Μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τόσο αθώα και συνάμα τόσο επίφοβα. Φίλοι παλιοί, αλλά και νέοι, χαμένοι συγγενείς, συνάδελφοι, συμφοιτητές, πρώην και νυν μαζεμένοι σε μια σελίδα, σαν μια μεγάλη παρέα που βολτάρει σε μια κοινή αυλή και τα άτομα που την αποτελούν βρίσκονται σε πλήρη αλληλεπίδραση μεταξύ τους με συνομιλίες, εικόνες και σύμβολα.

Τα πράγματα φυσικά γίνονται πιο περίπλοκα όταν ανάμεσα στη λίστα των φίλων περιέχονται άτομα από το παρελθόν σου που θέλησες να δείξεις ανωτερότητα και να τα κρατήσεις, γιατί τα σουηδικά πρότυπα (με επιτυχία ή όχι θα φανεί) έχουν φτάσει και στη χώρα σου. Είτε διατηρείς καλές σχέσεις με το παρελθόν είτε όχι, μέσα από αυτό συνεχίζεις να μαθαίνεις νέα, τα οποία ακόμα και αν σε επηρεάζουν μικρή σημασία έχει, αφού αφορούν μόνο τον εαυτό σου και κανέναν άλλον, με την προϋπόθεση ότι είσαι παρέα μόνο με την ελευθερία σου.

Τι συμβαίνει όμως, όταν είσαι σε σχέση και το παρελθόν βολτάρει αβίαστα στη λίστα των φίλων σου και όταν μάλιστα ο άνθρωπός σου δε βλέπει με καλό μάτι όλη αυτή τη στάση; Μετά από πολιτισμένες συζητήσεις ή και όχι–, λοιπόν, φτάνετε στο σημείο να αποδεχτείτε ότι η ύπαρξη του παρελθόντος στο προφίλ σου δε σημαίνει απολύτως τίποτα και μάλιστα επισφραγίζει το γεγονός ότι έχετε προχωρήσει και ότι αυτό δε σας αγγίζει πλέον. Εξάλλου δεν τελειώνουν όλες οι σχέσεις με μυρωδιά από μπαρούτι.

Η αλληλεπίδραση αυτή με το παρελθόν είναι ασφαλής όσο παραμένει αδρανοποιημένη, όπως ακριβώς με τα ηφαίστεια. Όταν, όμως, αλλάξει κάτι, το ηφαίστειο μπορεί να ενεργοποιηθεί πάλι και η λάβα που θα βγει από αυτό να κατακάψει ό,τι βρει μπροστά του. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο λειτουργεί και το προφίλ του πρώην που γυρνά σαν ωρολογιακή βόμβα που δεν ξέρεις πότε θα σκάσει.

Η απουσία συνομιλίας έχει θεωρηθεί δεδομένη, καθώς δε θες να ανοίγεις παλιές υποθέσεις και να αφήνει περιθώρια για αμφισβήτηση στον σύντροφό σου. Είναι, όμως, η συνομιλία το μόνο ενοχοποιητικό στοιχείο στην υπόθεση; Πόσο αθώο μπορεί να είναι ένα λάικ και πόσο μια απλή, ασυναίσθητη πολλές φορές μάλιστα κίνηση μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα. Το λάικ μπορεί να μη δηλώνει και τίποτα, αλλά μπορεί να περιέχει και θαυμασμό και ενδιαφέρον. Ναι, θα πείτε πως δε φτάνει την «καρδούλα» και το «ουάου», αλλά μπορεί να θεωρηθεί κέρατο μιας και μπήκες στη διαδικασία να χαζέψεις την εικόνα και μάλιστα να αφιερώσεις χρόνο για να εκδηλώσεις τη θετική σου ψήφο;

Πριν βιαστείς να απαντήσεις και να υπερασπιστείς τον εαυτό σου σκέψου τη δική σου αντίδραση σε μια αντίστοιχη πράξη. Το λάικ μπορεί να αποτελέσει αφορμή για επικές διαμάχες και πόσο μάλλον σε άτομα που έρχονται από αυτό το βασανιστικό παρελθόν. Το ίδιο αυτό χεράκι που επιβραβεύει την πόζα στη φωτογραφία, ανοίγει και την πόρτα για διάφορες αρνητικές σκέψεις και αμφιβολίες.

Μπορεί, λοιπόν, από μόνο του να μην αποτελεί κέρατο ή ενοχοποιητικό στοιχείο,  αλλά σίγουρα προκαλεί αμφιβολίες και αυτές δεν έχουν θέση στη σχέση σου όταν έχεις ξεκάθαρα συναισθήματα για τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου. Η ύπαρξη του παρελθόντος κάπου στο πίσω μέρος δε σημαίνει κάτι, αλλά όταν υπάρχει αλληλεπίδραση μπορεί να επιφέρει delete και block από το παρόν σου, για αυτό μεγάλη προσοχή στα χεράκια.

Συντάκτης: Μαρία Βίγλα
Επιμέλεια κειμένου: Μάιρα Τσιρίγκα