Οι περισσότεροι έχουμε ανακαλύψει αυτή τη νέα τάση στο διαδίκτυο, όπου διάφορες σελίδες μας παραπέμπουν να βρούμε τον τύπο της προσωπικότητάς μας, μέσω κάποιων τεστ τα οποία εμπεριέχουν ερωτήσεις σχετικά με την άποψή μας, τον τρόπο που διαχειριζόμαστε διάφορες καταστάσεις ή προβλήματα, τις συνήθειές μας κ.λπ..

Προτού συνεχίσεις να διαβάζεις αυτό το άρθρο, έχε στο μυαλό σου όμως, ότι όπως τα άτομα με ψυχολογικά προβλήματα ή διαταραχές δεν έχουν την ικανότητα -ακόμη κι αν έχουν τις γνώσεις- να κάνουν διάγνωση στον ίδιο τους τον εαυτό έτσι κι εσύ ακόμη κι αν αισθάνεσαι ότι ταυτίζεσαι με τον συγκεκριμένο τύπο προσωπικότητας που θα αναλύσουμε, δε σημαίνει πως απαραίτητα τον έχεις, οπότε ίσως χρειαστεί να ψαχτείς και να εμβαθύνεις περισσότερο.

Ο συγκεκριμένος τύπος προσωπικότητας λοιπόν (ΕΝΤJ), χαρακτηρίζεται κυρίως από τα ηγετικά ένστικτα και τις ικανότητες και συμπεριφορές του «αρχηγού».  Αυτόν τον τύπο προσωπικότητας έχουν οι άνθρωποι που συνεχώς αναλαμβάνουν όσες περισσότερες και σημαντικότερες αρμοδιότητες μπορούν, καθώς θέλουν να έχουν ρόλους αρχηγού και συντονιστή προκειμένου να τα κάνουν όλα με σωστό και συγκεκριμένο τρόπο και να επιτυγχάνουν στο έπακρο τις ιδέες και τα πιθανά project που αναλαμβάνουν. Όλη η εργατικότητα και τελειομανία ωστόσο που τους διακατέχει όπως είναι φυσικό και επόμενο, μπορεί να επηρεάσει και τις σχέσεις τους.

 

 

Συγκεκριμένα, ο τύπος αυτός κάνει το άτομο να είναι σε κάθε σχέση του ο “planer”, εκείνος δηλαδή που θα προγραμματίζει από διακοπές και ταξίδια, μέχρι το μέρος που θα γίνει κάθε έξοδος και το φαγητό που θα καταναλωθεί. Το καλό part ωστόσο είναι πως ενώ όλη αυτή η διαδικασία της λήψης αποφάσεων του αρέσει, δε θα γίνει απόλυτος. Αυτό σημαίνει ότι πάντα θα μπορεί το άλλο άτομο να προτείνει κι αυτό τις ιδέες του χωρίς να φοβάται πως θα απορριφθούν -μιας και πάντα οι ENTJs λατρεύουν τις προκλήσεις. Είναι ακόμη μεγάλοι οραματιστές, οπότε αν τραβήξει κανείς την προσοχή και το ενδιαφέρον τους σε βαθμό που θα τους κάνει να νιώσουν πράγματα, τότε πιθανότατα θα αρχίσουν να κάνουν και μακροπρόθεσμα πλάνα για εκείνον.

Γενικότερα είναι απαιτητικοί σε πολλούς τομείς, ειδικά αν αυτοί αφορούν δουλειές ή το επάγγελμά τους. Πρέπει να είναι οπωσδήποτε σωστοί στη δουλειά τους διότι σημαίνει πολλά για εκείνους, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη κατάσταση καλούνται να αποδείξουν την αξία τους. Στις σχέσεις, όσα θα απαιτήσουν δε θα είναι αποκλειστικά για το δικό τους συμφέρον, μιας και θέλουν γενικότερα να δημιουργούν καλό κλίμα με τους γύρω τους. Όσον αφορά στα θέλω τους είναι αρκετά ξεκάθαροι από την αρχή, για αυτό και δεν μπορεί να πει κάποιος εύκολα για αυτούς πως γίνονται χειριστικοί ή εγωιστές. Τα μεγαλύτερα turn-offs για έναν ENTJ είναι η ασυνέπεια και η αδιαφορία, κι αν εντοπίσουν κάτι από αυτά σε κάποιον, τότε πολύ δύσκολα θα σκεφτούν να επενδύσουν σ’ εκείνον.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό τους που μπορεί να είναι πολύ καλό ή και πολύ κακό αντίστοιχα -ανάλογα την κατάσταση- είναι πως είναι εξπέρ στο να βρίσκουν τα ψεγάδια σου, κάτι που μπορεί να σε κάνει να ενοχληθείς αν ποτέ στραφεί εναντίων σου. Η αλήθεια είναι πως καμιά φορά όλη η δουλειά που μπορεί να έχουν κάνει με τον εαυτό τους μπορεί να τους μετατρέψει σε υπερόπτες, καθώς ασκούν έντονη κριτική σε όσους δεν έχουν καταφέρει πράγματα τα οποία στα δικά τους μάτια φαίνονται εύκολα. Η αλήθεια όμως είναι ότι συχνά παρεξηγούνται αδίκως ως αγενείς, μιας και είναι υπερβολικά straight forward κι έχουν μεγάλο πρόβλημα στο να εκφράζουν και να διαχειρίζονται οι ίδιοι τα δικά τους συναισθήματα. Πολλές φορές η σκληρή κριτική που ασκούν προέρχεται από τον ίδιο τους τον εαυτό.

Το πολύ καλό τους στοιχείο όσον αφορά στο φλερτ και στον έρωτα, είναι πως από την αρχή θα προσπαθήσουν και πιθανότατα θα καταφέρουν να σε σαγηνεύσουν με έναν ευγενικό και παράλληλα παιχνιδιάρικο τρόπο, μιας και το χιούμορ τους τείνει να είναι έξυπνο και εκλεπτυσμένο. Δύσκολο είναι να μην εκτιμήσεις τη γενναιοδωρία τους, ή να μη νιώσεις σημαντικός δίπλα τους μιας και φροντίζουν συνεχώς για αυτό. Επίσης αγαπούν τις μικρές ρομαντικές χειρονομίες και τις εκπλήξεις και γενικότερα τους αρέσει να είναι η αιτία που περνούν οι άλλοι καλά. Το σίγουρο είναι πως δεν τους αρέσει το μέτριο, -όπως και σε κανέναν άλλο τομέα της ζωής τους- οπότε να είσαι σίγουρος πως ψάχνουν συναισθήματα με βάθος.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ελένη Τ.
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου