maira74

Ο χρόνος αλλάζει πολλά πράγματα, μα δε σβήνει ποτέ τίποτα. Αφομοιώνει όλα εκείνα που αξίζουν να γίνουν θεμέλια ενός νέου σήμερα, γεμάτο ολοκαίνουριες στιγμές και ελπίδες ενός ανερχόμενου αύριο. Ενός μέλλοντος κεντημένου με πολύχρωμα πετράδια. Πολύτιμους λίθους συναισθημάτων που λαμπυρίζουν και οι λάμψεις τους εκπέμπουν απροσδόκητα όνειρα. Όταν πλησιάσεις πολύ στα χαρίζουν απλόχερα. Στα προσφέρουν για να βοηθήσουν την καρδιά σου να ανοίξει ξανά τις πύλες της και να υποδεχθεί ανθρώπους που μπορεί στην πορεία να γίνουν σημαντικοί για σένα όπως κι εσύ γι’ αυτούς.

Όταν συναντήσεις εκείνον που για σένα θα ξεχωρίσει μη διστάσεις να ανοίξεις μπροστά του το βιβλίο των εμπειριών σου. Όσα έχεις ζήσει, για όλα όσα έχεις αγωνιστεί, εκείνα τα σφάλματα που μετράς, οι ευχές που δεν πραγματοποιήθηκαν όλα αυτά είσαι εσύ. Ακόμα και τα άτομα εκείνα που αποτέλεσαν κάποτε επιλογές σου στελεχώνουν τους ήρωες της ιστορίας σου. Ίσως, οι δισταγμοί σου σε συμβουλεύσουν να αποκρύψεις τις πρώτες σελίδες της ζωής σου μεταβαίνοντας απευθείας σε επόμενα κεφάλαια. Η πλοκή, όμως, θα μπερδέψει τον αναγνώστη ο οποίος διαβάζοντας παρακάτω την ιστορία σου θα χάσει το νόημα. Τα κενά που θα προκύψουν θα αναγκαστείς να καλύψεις αργότερα αποκαλύπτοντας τελικά σημεία από τον πρόλογο που θα έπρεπε ήδη να γνωρίζει.

Μην ξεχνάς πως κι εσύ, όπως όλοι, είσαι ένας άνθρωπος με αδυναμίες. Πάψε, λοιπόν, να είσαι τόσο σκληρός με τον εαυτό σου. Ο πιο αυστηρός κριτής είναι πάντοτε εκτός από επιεικής, γεμάτος κατανόηση. Ρόλος του είναι να σε βοηθήσει να συνειδητοποιήσεις τι έχει πάει στραβά βάζοντάς το στη θέση του με ηρεμία, σύνεση και υπομονή. Άλλωστε, ποιος στη ζωή του δεν έχει κάνει λάθη; Ποιος δεν έχει μετανιώσει για πράγματα που έχει κάνει και που αν γύριζε τον χρόνο πίσω δε θα προτιμούσε να πράξει διαφορετικά; Μην κλαις, λοιπόν, πάνω απ’ το χυμένο γάλα. Ό,τι έγινε, έγινε, κοίτα ευθεία γιατί θα σκοντάψεις.

Ξεκινά απ’ το μηδέν. Όρισε μια νοητή γραμμή ανάμεσα στο πριν και στο μετά. Οτιδήποτε συνέβη πριν καταδίκασέ το να ανήκει εκεί. Η μοίρα το τοποθέτησε τόσο μακριά όσο πρέπει, ώστε να είναι ανίκανο να σε αγγίξει πια, αλλά και τόσο κοντά, ώστε να μπορεί να είναι ένα ανεξάρτητο από σένα κομμάτι. Πλήρως, όμως, συνδεδεμένο μαζί σου, καθώς περιλαμβάνει τις εμπειρίες και τις επιλογές σου. Κάνε ειρήνη με το παρελθόν και αποδέξου το, αγάπησέ το, αγκάλιασέ το για να μπορέσει και ο άλλος να το αγκαλιάσει μαζί με σένα.

Εμπιστεύσου στον άνθρωπο που μαζί του θες να συνδέσεις τη ζωή σου χωρίς ενδοιασμούς πράγματα που σε στιγμάτισαν. Εξομολογήσου του τις φορές που φοβήθηκες για τους δικούς σου λόγους και πόσα ακόμα φοβάσαι τις στιγμές που νιώθεις μόνος. Αποκάλυψέ του λάθη, γεγονότα που δυσκολεύεσαι να ξεπεράσεις. Όλα εκείνα για τα οποία έχεις μετανιώσει. Μίλησέ του για τις πράξεις που σε έκαναν υπερήφανο, τις καταστάσεις που δεν μπόρεσες να αλλάξεις, τα λόγια που δεν κατάφερες να πάρεις πίσω και εξέφρασέ του την ανάγκη σου γι’ όλα αυτά που θες να αφήσεις. Αφηγήσου του ιστορίες από την παιδική σου ηλικία, ό,τι βαραίνει και ηρεμεί την ψυχή σου.

Και καθώς θα σε παρατηρεί, άσε σε εκείνον να αντιληφθεί πόσο άλλαξες. Σε ποιο βαθμό θέλεις να επενδύσεις στο τώρα και να αφοσιωθείς ολοκληρωτικά στην κοινή σας ευτυχία. Άφησέ τον να σε πλησιάσει, μοιράσου εκείνα που θες να γίνουν και δικά του. Η προσπάθεια που καταβάλεις να πετύχει το δικό σας «μαζί» θα τον κάνει σύμμαχό σου.

Αρκεί να καταλάβει πως ό,τι συνέβη στη ζωή σου ήταν πριν από εκείνον και δεν αποτελεί σημάδι και για τη δική σας σχέση. Κάθε άνθρωπος που συναντάμε μας βγάζει κάτι διαφορετικό. Μας προκαλεί αντιδράσεις ανάλογες όσων λαμβάνουμε από εκείνον. Με κάποιους η σύνδεση είναι τόσο δυνατή, ικανή να δημιουργήσει τα πιο γερά δεσμά και να μας βγάλει τον καλύτερο μας εαυτό. Με άλλους πάλι που δεν υπάρχει χημεία δεν είναι δυνατόν να μας συνδέσει κάτι. Πολλές φορές μάλιστα μας συνδέουν και άσχημα γεγονότα, καθώς τα συγκεκριμένα άτομα μας έχουν προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα και μας έχουν βγάλει εκτός ορίων.

Δεν μπορεί, λοιπόν, να κρίνει τι άνθρωπος είσαι αποκλειστικά και μόνο από τις προηγούμενες εμπειρίες σου. Θα ήταν άδικο και εγωιστικά ανούσιο. Άλλωστε κι εκείνος δεν είναι λιγότερο «ένοχος» από σένα. Θα υπάρχουν πράγματα για τα οποία κι εκείνος δε θα νιώθει υπερηφάνεια, σίγουρα θα έχει βιώσει στιγμές πόνου και αναμφισβήτητα στο βιογραφικό του θα μετράει αποτυχημένες σχέσεις, παθήματα και μαθήματα. Κανείς δεν έρχεται στον κόσμο με εγχειρίδιο.

Αν αξίζει θα εκτιμήσει την ειλικρίνειά σου και το θάρρος να του εκμυστηρευτείς τις πιο προσωπικές σου στιγμές και τις πιο μεγάλες σου αδυναμίες. Το ξεκίνημά σας θα περιλαμβάνει μόνο αλήθειες. Κι όπως και να το κάνουμε η αλήθεια είναι η βάση για να στηριχθεί ένα πολύ όμορφο γερό δημιούργημα. Αναγνωρίζοντας τον τρόπο σκέψης σου θα σε εμπιστευτεί. Θα αρχίσει να ξετυλίγει κι εκείνος τις σκέψεις του.

Έτσι, οι δράσεις που για κάποιο λόγο προκλήθηκαν από εσάς σε συγκεκριμένες στιγμές της ζωής σας, στις οποίες σας οδήγησε ο συνδυασμός της σκέψης και των συναισθημάτων σας, εκείνη τη δεδομένη στιγμή θα γίνουν ο καθρέφτης σας. Θα κοιτάξετε το είδωλό σας μαζί, θα πιαστείτε χέρι-χέρι και θα προχωρήσετε.

Συντάκτης: Μαίρη Νταουξή
Επιμέλεια κειμένου: Μάιρα Τσιρίγκα

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!