό λουλούδι. Τα μπουκέτα από λουλούδια, οι θάμνοι κι η πρασινάδα. Τα λουλούδια πόση χαρά δίνουν, πόσα χρώματα και πόσες μυρωδιές;

Για σκέψου να τα έχεις σπίτι σου, να τα φροντίζεις, να τα βλέπεις να μεγαλώνουν. Αυτή η μικρή ευθύνη θα σε κάνει να νιώσεις για λίγο χρήσιμος, καθώς θα έχεις κάτι να φροντίζεις.

Άλλοι έχουν σκυλί ή γατάκι στο σπίτι, ή ακόμη παπαγάλους κι άλλα κατοικίδια ζώα. Έχουν κάποιον να τους περιμένει και να περιμένουν κι αυτοί να γυρίσουν σπίτι. Εσύ θα έχεις λουλουδάκια να σε περιμένουν για να τα φροντίσεις.

Να μετακινήσεις τη γλάστρα και να τη βάλεις κοντά στο παράθυρο για να βλέπει τον καθάριο ήλιο κάθε πρωί. Να μπορεί να κάνει τη φωτοσύνθεσή του. Να κοιτάζεις τα φυλλαράκια του, αν είναι όλα καλά ή αν πρέπει να κόψεις μερικά που ξεράθηκαν και δε βοηθούν πλέον στην ανάπτυξή του. Είσαι έτοιμος να το λυπηθείς που έχει κι αυτά τα σάπια φυλλαράκια του, που πεθαίνουν και πρέπει αυτός ο λεπτός κορμός του να τ’ αντέξει.

Πόσο όμορφο συναίσθημα είναι να βλέπεις κάτι που έχεις στο σπίτι σου ν’ αναπτύσσεται και να μεγαλώνει κάνοντάς σε να νιώθεις γεμάτος. Αισθάνεσαι ότι προσφέρεις, ρε παιδί μου, όπως κι αν το δεις.

Δεν είναι μόνο ότι νιώθεις γεμάτος. Είναι κι η χαρά ότι κάτι γεννιέται δίπλα σου. Έχεις τις μαύρες σου; Έχεις προβλήματα στη δουλειά; Έχεις θέματα με την οικογένεια και τους φίλους; Τα λουλούδια που βλέπεις ν’ αναπτύσσονται εκπέμπουν άλλη αύρα. Σου δίνουν θετική ενέργεια και δύναμη. Ομορφαίνουν το χώρο σου κι έχεις κάτι να περιμένεις, όπως και να ‘χει.

Ανυπομονείς να το ποτίζεις κάθε απόγευμα που θα σχολάς απ’ τη δουλειά. Ανυπομονείς πότε θα μεγαλώσει αυτό το νέο λαχανί φύλλο που ξεπρόβαλλε πάνω στον κορμό του.

Θα έρθει κι η στιγμή που θα ξεφυτρώσει κι ο πρώτος του καρπός. Ή ακόμη το πρώτο, μικρό άνθος που θα βγάλει. Εκεί να δεις χαρά που θα σε πλημμυρίσει. Κι αν μετά, αυτό το άνθος γίνει το πιο άσχημο λουλούδι που έχεις δει, στα μάτια σου μετά από τόση φροντίδα θα μοιάζει το πιο όμορφο λουλουδάκι που έχεις αντικρίσει.

Βάλε στο σπίτι σου, λοιπόν, λίγα λουλούδια. Φρόντισέ τα και δες τα να μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα και να σου χαρίζουν ευωδιές! Βάλε στο σπίτι σου λίγα λουλούδια! Λουλούδια για ν’ ανοίγει η ψυχή σου.

 

Επιμέλεια κειμένου Μαρίας Χρυσοστόμου: Νάννου Αναστασία.

Συντάκτης: Μαρία Χρυσοστόμου