Η φιλία έχει για κάποιους χαρακτηριστικά από τα οποία κρίνεται αν είναι πραγματική ή όχι. Καταπιεστικά πολλές φορές και γενικόλογα κλισέ, που περιορίζουν τις σχέσεις σε κουτιά που είναι αδύνατον να χωρέσεις και να ανταποκριθείς στις απαιτήσεις που φέρουν. Πάμε να δούμε μερικές, εντελώς εκτός πραγματικότητας, σχετικά με το τι κάνει κάποιον σωστό και καλό φίλο.

 

1. Ο καλός φίλος ενθαρρύνει όλες μας τις επιλογές

Κι όμως ισχύει το αντίθετο. Οι καλοί μας φίλοι, χωρίς βέβαια να μας προσβάλλουν, θα μας υποδείξουν τα λάθη μας για να μας κάνουν καλύτερους. Θα αναδείξουν οπτικές του θέματος που ίσως δεν έχουμε σκεφτεί. Κοινώς, θα μας συμμαζέψουν όταν φερόμαστε άδικα ή εγωιστικά, ή όταν παίρνουμε αποφάσεις βλαβερές για τους εαυτούς μας. Οφείλουμε να εκτιμάμε την κριτική τους διότι την ασκούν με ανιδιοτέλεια κι αγάπη.

 

2. Ο καλός φίλος δεν έχει άλλους καλούς φίλους

Το να θυμώνουμε όταν ο φίλος μας κάνει παρέα με άλλους ανθρώπους είναι λογικό, μόνο αν πηγαίνουμε νηπιαγωγείο. Είναι υπερβολικά εγωιστικό κι ανώριμο να θες να έχεις αποκλειστικότητα στις φιλίες σου. Όπως κι εσύ θα ήθελες να έχεις τη δυνατότητα να γνωρίζεις νέα άτομα, έτσι κι ο φίλος σου έχει το δικαίωμα να το κάνει, ακόμη κι αν δε συμπεριλαμβάνεσαι πάντα εσύ στα πλάνα του.

 

3. Ο καλός φίλος δε λέει ποτέ όχι σε προτάσεις

Δε χρειάζεται να έχει τύχει κάτι σοβαρό στον φίλο σου για να σε ακυρώσει. Και το «δε θα έρθω επειδή δε θέλω» είναι αρκετά καλή αιτία. Δεν έχουμε όλοι την ίδια όρεξη τις ίδιες στιγμές. Αν επιμένεις, ή δείχνεις δυσαρέσκεια κάθε φορά που σου λένε όχι, τότε πρέπει να καταλάβεις πως οι φίλοι σου είναι άνθρωποι κι όχι τζίνι που εκπληρώνουν επιθυμίες.

 

4. Ο καλός φίλος οφείλει να συμπαραστέκεται όποτε θέλουμε

Φυσικά κι αν έχεις κάποιο σοβαρό πρόβλημα και χρειάζεσαι κάποιον να μιλήσεις, θέλεις ο καλός φίλος να ενδιαφερθεί, να σε ακούσει και να σε βοηθήσει. Μερικές φορές όμως, καταλήγουμε να υπέρ φορτώνουμε τους φίλους μας με τις ζωές μας, θεωρώντας πως ασκούν χρέη ψυχολόγου. Επιπλέον, είναι εντελώς εξωφρενικό να θεωρούμε πως οι κοντινοί μας άνθρωποι μας συναισθάνονται τόσο, που δε θα έχουν ζωή για να μας στέκονται 24/7. Είναι άλλο το να ζητάς συμβουλή για ένα θέμα που σ’ έχει προβληματίσει, κι άλλο να γκρινιάζεις συνεχώς για ένα θέμα που κι ο ίδιος ξέρεις πως δε βγάζει πουθενά να συζητάς.

 

5. Ο καλός φίλος μοιράζεται τα πάντα

Είναι χαριτωμένο για κάποιους να μοιράζονται με τους φίλους τους τα ρούχα, τα παιχνίδια τους κι άλλα αντικείμενα, για κάποιους άλλους όμως είναι ενοχλητικό και τους κάνει να νιώθουν άβολα. Φυσικά, αν τύχει να χρειαστείς ένα μπλουζάκι γιατί το δικό σου λερώθηκε, ή ένα μπουφάν επειδή κρύωσες, δε σημαίνει πως πρέπει να νιώσεις άσχημα που θα το ζητήσεις. Ωστόσο, αν κάποιος αρνηθεί να σου δανείσει ένα ρούχο του επειδή απλώς σου άρεσε, δε σημαίνει πως είναι κακός φίλος. Γενικότερα, δεν κάνει το κοινόβιο και η κοινοκτημοσύνη τον καλό φίλο.

 

6. Ο καλός φίλος κρατάει ουδέτερη στάση όταν η παρέα μαλώνει

Ας υποθέσουμε πως ο κολλητός σου κάνει παρέα με κάποιον που δε συμπαθείς ιδιαίτερα. Εκείνος μπορεί να επιλέξει να συνεχίσει να κάνει παρέα και με τους δυο σας. Ωστόσο, αν εσύ μιλήσεις άσχημα για τον φίλο του μπροστά του ή και σε άλλα άτομα, ή αν σε όποια παρέα κάθεσαι τον θάβεις, τότε ο φίλος σου έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί το άτομο που θεωρεί ότι θίγεις. Αυτό δε σημαίνει πως διαλέγει στρατόπεδο, σημαίνει πως δεν ανέχεται τη συμπεριφορά σου, και σίγουρα θα ήθελες να κάνει το ίδιο και για σένα, αν συνέβαινε αυτό από την άλλη μεριά. Συνεπώς, φρόντισε να είσαι εσύ αυτός που κρατάει ουδέτερη στάση και μη φέρνεις τον άλλον σε δύσκολη θέση.

 

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ελένη Τ.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου