Ο Μαχάτμα Γκάντι πολύ όμορφα είπε: γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο. Αλήθεια όμως πώς μπορούμε να κάνουμε πράξη αυτήν την αλλαγή, πόσο εύκολο είναι και τι χρειάζεται να θυσιάσουμε ή να επενδύσουμε για να συμβεί;

Για τον καθένα ίσως διαφέρει αυτή η αλλαγή καθώς έχουμε διαφορετικές πεποιθήσεις, αντιλήψεις, προτεραιότητες, αξίες και ιδεώδη στη ζωή και μπορεί ο τρόπος που θα επιλέξουμε να αλλάξουμε αυτόν τον κόσμο να είναι εντελώς διαφορετικός. Παράλληλα βλέπουμε μέσα από τις φιλίες μας και τις σχέσεις μας κάποιες ιδέες που σε κάποιες περιπτώσεις ίσως συμφωνήσουμε, ενώ σε άλλες θα αντιταχθούμε ξέροντας πως για εμάς, σύμφωνα με τη δική μας λογική, δεν είναι σωστές. Κι εδώ έρχεται η αλλαγή, με το να μάθουμε δηλαδή πρώτα τι είναι σημαντικό για εμάς και μετά να ξέρουμε να υποστηρίζουμε τον εαυτό μας και τις αρχές μας και στους άλλους.

Πώς αλλάζουμε όμως σε πρακτικό επίπεδο τον κόσμο; Αν είμαστε ζωόφιλοι, μπορούμε για παράδειγμα αυτή την αγάπη να την μοιραστούμε με αδέσποτα και να ενταχθούμε σε μια μη-κερδοσκοπική οργάνωση βοηθώντας σκυλάκια να κάνουν τα εμβόλια τους, πηγαίνοντάς τα βόλτα, προσφέροντάς τους αγάπη και φροντίδα, διοργανώνοντας εκδηλώσεις για να ευαισθητοποιηθούν κι άλλοι. Δεν περιμένουμε δηλαδή από άλλους να το κάνουν πρώτοι, πάμε στην πρώτη γραμμή και δίνουμε τη δική μας μάχη. Μπορεί για κάποιους άλλους να είναι σημαντικό να αλλάξουν τη ζωή ενός παιδιού και ο τρόπος τους να αλλάξουν τον κόσμο να είναι με το να κάνουν μια δωρεά, να υιοθετήσουν ένα παιδί που το έχει ανάγκη, να το στηρίξουν οικονομικά, αλλά και να του προσφέρουν έμπρακτα την αγάπη τους.

Το περιβάλλον είναι ένα θέμα που θα έπρεπε να μας αφορά όλους, οπότε ένας καλός τρόπος να βοηθήσουμε και να αλλάξουμε κάποιες συνήθειες είναι να ενεργούμε με την πρακτική των τριών R’s (Reduce-Reuse-Recycle). Οι πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιούμε όταν πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ μπορούν να αντικατασταθούν από τσάντες επαναχρησιμοποιούμενες. Τα παιχνίδια που πετάει το παιδί μας μπορούν να ανακυκλωθούν ή να μετατραπούν σε κάτι διαφορετικό από τοπικούς καλλιτέχνες. Μπορούμε επίσης να καθαρίζουμε τις ακτές απ’ τα σκουπίδια και φυσικά να μην επιβαρύνουμε ακόμα περισσότερο το περιβάλλον με τα δικά μας. Τι γίνεται με όλα τα ρούχα που κρατάμε στην ντουλάπα μας και δε φοράμε ποτέ; Μπορούμε να τα δώσουμε ή να τα ανταλλάξουμε με φίλους ή οικογένειες που τα έχουν ανάγκη. Ας εξασκηθούμε στα τρία R μέχρι να γίνει δεύτερο σπίτι μας το περιβάλλον μας.

Ο καθένας μας είναι ξεχωριστός και μοναδικός. Όλοι είμαστε κομμάτια αυτού του τεράστιου παζλ και όλοι μπορούμε να αλλάξουμε πρώτα τον εαυτό μας και έπειτα τον κόσμο γύρω μας. Για να γίνει όμως πιο γρήγορα αυτό μπορούμε:

– Να είμαστε ευγενικοί και να κάνουμε καθημερινά μια πράξη καλοσύνης

– Να βοηθούμε άτομα που το έχουν ανάγκη να διασχίσουν το δρόμο

– Να μοιραζόμαστε το χαμόγελό μας με τον κόσμο, γιατί ποτέ δεν ξέρουμε ποιος μπορεί να το χρειάζεται

– Να εξερευνούμε τα βάθη της ψυχής μας, να ανακαλύπτουμε τις επιθυμίες μας και να μιλάμε

– Να γινόμαστε μέρα με τη μέρα καλύτεροι, να δίνουμε χρόνο και χρήμα για την εκπαίδευση μας

– Να επενδύουμε στην ψυχική μας ηρεμία

– Να είμαστε περίεργοι και γενναίοι, ώστε να κάνουμε πράξεις τα λόγια μας

– Να είμαστε ο εαυτός μας, με τον πιο αθώο και όμορφο τρόπο που μπορούμε

– Να ανανεώνουμε σώμα, πνεύμα και μυαλό

– Να τραγουδούμε και να χορεύουμε, ακόμα κι αν δεν είμαστε επαγγελματίες, ακόμα κι όταν όλοι μας βλέπουν

– Να αγαπούμε τόσο παθιασμένα που οι άλλοι δε θα ξέρουν τι να κάνουν μαζί μας

– Να συνειδητοποιήσουμε πως δεν είμαστε δέντρα, μπορούμε να μετακινηθούμε από ένα σημείο που δε μας εκφράζει και δε μας εμπνέει κάπου άλλου, να αλλάξουμε ακόμα και ήπειρο αν αυτό χρειαζόμαστε

– Να μάθουμε να αφήνουμε τα πάντα στο παρελθόν, γιατί αύριο είναι μια νέα μέρα και το μόνο που έχουμε είναι το σήμερα

Σε έναν κόσμο που μας έχει μάθει δεινά, προβλήματα, δυστυχίες, εμείς απαντούμε ότι δε θ’ αλλοιώσουμε το χαρακτήρα μας για κανέναν και πως θέλουμε να ζήσουμε σε έναν κόσμο που θα μπορούμε να δημιουργούμε, γεμάτο αγάπη και χαρά. Έναν νέο κόσμο, όπου το χαμόγελό μας, τα όνειρά μας, οι ιδέες μας θ’ αξίζουν να τα μοιραστούμε με ολόκληρο τον κόσμο.

Συντάκτης: Ανδριάνα Χάρη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.