Η ζωή μας είναι συνδυασμός ευχάριστων και δυσάρεστων ειδήσεων. Δεν μπορούν να είναι πάντα όλα ρόδινα ούτε όμως και πάντα όλα άσχημα. Υπάρχει εναλλαγή για να μπορεί να υπάρχει και δράση. Αν μονίμως όλα πήγαιναν καλά και βρισκόμασταν όλοι συνέχεια στον έβδομο ουρανό της ευτυχίας, η ζωή μας θα είχε αρχίσει να γίνεται βαρετή και δε θα βρίσκαμε νόημα σ’ αυτήν. Αν όμως όλα πήγαιναν στραβά, το σενάριο θα ήταν χειρότερο.

Τα συναισθήματα που δεν εκφράζονται σωματοποιούνται. Πολλές φορές στο άκουσμα ενός νέου που σου φέρνει αμηχανία ή σου προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα, νιώθεις ένα σφίξιμο στο στομάχι ή έναν επώδυνο πονοκέφαλο. Συνήθως πάνω στην ένταση το προσπερνάς μη δίνοντας σημασία ή μη θεωρώντας το τόσο σημαντικό εκείνη τη στιγμή που έχεις να ασχοληθείς με κάτι άλλο ή να έρθεις αντιμέτωπος με μια κρίση.

Οι κακές ειδήσεις επηρεάζουν τον οργανισμό μας, σωματικά και ψυχολογικά, τόσο συνειδητά όσο και υποσεινήδητα. Αν ακούσεις κάτι άσχημο που σε αφορά και σου προκαλεί θλίψη, είναι πολύ πιθανό να πιάσεις τον εαυτό σου να κάθεται ακίνητος χωρίς να μπορεί να αντιδράσει. Όχι επειδή δε θέλει αλλά επειδή ο οργανισμός του προσπαθεί να αφουγκραστεί και να κατανοήσει το ερέθισμα και επεξεργάζεται τις πληροφορίες. Η αλήθεια είναι ότι ο εγκέφαλός μας παθαίνει κάτι σαν λαγκάρισμα περισσότερες φορές μπροστά στις άσχημες ειδήσεις παρά στις καλές και αυτό συμβαίνει επειδή του είναι δύσκολο να επεξεργαστεί κάτι που του προκαλεί δυσαρέσκεια.

Οι άσχημες ειδήσεις στο σώμα μας παίρνουν την μορφή του πονοκεφάλου, της ζαλάδας, της ναυτίας, του πόνου στο στομάχι, ακόμα και της δυσλειτουργίας του εντέρου ή της πέψης. Κάποια συναισθήματα μπορούμε να τα εκφράσουμε με λόγια και να τα βγάλουμε από μέσα μας, γεγονός που μας χαρίζει γαλήνη αλλά κάποια άλλα βρίσκουν τη διέξοδό τους με το να «χτυπήσουν» κάποια όργανα του σώματός μας. Το χρόνιο άγχος για παράδειγμα είναι υπεύθυνο και για πολλά αυτοάνοσα. Μια δυσβάστακτη κακή είδηση που θα έρθει ξαφνικά να μας ταράξει μπορεί να προκαλέσει μέχρι και εγκεφαλικό.

Φυσικά οι αντιδράσεις του οργανισμού ποικίλουν ανάλογα με το άτομα. Κάποιος μπορεί να βάζει απλώς τα κλάματα και μετά να είναι εντάξει, κάποιος άλλος μπορεί να μη δείχνει ότι αντιδρά και μέσα του να σπαράζει από πόνο. Τα περισσότερα προβλήματα υγείας που ενδέχεται κάποιος να αντιμετωπίσει έχουν κυρίως ψυχολογικά αίτια. Τίποτα από αυτά που ζούμε, δε φεύγει τελείως από μέσα μας. Όσο και να προσπαθείς να ξεδιαλύνεις τα πάντα και να μην αφήσεις κατάλοιπα μέσα σου, μένει κάτι και αυτό το «κάτι» προκαλεί όλα τα προβλήματα που μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει.

Υπάρχουν πολλές λύσεις που μπορεί κανείς να δοκιμάσει προκειμένου να αντιμετωπίσει όλα τα παραπάνω. Το πρώτα πράγμα που μπορεί κανείς να κάνει είναι να παίρνει βαθιές ανάσες, να αφήσει τον εγκέφαλό του να πάρει οξυγόνο και να μπορεί να λειτουργήσει με ψυχραιμία έτσι ώστε να αποφευχθεί και μια ενδεχόμενη κρίση πανικού. Επίσης, μια ακόμα λύση θα ήταν να ασχοληθείς μ’ ένα άθλημα· η άσκηση εγκρίνει κάποιες ορμόνες που διεγείρουν την καλή διάθεση. Ξεσπάς στο άθλημα και διώχνεις μακριά όσα σε προβληματίζουν.

Τα συναισθήματά μας πρέπει να τα εκφράζουμε για να μπορούμε να έχουμε ψυχική και σωματική υγεία. Ό,τι δεν εκφραστεί, θα βρει τον τρόπο του να περάσει μέσα από το σώμα μας. Δεν υπάρχει κάτι πιο πολύτιμο από την υγεία μας και θα πρέπει να την προσέχουμε πάσει θυσία. Μην αφήσεις αυτό που σε τρώει μέσα σου να χορτάσει, διώξ’ το και χόρτασε εσύ ζωή!

Συντάκτης: Κατερίνα Μάρου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου