Κάθε άνθρωπος που συναντάς στη ζωή σου κουβαλά μια ιστορία για την οποία μπορεί να μη θέλει να μιλήσει, ή να μην ξέρει πώς να το κάνει. Σίγουρα όμως αυτή η ιστορία για την οποία δε μιλά είναι αυτή που τον έχει διαμορφώσει και σαφώς επηρεάζει τις σχέσεις που δημιουργεί- ερωτικές, φιλικές, συναδελφικές. Δε διαλέγεις τον άνθρωπο που θα ερωτευτείς. Δε βλέπεις δηλαδή το βιογραφικό του, το τρέιλερ της ζωής του και λες «ας επενδύσω συναισθηματικά, φαίνονται όλα ξεκάθαρα κι απλά». Στο πλαίσιο αυτό -του ότι δε διαλέγεις τον άνθρωπό σου αλλά έρχεται απρόσμενα στη ζωή σου κι από το «σιγά μην ασχοληθώ εγώ» πας στο «τον αγαπάω αυτόν τον άνθρωπο ρε γαμώτο»- μπορεί να ερωτευτείς έναν άνθρωπο με αγχώδη τύπο προσκόλλησης. Εδώ θα βρεις 9 πράγματα που μπορείς να περιμένεις μέσα στη σχέση σας μ’ έναν τέτοιο άνθρωπο.

Πριν τα πούμε όμως, θα ήθελα να σου διευκρινίσω ότι οι άνθρωποι δεν είναι μονοδιάστατοι, ούτε σημαίνει πως αν υπάρχει κάποιο μοτίβο θα εμφανιστεί σε όλους με τον ίδιο τρόπο και στην ίδια ένταση. Επομένως, κράτα μικρό καλάθι, αλλά κράτα ένα καλάθι.

 

Χρειάζονται χώρο και χρόνο

Ίσως ακούγεται όντως κάπως οξύμωρο να θέλει χρόνο και χώρο ένας άνθρωπος που προσκολλάται συναισθηματικά πάνω σου αλλά η αλήθεια είναι ότι θα χρειαστεί τις ανάσες του ώστε να αποσυμφορείται από την ένταση της σχέσης, συναισθηματική ή και πρακτική. Θέλει να μπορεί να σε πλησιάζει όταν νιώθει εκείνο έτοιμο ότι μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση μεταξύ σας και να αποδώσει έτσι όπως αισθάνεται πιο ωφέλιμα.

 

Χρειάζονται συναισθηματική ασφάλεια

Να λες αυτό που νιώθεις και να βεβαιώνεις ότι δε θα αλλάξεις αύριο γνώμη σχετικά με όσα έχεις πει. Θα σε ρωτάει συχνά αν έχεις νιώσει ξανά έτσι με άλλο άτομο στη ζωή σου, αν εννοείς όσα λες κι αν απαντήσεις με διαφορετικά από ό,τι συνήθως θα θεωρήσει ότι κάτι έχει πάει λάθος. Ωστόσο, δε θα το κάνει για να σε τεστάρει, είναι η υπερδιέγερση από την παρατήρηση μικρών λεπτομερειών, αλλαγών και δυναμικών που οδηγούν στο να θέλει να επιβεβαιώσει εκ νέου αν ισχύει ό,τι και πριν.

 

Χρησιμοποιούν συχνά τη μέθοδο της σιωπής όταν ζορίζονται

Δε θα μπουν στη διαδικασία να σου εξηγήσουν γιατί πιέστηκαν, τι τους στεναχώρησε ή πώς θέλουν να το λύσουν. Απλώς θα κόψουν εκείνη τη στιγμή την επικοινωνία και θα επανέλθουν μόλις έχουν καλύτερη διαύγεια. Είναι απίστευτα δύσκολο σ’αυτά τα άτομα να εξηγήσουν με λόγια αυτό που συμβαίνει μέσα τους και να σου εξηγήσουν ακριβώς πώς νιώθουν, οπότε προτιμούν να το αναλύσουν στο μυαλό τους πρώτα, πριν βγάλουν άχνα.

 

Θέλουν να τρέξουν αν πλησιάσεις πολύ

Ενώ επιδιώκουν την οικειότητα, τη συντροφικότητα, το να έρθετε πολύ κοντά, όταν αυτό συμβεί φρικάρουν και θέλουν τις αποστάσεις τους πάλι, για να νιώσουν ότι όλο αυτό που χτίζετε μεταξύ σας δεν τους πνίγει και δε θα τους κάνει να στερηθούν τη δυνατότητα να απομακρυνθούν, αν αισθανθούν ότι καταπιέζονται, ότι βιάζονται, ή ότι όσα ζουν είναι πιο μεγάλα από τους ίδιους.

 

Δε ζητάνε βοήθεια

Μπορεί να πνίγονται στη δουλειά, μπορεί να μην μπορούν να πάρουν ανάσα και να νιώθουν ότι θα σκάσουν, αλλά ακόμα και τότε δε θα ζητήσουν βοήθεια. Θα προτιμήσουν να βράσουν στο ζουμί τους, που λένε και στο χωριό μου, θα επιλέξουν να επωμιστούν όλο το βάρος γιατί δε θέλουν να δείξουν ότι έχουν ανάγκη κάποιον άλλον, ή να ζουν με την υποψία πως τους λυπάσαι.

 

Φοβούνται ότι δεν αξίζουν να αγαπηθούν

Όλες οι παραπάνω συμπεριφορές υπάρχουν επειδή το άτομο αυτό νιώθει ότι δεν αξίζει να αγαπηθεί γι’ αυτό ακριβώς που είναι. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο αδυνατεί να χαλαρώσει σε μια σχέση, ενώ την ίδια στιγμή αγκιστρώνεται οξύμωρα από το ταίρι του. Φοβάται ότι ο άλλος άνθρωπος θα καταλάβει κάποια στιγμή ότι δεν αξίζει τον χρόνο και τα συναισθήματά του, οπότε θα τον αφήσει μέσα στον πόνο.

 

Νιώθουν μονίμως ότι θα φύγεις

Μπορεί να έχεις δουλειά και να αργήσεις να απαντήσεις στο μήνυμα, να μην προλάβεις την κλήση, να μην έχεις χρόνο να βρεθείτε κάποιες μέρες συνεχόμενα κι όλα αυτά να τα λάβουν ως σημάδι αδιαφορίας. Αυτομάτως θα συμπεράνουν πως τους βαρέθηκες, δε θέλεις πλέον να είσαι μαζί τους ή σε κούρασαν, οπότε το ξεκόβεις σιγά-σιγά.

 

Κρατάνε μονίμως τον εαυτό τους πίσω/ θέτουν όρια

Θέλουν να δώσουν πολλά αλλά δειλιάζουν, θέλουν να δείξουν πώς αισθάνονται και να κάνετε πράγματα μαζί αλλά φοβούνται ότι αν το κάνουν πράγματι, τότε θα έχουν ξεπεράσει κάποιο νοητό όριο και δεν το επιθυμούν αυτό. Προσέχουν πολύ τι θα στείλουν, πότε θα το στείλουν, πώς θα σου μιλήσουν και τι ακριβώς θα σου πουν για να τηρηθεί το πλάνο που υπάρχει στο μυαλό τους, ενώ αντίστοιχα, αν δουν ότι κι εσύ φέρεσαι έτσι, ίσως νιώσουν κι ανακούφιση.

 

Σε κρύβουν

Ένας αγχώδης τύπος ανθρώπου ενδεχομένως να δυσκολευτεί να μιλήσει στους δικούς του για το μεταξύ σας αφού νιώθει ότι είναι σαν να τους ανοίγει παράθυρο στην προσωπική του ζωή, άρα κα την κριτική τους. Η αγωνία για το πώς θα δουν οι γύρω του την επιλογή του, αλλά και η αντίστοιχη αγωνία για το αν εσύ θα αποδεχθείς το περιβάλλον του, τον κάνουν να κοκαλώνει.

Δεν είναι παράλογο κάποιος να τα νιώθει όλα αυτά έντονα μέσα στο πλαίσιο του έρωτα. Πολλές είναι οι φορές που το συναίσθημα μάς παρασύρει και δεν ξέρουμε ακριβώς πώς να το διαχειριστούμε, ειδικά αν δεν είναι κάτι που έχουμε νιώσει ξανά στο παρελθόν. Είναι όμορφος ο έρωτας, όμως, οπότε πάντα θα αξίζει να προσπαθήσουμε όλοι να τον ζήσουμε χωρίς αυτό το «τι να κάνω για να μη φύγει, τι να πω για να μην πληγωθώ;».

Συντάκτης: Κατερίνα Μάρου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου