Καθόλου απίθανο κάποια στιγμή πολλοί από εμάς να κληθούμε να ψάξουμε δουλειά και να έρθουμε αντιμέτωποι με τον μαραθώνιο εύρεσης εργασίας. Ο λόγος που φτάσαμε σε σημείο να κοιτάμε αγγελίες μπορεί να είναι πως μόλις τελειώσαμε τις σπουδές μας και προσπαθούμε να κάνουμε το ξεκίνημά μας στον εργασιακό χώρο ή ότι η δουλειά που ήδη έχουμε για κάποιους λόγους δε μας καλύπτει κι αποφασίσαμε να πάμε αλλού.

Όσο κι αν φαντάζει εύκολο, στην πραγματικότητα η διαδικασία εύρεσης εργασίας είναι απαιτητικό σπορ και θέλει υπομονή κι επιμονή. Πέρα απ’ την αντικειμενική δυσκολία του να βρεις μια θέση που να ταιριάζει στα προσόντα σου και να επιλεγείς ανάμεσα σε άλλους υποψηφίους, δύσκολο είναι και το ψυχολογικό κομμάτι κι οι αμφιβολίες που το συνοδεύουν. Οι επιλογές είναι πολλές και αυτό μπορεί να σε κάνει να σκαλώσεις και να μην ξέρεις τι ακριβώς θα σου ταίριαζε καλύτερα, ώστε να κάνεις στοχευμένα αιτήσεις.

Όταν ψάχνεις για δουλειά, ψάχνεις ουσιαστικά να συμπληρώσεις ένα κομμάτι σου, να ενταχθείς σε ένα περιβάλλον που με τον καιρό θα νιώσεις πως εκεί ανήκεις. Θες να ασχοληθείς με ένα αντικείμενο που σε ενδιαφέρει, να κάνεις κάτι που θα σε βοηθήσει να είσαι παραγωγικός και θα ανταποκρίνεται στις ικανότητές σου. Μακάρι η εύρεση εργασίας να έχει στόχο να βρεθείς κάπου που πραγματικά θέλεις να είσαι κι όχι σε μια οποιαδήποτε θέση, αρκεί να ‘χεις απολαβές.

Πρώτο βήμα είναι να φτιάξεις το βιογραφικό σου. Πατά στο google «πως να φτιάξω βιογραφικό» και εμφανίζονται καμιά 200αριά site που σου δίνουν συμβουλές για το design, το περιεχόμενο, τα do’s and don’ts. Τι να πρωτοδιαβάσεις και τι να κρατήσεις; Σίγουρα θα δεις και το φαντασμαγορικό μοντέλο του Europass (σε παρακαλώ θερμά να μην το κάνεις, είναι απαρχαιωμένο και υπάρχουν εταιρείες που μόλις το δουν πατάνε απευθείας delete). Αφού φας ώρες και ώρες για να το φτιάξεις, ξυπνώντας τον καλλιτέχνη μέσα σου για να του δώσεις πρωτότυπη μορφή (μπορεί να βρεις και εταιρεία να στο φτιάξει ή ένα έτοιμο μοντέλο για να γλιτώσεις ενέργεια και χρόνο), ξεκινάς την έρευνά σου.

Μπαίνεις στα πιο γνωστά site για εύρεση εργασίας και αρχίζεις να διαβάζεις τις αναρτήσεις. Βλέπεις τι παίζει εκεί έξω, ρίχνεις μια ματιά στις εταιρείες και στους εργοδότες. Πατάς το πρώτο apply και στέλνεις την πρώτη σου αίτηση. Στο μυαλό σου ένα φανταστικό κοινό μόλις ξεσπά σε χειροκρότημα, ενώ νιώθεις ανίκητος. Το βρήκες εύκολο και σε επαινείς που τα κατάφερες. Μετά τις πρώτες αιτήσεις, ίσως πας για καφέ με τον κολλητό για να επιβραβεύσεις τον εαυτό σου.

Οι μέρες περνούν και δε σε καλεί κανένας recruiter, ούτε έρχεται κάποιο e-mail. Περνάν λίγες ακόμα κι αρχίζεις να ανησυχείς, σκέφτεσαι μήπως δεν είσαι αρκετά καλός, μήπως για κάποιο λόγο σε απορρίπτουν. Μπορεί μια μέρα να δεχτείς ένα e-mail που να γράφει «ευχαριστούμε για τον ενδιαφέρον σας για την εταιρεία μας, δυστυχώς αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με άλλους υποψηφίους». Όπως γίνεται με όλες τις απορρίψεις, στεναχωριέσαι, το παίρνεις προσωπικά, χαλάει η διάθεση σου. Και να ‘ταν μόνο μία η απόρριψη. Κάθε μέρα φτάνει ένα παρόμοιο e-mail κι εσύ όλο πέφτεις.

Νιώθεις πως δεν έχεις κίνητρο να κάνεις άλλες αιτήσεις, πως δεν πρόκειται να βρεις δουλειά, πως δεν είσαι αρκετός. Το καταλαβαίνω και συμπάσχω, έχω βρεθεί στη θέση σου πολλές φορές. Θέλω να σου πω απλώς πως το να ψάχνεις δουλειά είναι full time job και θέλει χρόνο. Ο μέσος χρόνος για να βρεις μια νέα δουλειά είναι 1-3 μήνες. Με καλό πρόγραμμα και πείσμα θα τα καταφέρεις. Βάλε στόχο κάθε μέρα να κάνεις έναν συγκεκριμένο αριθμό αιτήσεων και να ασχολείσαι με αυτό τις ίδιες ώρες για να αποκτήσεις μια ρουτίνα. Φτιάξε ένα excel για να ελέγχεις πόσες αιτήσεις έχεις κάνει και πού, ώστε να μη χάσεις την μπάλα.

Οι απορρίψεις είναι μες το παιχνίδι, μην τις παίρνεις προσωπικά. Θα πάρει λίγο χρόνο αλλά όσο περνάει ο καιρός θα τις βλέπεις και δε θα σου κάνουν αίσθηση. Άλλωστε ο λόγος που σε απορρίπτει μια εταιρεία μπορεί να είναι απ’ το ότι κάλυψαν τη θέση εσωτερικά με έναν υπάλληλό τους μέχρι ότι άλλαξαν τη δομή του τμήματος και πάγωσαν την πρόσληψη. Φυσικά ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και είναι ένας παράγοντας που δεν μπορείς να προβλέψεις.

Να έχεις αυτοπεποίθηση και να ετοιμάζεσαι καλά για τις συνεντεύξεις. Το να ξέρεις για παράδειγμα τι κάνει η εταιρεία είναι πολύ σημαντικό, οπότε φρόντισε να έχεις διαβάσει τη σελίδα τους. Δες τα προσόντα και τις αρμοδιότητες που ζητάνε και ανέφερε πως εσύ μπορείς να τα υλοποιήσεις, με παραδείγματα και γεγονότα. Αν σε όλη αυτή τη διαδικασία νιώθεις χαμένος, θα σου πρότεινα να βρεις έναν σύμβουλο καριέρας να σε καθοδηγήσει ή άτομα που εμπιστεύεσαι, τα οποία έχουν βρεθεί στην ίδια θέση με σένα.

Το στοίχημα που πρέπει να κερδίσεις είναι να μην απογοητευτείς και να μην τα παρατήσεις. Συνέχισε την προσπάθεια και στο τέλος θα ανταμειφθείς. Κουράγιο και καλή τύχη!

Συντάκτης: Βίκυ Μήλιου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.