Η φράση «ο έρωτας στα χρόνια του κορονοϊου» φέρνει στο μυαλό το εμβληματικό μυθιστόρημα «ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας» μαζί με την αντίστοιχη κινηματογραφική ταινία και η πραγματικότητα είναι πως η σύνδεση υπάρχει με μια ποιητική έννοια. Εκείνη του έρωτα που απορρέει απ’ την κοινή συνθήκη μιας πανδημίας κι ότι ο πρωταγωνιστής δεν είναι μόνο το ζευγάρι που ερωτεύεται, αλλά και ο ιός ο ίδιος.

Ο covid 19 είναι κάτι πρωτόγνωρο για το οποίο ήμασταν εντελώς απροετοίμαστοι κι άλλαξε τις ζωές μας ριζικά. Αναπόφευκτο είναι πως επηρέασε άρδην και τις ανθρώπινες σχέσεις και κατ’ επέκταση τα ζευγάρια. Κάποιες σχέσεις δυνάμωσαν, άλλες πήραν τελείως άλλη κατεύθυνση καθώς βιάστηκαν προς τη συγκατοίκηση από νωρίς, άλλες αναζωπυρώθηκαν κι άλλες οδηγήθηκαν στο τέλος. Το μόνο σίγουρο είναι πως ανεξαρτήτως κατάληξης, όλες οι σχέσεις δοκιμάστηκαν. Και πώς να μη δοκιμαστούν άλλωστε, με τις ατελείωτες καραντίνες, τους περιορισμούς, το κλείσιμο των συνόρων, τον φόβο κι όλες αυτές τις προκλήσεις που βιώνουν τα ζευγάρια, σε μια πίστα τελείως καινούρια κι άγνωστη σε ένα ήδη μυστήριο σπορ- αυτό του έρωτα;

 

 

Είναι γεγονός πως σε όλο τον κόσμο, η συνεχιζόμενη αυτή κρίση έχει προκαλέσει μια έξαρση χωρισμών, μαζί με τους γάμους που καταρρέουν. Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, υπήρξαν πάρα πολλές περιπτώσεις ζευγαριών που αισθάνονται καταπονημένοι, που αναγκαστικά έπρεπε να μείνουν στο σπίτι για παρατεταμένο χρονικό διάστημα -με ή χωρίς το ταίρι τους. Ταυτόχρονα εδώ και δυο χρόνια κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα ένας διάχυτος εκνευρισμός και μια ματαίωση λόγω των περιορισμών που καταστούν δύσκολο, είτε να βρεθούν με τον άνθρωπό τους οι ερωτευμένοι, είτε είναι αναγκασμένοι να μένουν μαζί του 24ώρες το 24ωρο- κάτι που για πολλούς δεν είναι ιδανικό.

Στις αρχές, το κλείσιμο των συνόρων, οι επανειλημμένες ακυρώσεις πτήσεων κι η απαγόρευση μετακίνησης έφερε σημαντικές πληγές στα ζευγάρια από απόσταση, καθώς δεν μπορούσαν να ειδωθούν αλλά και δεν ήξεραν πότε θα μπορέσουν να βρεθούν ξανά. Η συνεχόμενη αμφιβολία και η στέρηση επαφής έφτασε πολλά ζευγάρια στα άκρα και δυστυχώς για μερικά, η πανδημία υπήρξε το τελειωτικό χτύπημα. Μεγάλη πρόκληση η σχέση τους να γίνεται ξαφνικά και μόνο ψηφιακή και μια οθόνη ν’ αντικαθιστά τα πάντα. Τόσες σχέσεις αναγκάστηκαν να γίνουν από απόσταση χωρίς να είναι έτοιμες για την αλλαγή αυτή. Κι έτσι, ήρθε και πάλι ο χωρισμός.

Από την άλλη, η περίοδος της καραντίνας υπήρξε καθοριστική και στον τομέα του έρωτα. Αυτό που έκανε η καραντίνα, και σε κάποιες χώρες ακόμα το κάνει, είναι ότι φέρνει πολύ γρήγορα στην επιφάνεια τα προβλήματα που προϋπήρχαν. Δεν έχουν πια την ευκαιρία να αποφύγουν τις δυσκολίες βγαίνοντας έξω, περνώντας καλά με του φίλους τους ή πηγαίνοντας για πολλές ώρες στη δουλειά. Είναι αυτοί κι ο σύντροφός τους αντιμέτωποι με τις αλήθειες τους και τα άλυτά τους θέματα. Ίσως και να συνειδητοποίησαν πως δεν αντέχουν ο ένας τον άλλον. Φυσικά, οι σχέσεις εκείνες που δεν ήταν ουσιαστικές αλλά απλώς κρατούσαν συμβατικά τα μπόσικα, είτε λόγω παιδιών είτε λόγω ανασφάλειας, επηρεάστηκαν σημαντικά και κυρίως αρνητικά, καθώς στις δυσκολίες ο αληθινός δεσμός είναι εκείνος που θα δεθεί πιο σφιχτά για να τις αντιμετωπίσει.

Σαφώς ο εγκλεισμός δε σημαίνει πως έφερε κρίση σε όλες τις σχέσεις. Υπάρχουν ζευγάρια που αυτή η κατάσταση τους έδωσε την ευκαιρία ν’ ανακτήσουν τον χαμένο χρόνο που είχαν στερηθεί στο παρελθόν και ν’ απολαύσουν τον επιπλέον χρόνο που βιώνουν μαζί. Είναι αλήθεια όμως πως ακόμα κι εκεί, η έλλειψη επιλογής να πάνε ένα ταξίδι μαζί, να βγουν ένα ρομαντικό ραντεβού ή να κάνουν μια δραστηριότητα που αγαπούν, έφερε μια φθορά και μια ρουτίνα που ίσως θέλανε να αποφύγουν.

Η πορεία της πανδημίας δυστυχώς δεν έχει τελειώσει ακόμη και χρειάζεται να βρίσκουμε τρόπους να συνεχίζεται η ζωή μας και οι σχέσεις μας. Μας έχει φέρει αντιμέτωπους με τις επιλογές μας σε όλα τα επίπεδα και μπορεί πέρα απ’τον πόνο, την έλλειψη υγείας, την απώλεια και τον φόβο, να είναι μια ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε ποια είναι τα σημαντικά πράγματα στη ζωή μας, τι μας κάνει ευτυχισμένους, ποιες είναι οι προτεραιότητές μας και πώς θέλουμε να επανασχεδιάσουμε τη ζωή μας.

Οι σχέσεις περνάνε από στάδια, εμπόδια, δυσκολίες κι εκτός μιας πανδημίας. Ο έρωτας είναι ικανός να τα νικήσει όλα, φτάνει να το θέλουμε εμείς οι ίδιοι κι ο άνθρωπός μας.

 

Θέλουμε και τη δική σου ιστορία!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Βίκυ Μήλιου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου