Η περηφάνια κι ο ενθουσιασμός είναι δυο συναισθήματα που πολλοί άνθρωποι εύχονται να νιώθουν όλο και πιο συχνά. Υπάρχει όμως μια κατηγορία ανθρώπων που τα νιώθει όλη την ώρα και καμιά φορά υπέρ του δέοντος κι αυτοί δεν είναι άλλοι από τους γονείς. Είναι πολύ όμορφο να νιώθεις περήφανος γι’ αυτό που έχεις δημιουργήσει κι, όσο το παιδί σου μεγαλώνει τόσο θα μεγαλώνει παρέα κι η περηφάνια σου για τα κατορθώματά του σε διάφορα πεδία. Έχεις ακούσει, ίσως, να λένε για εκείνο το είδος της χαζο-μαμάς ή του χαζο-μπαμπά που βρίσκει αξιολάτρευτο και ιδιαιτέρως εκλεπτυσμένο ακόμη και τον τρόπο με τον οποίο το μωρό του έχει γίνει χάλια με τη σάλτσα από το κοτόπουλο.

Στα παλιά χρόνια – όχι τόσο παλιά- που οι γονείς δεν ασχολούνταν με τα social media τα πράγματα ήταν πιο εύκολα γιατί περηφανευόντουσαν για το παιδί τους αποκλειστικά και μόνο σε συγγενείς και φίλους, στο τηλέφωνο ή δια ζώσης. Τώρα, όμως, που οι εποχές άλλαξαν και το internet μπήκε για τα καλά στην καθημερινότητα όλων μας και δεν αντέχουμε μακριά του, τους έχει δοθεί άλλο ένα «μέσο διάδοσης υπερηφάνειας γονέων», όχι τόσο αθώο. Τώρα που το σκέφτομαι, θα μπορούσε να δημιουργηθεί κι εφαρμογή αποκλειστικά και μόνο για γονείς που θέλουν να ανεβάζουν τα παιδιά τους κάθε ώρα και στιγμή- αν δεν έχει δημιουργηθεί ήδη. Δεν είναι λίγες οι φορές που με διάφορα μέσα,η αστυνομία έχει προειδοποίησει πως αυτή η πράξη εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους περί παιδεραστίας και κλοπής ανηλίκου από κυκλώματα.

Το γεγονός ότι βάζουμε emoji μπροστά από το προσωπάκι του παιδιού δε σημαίνει ότι είναι ασφαλές. Ανεβάζοντας καθημερινά συνήθειες του παιδιού μας στο Instagram ή το Facebook, δίνουμε την δυνατότητα σ’ ένα κάρο αγνώστους να γνωρίζουν τι γίνεται εκείνη τη στιγμή στη ζωή μας. Κίνδυνος που φυσικά υπάρχει και για τους ενήλικες χρήστες του διαδικτύου αλλά ένας λόγος παραπάνω για τους ανήλικους που δε γνωρίζουν πώς να προστατευτούν.

Δεν είναι κακό να καμαρώνεις για όσα το παιδί σου καταφέρνει με ή χωρίς τη βοήθεια σου, ούτε είναι κακό να καυχίεσαι σε φίλους και συγγενείς, είναι κακό όμως, να θέτεις το παιδί σου σε κίνδυνο με τις φωτογραφίες ή τα video του και να βασίζεσαι στην πεποίθηση ότι δε θα συμβεί στο δικό σου παιδί κάτι κακό από την υπερ-έκθεση που του ασκείς χωρίς να το έχει επιλέξει. Μεγαλώνοντας ένα παιδί,το οποίο έχει συνηθίσει να υπάρχει το πρόσωπό του, του μαθαίνεις ότι και στο μέλλον, όταν αποκτήσει δικό του λογαριασμό στα social, είναι επιτρεπτό και δόκιμο να ανεβάσεις στιγμές από την προσωπική και καθημερινή του ζωή και να τις μοιράζεται, όχι μόνο με ανθρώπους που γνωρίζει αλλά και μ’ ένα μάτσο αγνώστους.

Έχεις ανάγκη κι εσύ ως γονιός να μοιραστείς τη χαρά σου που βλέπεις το πλασματάκι που περίμενες 9 μήνες να μεγαλώνει και ν’ ανακαλύπτει τον κόσμο και θέλεις ανακαλύπτοντας κι εσύ τον κόσμο μαζί του να το μοιραστείς, κυρίως μ’ αυτούς που για κάποιο λόγο βρίσκονται μακριά σας και δεν μπορούν να το δουν από κοντά. Όσα emoji όμως και να του βάλεις, όσο και να θωρακίσεις το λογαριασμό σου με το να τα κάνεις όλα ιδιωτικά, να δέχεσαι μόνο όσους γνωρίζεις κτλ, πάντα θα υπάρχει ο κίνδυνος να εκτεθεί το παιδί σου. Θα εκτεθεί στο μέλλον και θα σχολιαστεί από καλοθελητές και κακοθελητές στο μέλλον για τις επιλογές και τις πράξεις του, μη το εκθέτεις εσύ από τώρα.

ΥΓ: Γονείς που διαβάζετε αυτό το άρθρο, σε καμία περίπτωση δε σας κρίνω. Να χαίρεστε το παιδάκι σας σ’ όλες του τις στιγμές και να το προσέχετε.

Συντάκτης: Κατερίνα Μάρου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου