paul240

Έχετε μάθει να μένετε μόνοι σας, να ρυθμίζετε τη ζωή σας και τις στιγμές σας όπως σας αρέσει, όμως ήρθε η ώρα που θα αλλάξουν όλα αυτά. Ξέρετε, εκείνη η στιγμή που αποφασίζετε να συγκατοικήσετε και μαζί με τη συγκατοίκηση ξεκινάνε κι οι φίλοι να λένε τα δικά τους. «Πόσο δύσκολο θα ‘ναι το μεταξύ σας, ίσως δεν πετύχει, αρχίζεις μια νέα ζωή, χάνεις ένα κομμάτι της ελευθερίας σου, σκέφτηκες τι πας να κάνεις;». Αυτά κι άλλα τόσα αισιόδοξα. Όλα σας τα παρουσιάζον δύσκολα και με πολλά εμπόδια.

Πάρτε μια ανάσα, κλείστε τα μάτια κι ηρεμήστε. Είναι ένα μεγάλο βήμα, ένα βήμα ωστόσο πιο κοντά στην ευτυχία, σε αυτό που μέσα σας αναζητούσατε. Η συγκατοίκηση σημαίνει πως τα βράδια, μετά από μια απαιτητική ημέρα, θα πέφτετε μαζί με τον άνθρωπό σας στο κρεβάτι και κάπως έτσι θα τα ξεχνάτε όλα όσα σας παίδεψαν. Γιατί όλα τα εμπόδια, το βράδυ, πλάι σε ‘κείνον τον άνθρωπο, θα υποχωρήσουν και ξυπνώντας την άλλη μέρα δίπλα του θα νιώθετε πως πλέον δεν είστε μόνοι σας σε ό,τι κι αν σας περιμένει να το αντιμετωπίσετε.

Μέσα στη συμβίωση θα βιώσετε δυσκολίες, που όμως μόνο σε καλό μπορούν να βγουν, καθότι θα δυναμώσουν τη σχέση σας και θα σας ενώσουν περισσότερο. Θα μοιραστείτε συναισθήματα, θα κλάψετε και θα καταλάβετε πως ο σύντροφός σας είναι δίπλα σας σε ό,τι και να ‘χετε, όχι απλά ως ένας καλός ακροατής αλλά κι ως εκείνος που θα σταθεί ασπίδα και θα σας προστατέψει.

Βέβαια, θα βγούνε οι παραξενιές του καθενός, απ’ το «μην πατάς εδώ, έχω σφουγγαρίσει» μέχρι το «δεν πάω πουθενά, τώρα θα κοιμηθώ, ακύρωσέ το». Θα φανεί τι έχετε μέσα σας, θα φανεί το όμορφο, το αυθεντικό, το άβαφτο πρόσωπο κι ο ειλικρινής αυθορμητισμός. Η συγκατοίκηση σάς μαθαίνει να βάζετε όρια όταν πρέπει, να ‘χετε υπομονή και σεβασμό ο ένας προς τον άλλον. Πριν από αυτή, μπορεί να ήσασταν πιο πεισματάρηδες και να βάζατε δύσκολα νερό στο κρασί σας, αλλά μετά από αυτήν, κι υπό την προϋπόθεση πως θέλετε αυτόν που έχετε πλάι σας, γίνεστε διαλλακτικοί και με μεγαλύτερη κατανόηση.

Θα κατακλυστείτε από συναισθήματα και τόση ανιδιοτελή αγάπη που δεν πιστεύατε πως μπορεί να υπάρχει. Θα σας δώσει τόση προσοχή και φροντίδα, που πάντα αναρωτιόσασταν από πού πηγάζει. Κι όλα αυτά χωρίς πολλά λόγια αλλά αντίθετα με πολλές πράξεις. Γιατί τα λόγια είναι η θεωρητική παρουσίαση της ζωής, που αποτυπώνεται στην πραγματικότητα μέσα απ’ τις πράξεις.

Πέρα, ωστόσο, απ’ τα συναισθήματα που θα απογειωθούν, μην ξεχνάτε και τα πρακτικά θέματα. Οι δουλειές του σπιτιού θα μοιράζονται. Θυμάστε όταν έπρεπε να τα κάνετε όλα μόνοι; Παλιά αυτό, γιατί τώρα θα διαχωρίσετε αρμοδιότητες και θα μοιράσετε τις αγγαρείες. Έτσι θα αποκτήσετε λίγο χρόνο και για εσάς, γιατί αν πιστεύετε πως συγκατοικώντας χάνεται την ιδιωτικότητά σας τότε πλανάστε!

Ιδιωτικότητα και δικό σας χρόνο μπορείτε να έχετε και μένοντας κάτω από την ίδια στέγη με κάποιον άλλον. Δικός σας χρόνος είναι το ποδόσφαιρο που θα θέλετε να δείτε, η κούρα ομορφιάς σας, το καλό βιβλίο που ανυπομονείτε να διαβάσετε, οι ώρες ύπνου που χρειάζεστε για να ξεκουραστείτε.

Επίσης, σε πιο οικονομικό επίπεδο, ό,τι έξοδα υπάρχουν απ’ το σημείο της συγκατοίκησης και πέρα θα αρχίσουν να διαιρούνται διά δύο. Ξεχάστε εκείνες τις εποχές που επωμιζόσασταν με όλα τα πάγια κι έκτακτα έξοδα και δεν μπορούσατε να βγάλετε μήνα. Τώρα θα ‘χετε κοινό ταμείο και θα καλύπτετε τις υποχρεώσεις από κοινού. Κι αυτό σημαίνει ότι μέσα σας νιώθετε πως δεν είστε μόνοι, αλλά μαζί αντιμετωπίζετε τα πάντα -τόσο σε συναισθηματικό όσο και σε υλικό επίπεδο.

Όμως εκείνο που θα καταλάβετε μέσα απ’ τη συγκατοίκηση είναι πως πλέον στην καθημερινή πορεία σας θα ‘χετε δίπλα τον άνθρωπό σας, εκείνον που θα σας στηρίζει συναισθηματικά και –γιατί όχι– θα σας δώσει την ώθηση να διεκδικήσετε μια καλύτερη ζωή, εκείνη που σας αξίζει κι όχι εκείνη που σας έμαθαν να ανέχεστε.

Γι’ αυτό κλείστε τα αφτιά σας σε όσα σας λένε οι υπόλοιποι κι ακολουθήστε την καρδιά σας. Μείνετε μαζί, μοιραστείτε συναισθήματα, χρωματίστε την καθημερινότητά σας και δώστε αισιοδοξία σε όσα σας μαυρίζουν την ψυχή σας. Άλλωστε, μέσα απ’ τη συγκατοίκηση θα μάθετε καλύτερα τον εαυτό σας και το τι σημαίνει ν’ αγαπάς έναν άνθρωπο, τον δικό σας άνθρωπο…

Συντάκτης: Γεωργία Κοκκονούζη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!