Μετοχές. Μιά μικρή λεξούλα που ελέγχει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. 

Χρήματα και χαρτιά να δίνουν και να παίρνουν, επενδύσεις που δεν λειτούργησαν, οικογένειες που καταστράφηκαν, κλάματα, κατάθλιψη, αυτοκτονία.

Μου πήρε καιρό να κάνω αυτό τον παραλληλισμό και να δω πως ο έρωτας, ή μία σχέση έχουν τόσα κοινά με μία απλή επένδυση.

Όταν αποφασίσεις να αγοράσεις μετοχές, δίνεις ένα σεβαστό ποσό χρημάτων συνήθως.

Πρέπει να ενημερώνεσαι καθημερινά για το πώς κινούνται, έτσι ώστε να τις εκμεταλλευτείς την κατάλληλη στιγμή. 

Όταν απαλλαγείς από τις μετοχές σου, θα είσαι είτε πολύ πλουσιότερος είτε πολύ φτωχότερος.

Στην πρώτη περίπτωση θα είσαι κερδισμένος, αλλά δε θα έχεις πλεόν την υποχρέωση να ασχολείσαι με την επένδυσή σου.

Στην δεύτερη περίπτωση, θα είσαι οικονομικά χαμένος, πιθανότατα θα έχεις χάσει όλα όσα απολαμβανες και ίσως η ζωή σου θα χρειαστεί πολύ καιρό να ξαναχτιστεί εάν είχες κάνει μία γερή επένδυση.

Πόσο γνώριμα σου ακούγονται όλα ε;

Έτσι λοιπόν κι ο έρωτας, είναι επένδυση.

Επενδύεις χρόνο, επενδύεις ακόμη και χρήματα. Και το πιο σημαντικό: επενδύεις συναισθήματα.

Στις σχέσεις, τόσο στις ερωτικές όσο και στις μετοχικές, πρέπει να είσαι σωστός στις υποχρεώσεις σου και να τηρείς τα καθήκοντα και τον λόγο σου. 

Είναι επιτακτική ανάγκη, να προσπαθείς να βοηθήσεις στην αναζοπύρωση της σχέσης σου ή έστω και στην αναδιοργάνωσή της αν χρειαστεί. Το ίδιο θα έκανε και κάποιος μέτοχος μίας εταιρείας που νοιάζεται γι αυτην.

Η μόνη τους διαφορά; Ότι στην περίπτωση των μετοχών πολλοί εμπιστεύονται τυφλά τους συμβούλους στους ενώ στον έρωτα ποτέ κανείς.

Πολλοί μετόχοι επενδύουν λόγω του ότι ελκύονται από τον χαρακτήρα της εταιρείας ή έστω διότι βρίσκουν κάποια πτηχή της ενδιαφέρον. 

Έτσι και στον έρωτα, διαλέγουμε βάσει ενστίκτων μας ένα -ίσως όχι τόσο στα μέτρα μας ταίρι- αλλά κάποιο που θα μας δώσει το πράσινο φως για να αφιερωθούμε σ’αυτό.

Κι έτσι, όπως οι επενδυτές στις μετοχές αποφασίζουν μία μέρα ότι η επένδυση τους δεν είναι κερδοφόρα πλέον και πρέπει να την ξεφορτωθούν (και συχνά να την ξεπουλήσουν), με τον ίδιο τρόπο και οι ερωτευμένοι ξεπουλούν τις σχέσεις τους.

Έτσι ξεκινούν να εξετάζουν την επόμενή τους κίνηση. Και προχωρούν ως πιο ώριμοι ή ως πιο ριψοκίνδυνοι παίκτες. Αυτό κρίνεται συνήθως από το πόσο καταστροφική αποδείχτηκε η τελευταία.

To μόνο  σίγουρο είναι ότι οι κάθε λογής επενδυτές, όταν ξεμπερδεύουν από μια συναλλαγή, αφήνουν κάτι πίσω.

Ένα κομμάτι του εαυτού τους αναλώθηκε για να την θρέψει, ένα κομμάτι της περιουσίας τους πήγε χαμένο, πολλά συναισθήματα βγήκαν προς τα έξω. Εθισμός, ενδιαφέρον, θυμός, απογοήτευση.

Με αυτούς τους ρυθμούς κινείται το χρηματιστήριο των μετοχών και του έρωτα. 

Εσύ σε ποιόν θα επενδύσεις; 

Συντάκτης: Χαρά Αναξαγόρα