Πολύ συχνά ακούμε να λένε πως δε συνδυάζεται η προσωπική με την επαγγελματική επιτυχία ή πως πρέπει να επιλέξεις ένα από τα δύο, αφού και τα δύο μαζί δε γίνεται. Δεν είμαι σίγουρη αν ισχύει αυτό, ίσως γιατί δεν ξέρω τι ορίζεται ως επαγγελματική επιτυχία. Στο μυαλό μας η λέξη αυτή είναι συνυφασμένη με θέσεις κύρους, με οικονομική άνεση και αποδοχή από τον περίγυρο. Τώρα κατά πόσο τούτη η αποδοχή είναι προσποιητή ή αληθινή είναι ένα άλλο θέμα, ωστόσο ας μην το θίξουμε, αλλά ας θυμηθούμε τις κουβέντες φίλων και γνωστών όταν μας προτρέπουν να ακολουθήσουμε έναν άνθρωπο αλλά παράλληλα μας εφιστούν την προσοχή να μη μείνουμε πίσω στον επαγγελματικό τομέα.

Και έρχεται η στιγμή που ακολουθείς την καρδιά σου και ξαφνικά πληγώνεσαι, χάνεις τη γη κάτω απ’ τα πόδια σου και ρίχνεις όλο το βάρος σου στη δουλειά. Αυτή τουλάχιστον δε θα σε απογοητεύσει. Έτσι λες; Καταφέρνεις, λοιπόν, να πετύχεις, να αποκτήσεις πρόσβαση σε θέσεις κύρους και φίλους -που μόνο σε μια δύσκολη στιγμή θα καταλάβεις αν είναι αληθινοί-, αλλά μετά τι θα γίνει;

Ξέρετε κάποιοι αισθάνονται πως αποκτούν αυτοπεποίθηση, αυτοσεβασμό μέσω αυτών των επιτυχιών, όμως πόσο ορθό είναι να αυτοπροσδιοριζόμαστε μέσω της εργασίας και όχι μέσω του εαυτού μας; Αν περιμένετε την εργασία να σας δώσει αξία, τότε θα έπρεπε να ψάξετε μέσα σας εκείνα τα βιώματα που σας έκαναν να μην αγαπάτε τον εαυτό σας όσο πρέπει. Κανένας και καμία εργασία δε σας κάνει να νιώθετε σημαντικοί αν εσείς οι ίδιοι δεν αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας και καλύτερα να μην αφήνετε την ανάγκη σας για επιβεβαίωση να σας οδηγήσει σε τέτοια μονοπάτια.

Από την άλλη υπάρχουν στιγμές που θαυμάζω ανθρώπους επιτυχημένους που μπορεί να μην είναι στελέχη μιας εταιρίας ή δημοφιλή άτομα, είναι όμως ανθρώπινοι και δείχνουν ενδιαφέρον. Άξιοι θαυμασμού και επιτυχημένοι επαγγελματικά για μένα είναι οι γιατροί που επτά μέρες την εβδομάδα, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο είναι δίπλα στον ασθενή και που μπορεί να μην πληρώνονται αρκετά όμως η δική τους αμοιβή είναι η ψυχική ικανοποίηση που λαμβάνουν μέσω της προσφορά προς το συνάνθρωπο. Άξιοι σεβασμού και επιτυχημένοι θεωρούνται για μένα οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι δάσκαλοι που είναι πλάι σε ανθρώπους που προσπαθούν να ενταχθούν στην κοινωνία μετά από μια δύσκολη στιγμή της ζωής τους προερχόμενοι είτε από τον κόσμο των ουσιών είτε από άλλες εξαρτήσεις. Το ίδιο και οι άνθρωποι που προσπαθούν να αλλάξουν τη ζωή τους μετά τις εξαρτήσεις ή από παραβατική συμπεριφορά.

Ο μόνος λόγος που σας τα γράφω αυτά είναι απλώς για να σας πω πως αν πιστεύετε ότι μέσω της επαγγελματικής σας ανέλιξης θα ζηλέψει ο πρώην ή θα γίνετε σπουδαίοι ή θα καταφέρετε να απαλύνετε τον πόνο που βιώσατε, τότε μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσετε. Κανένας πρώην δε θα ζηλέψει ούτε θα σας θαυμάσει αν μάθει πως γίνατε επιτυχημένοι μετά το χωρισμό, αφού για εκείνον είστε πρώην -και άρα ανήκετε παρελθόν. Αν το κάνετε για να ικανοποιήσετε το δικό σας εγωισμό, θυμηθείτε ότι επιτυχία, η επαγγελματική, είναι μια υποκειμενική έννοια και προσδιορίζεται από το τι θα σας κάνει να νιώθετε ολοκληρωμένοι συναισθηματικά και πλήρεις ως οντότητες. Επίσης -με όλο το σεβασμό προς τον καθένα σας- αν πιστεύετε ότι θα ξεχαστείτε με το εργάζεστε ατελείωτες ώρες και ότι αν πλησιάσετε ένα βήμα πιο κοντά προς την επαγγελματική καταξίωση θα νιώσετε καλύτερα, τότε μάλλον θα πρέπει να φανταστείτε το επόμενο βήμα. Επιτυχία και μετά τι; Ειλικρινά, θα αισθανθείτε χαρά με το να κάνετε όλους να σας κοιτάνε με δέος μόνο και μόνο επειδή πετύχατε πολλά μα χάσατε το βαθύτερο νόημα της ζωής, την προσωπική σας ισορροπία;

Για μένα υπάρχει ένας άνθρωπος που πάντα θα αποκαλώ αρχηγό και αυτό γιατί αν και κατέχει θέση κύρους, μια θέση που κατ’ εμέ την αξίζει και την κέρδισε με προσωπικό κόπο, παραμένει ένας εξαίρετος άνθρωπος, ένας άνθρωπος άξιος σεβασμού. Ο αρχηγός μου, λοιπόν, έφτασε στη θέση αυτή παράλληλα με οικογενειακή ζωή. Διατήρησε ισορροπία σε όλα τα επίπεδα και αυτό θα ήθελα όλοι να έχετε στο νου σας. Σημασία έχει να κρατάτε τις ισορροπίες, δεν πρέπει να σας ενδιαφέρει να αποδείξετε τι αξίζετε σε πρώην που σας πλήγωσαν και έτσι να τους τιμωρήσετε.

Οτιδήποτε κάνετε κάντε το για εσάς, ωστόσο μην ξεχνάτε πως η επαγγελματική επιτυχία κρύβεται και σε άλλες πτυχές. Σε μια δουλειά που ίσως να μην αποφέρει τα κέρδη των εκατομμυρίων, αλλά αποφέρει τα κέρδη της καρδιάς και της προσφοράς στον συνάνθρωπο. Και αν νομίζετε ότι στο τέλος του δρόμου, ύστερα από την τρανταχτή επιτυχία σας, όλοι θα σας χειροκροτήσουν, μαζί και οι πρώην, καλό είναι να ακούσετε καθαρά τον ήχο του χειροκροτήματος, αφού μέσα του ίσως να κρύβονται και λεπίδες αιχμηρές.

 

Συντάκτης: Γεωργία Κοκκονούζη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.