Πολλοί από εμάς κατά τη διάρκεια της εφηβείας μας τσακωθήκαμε, βριστήκαμε και κάναμε μέρες να μιλήσουμε με τους γονείς μας. Χτυπήσαμε την πόρτα του δωματίου μας στα μούτρα τους και καπνίσαμε στο μπαλκόνι για να τους την σπάσουμε.

Αργά η γρήγορα, καταφέραμε να αποκτήσουμε την πολυπόθητη ανεξαρτησία μας. Οι γονείς μας πλέον ξέρουν ότι θα ακούσουμε και θα σεβαστούμε τις συμβουλές τους αλλά δε θα τις ακολουθήσουμε κατ’ ανάγκην. Ξέρουν πως έχουμε ένα ειδικό φίλτρο που μπλοκάρει όλες τους τις οπισθοδρομικές ιδέες και τις γράφει – ξέρετε πού.

Πολλοί άνθρωποι, λόγω των προτύπων της ελληνικής οικογένειας, δεν έμαθαν να απαγορεύουν στους εαυτούς τους να επηρεάζονται από τους γονείς τους. Επηρεάζονται, αλλάζουν διάθεση, τα βάφουν μαύρα και κλαίνε την μοίρα τους λες και τελείωσε η ζωή τους.

Αναφερόμαστε σε σας που αφήνετε τις πιέσεις της οικογένειάς σας για γάμους να σας καταβάλουν, ότι δηλαδή πρέπει να βρείτε επείγον σοβαρή σχέση, λες και οι σχέσεις είναι φιστίκια Αιγίνης και θα τις βρεις σε ράφι σουπερμάρκετ.

Αρχικά, αγάπες μου, πιο πολύ από όλα φταίτε εσείς που αφήνετε τους γονείς σας να σας επιβάλουν τον τρόπο σκέψης τους και να σας χαλάνε την κοσμοθεωρία. Γιατί αν το σκεφτείτε καλύτερα, μεγάλοι άνθρωποι είναι, το μυαλό τους δύσκολα το αλλάζεις, οπότε καλύτερα να τα βάζετε από το ένα και να βγάζετε όμορφα από το άλλο. Το δικό σου το μυαλό όμως είναι εκείνο που βρίσκεται σε ηλικία ζυμώματος και εξέλιξης, γι’ αυτό πρόσεχε να πιαστείς στην παγίδα του τετράγωνου μυαλού γιατί εύκολα ξεφεύγεις.

Η καταπίεση που αφήνεις να σε καταβάλει, προκαλεί σοβαρά προβλήματα στις ερωτικές αλλά γενικώς και στις διαπροσωπικές σου σχέσεις. Η ανασφάλεια και η έλλειψη αυτοπεποίθησης δε θα σε βοηθήσουν καθόλου να πετύχεις τους στόχους των συγγενών σου! Επίσης, νεύρα. Πολλά νεύρα! Διαταράσσεται η ψυχική σου ηρεμία και τσακώνεσαι με τους πάντες, χάνεις τον εαυτό σου – πώς να το πούμε αλλιώς; Ακόμα, η καταπίεση για παντρειές συνήθως οδηγεί σε βεβιασμένες πράξεις και αποφάσεις. Απανωτά κρεβάτια για την εξεύρεση του άλλου μισού,  προσποιητά φλερτ, αποτυχημένες συγκατοικήσεις, αταίριαστοι γάμοι, ξενοκοιτάγματα, παρατημένες βέρες και παιδιά με ένα σωρό ψυχολογικά. Δεν είμαι καθόλου υπερβολική, αλλά ξέρεις το καλύτερο; Κανείς δεν θα ρίξει το φταίξιμο στους γονείς σου αν εσύ παρατήσεις το γάμο και το παιδί σου για την πρώτη ξεπέτα. Εσύ θα το χρεωθείς. Εσύ και οι αναφάλειές σου που πήγες να τις κρύψεις βιαστικά πίσω από ένα μονόπετρο και ένα μάτσο ροδοπέταλα.

Πάρε το χρόνο σου, πάρε επιλεκτικά τις αποφάσεις σου και κατάλαβε πως δε θα προσαρμόσεις την ζωή σου στις προσδοκίες κανενός. Στην τελική, όσοι θέλουν να σε βλέπουν ευτυχισμένο σήμερα, αυτοί πρέπει να έχουν επιρροή στις αποφάσεις σου. Κανένας κόσμος, καμία γειτόνισσα και κανένας συγγενής δεν αξίζουν να καταστρέψεις τη ζωή σου για πάρτη τους, επειδή έτσι τους ήρθε όσο κάθονταν στην βεράντα για καφέ.

Μάθε ακούγοντας να φιλτράρεις τι θα σε επηρεάσει, τι θα σε χαλάσει και τι θα σε στεναχωρήσει. Ακόμα, μάθε επιτέλους να αγαπάς τον εαυτό σου και να μπορείς εσύ να κρίνεις αν πρέπει να λάβεις υπόψιν την όποια κριτική από άλλους. Τέλος, υπομονή και χρόνο. Ερωτεύσου, συγκατοίκησε, ταξίδευε, χώριζε και πάλι από την αρχή, μέχρι να κοιμάσαι τα βράδια ευτυχισμένος και ευχαριστημένος με τη σχέση σου και τη ζωή σου.

Στην τελική, η ζωή χρωστάει σε όλους έναν έρωτα.

Συντάκτης: Χαρά Αναξαγόρα