Το να ταξιδεύεις είναι μια απόδραση από την καθημερινότητα, μια ανάσα από τη ρουτίνα σου κι ένα μεγάλο σχολείο καθώς γνωρίζεις νέα μέρη, διαφορετικούς ανθρώπους, καινούριες πραγματικότητες και βγαίνεις ίσως απ’τη ζώνη ασφαλείας σου με σύμμαχό σου το αίσθημα ανακάλυψης, την όρεξη για δοκιμή και την ανυπομονησία να ζήσεις μια περιπέτεια.

Το ταξίδι είναι μια ανεπανάληπτη εμπειρία, σε φέρνει πιο κοντά στον εαυτό σου κι ανακαλύπτεις νέες πτυχές σου, αλλά σου δίνει κι ένα όμορφο δώρο, εκείνο του να γνωρίζεις άλλους ανθρώπους και να δημιουργείς νέες φιλίες. Δεν είναι τυχαία η φράση πως το σπίτι δεν είναι 4 τοίχοι αλλά οι άνθρωποι που σε κάνουν να νιώθεις σαν το σπίτι σου κι αυτό ακριβώς γίνεται με τους ανθρώπους που γνωρίζεις καθώς ταξιδεύεις. Μια τέτοια φιλία μπορεί να σ’ ανταμείψει στο έπακρο, αλλά υπάρχουν και κάποιες προκλήσεις που πρέπει να αξιολογήσεις.

 

1. Δε χρειάζεται να ανταλλάξετε ούτε καν μια κουβέντα για να βρείτε κάτι κοινό

Το όμορφο κι εύκολο στο να κάνεις νέους φίλους στο ταξίδι σου, είναι πως μοιράζεστε έναν αμοιβαίο πόθο για ζωή, προθυμία να δοκιμάσετε νέα πράγματα κι ανοιχτό μυαλό. Είτε εξερευνείτε τα ορεινά χωριά του Βιετνάμ, μαθαίνετε πώς να χορεύετε σάλσα στην Κούβα, δοκιμάζετε νέες γεύσεις στο χαοτικό Μαρόκο, είτε κάνετε τον γύρο της Ευρώπης με το τραίνο, οι φίλοι που συναντάς στα ταξίδια σου μοιράζονται την περιέργειά σου και θέλουν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τη ζωή.

Οι παραδοσιακές φιλίες χρειάζονται χρόνο για να αναπτυχθούν και συνήθως είναι τα βιώματα και οι κοινές εμπειρίες που μας δένουν, αλλά όταν ταξιδεύεις οι δεξιότητές σου στη δημιουργία φίλων αναπτύσσονται γρήγορα. Από την καλύτερη εμπειρία street food μέχρι τη χειρότερη διαμονή σας σε ξενώνα, οι συνταξιδιώτες είναι πρόθυμοι ν’ ανταλλάξουν ιστορίες περιπέτειας κι ατυχιών μόλις σε συναντήσουν.

Σαφώς ο κίνδυνος εδώ είναι πως όταν τελειώσει το ταξίδι μπορεί ν’ ανακαλύψεις πως τελικά δεν έχεις τίποτα άλλο κοινό πέρα απ’τις ιστορίες που δημιούργησες μαζί τους και πως όταν επιστρέψετε στην καθημερινότητα αυτός ο ενθουσιασμός να σβήσει.

 

2. Γνωρίζεστε στην πιο ελεύθερη εκδοχή σας

Όταν ταξιδεύουμε, απελευθερωνόμαστε από το παρελθόν μας. Η δουλειά, οι συνήθειες, οι προσδοκίες μας, οι ρόλοι που παίζουμε σε κάθε συνθήκη στην καθημερινότητά μας είναι όλα ιστορίες που αφήνουμε για λίγο πίσω όταν ταξιδεύουμε.

Οι άνθρωποι που σε συναντούν στις διαδρομές σου, σε γνωρίζουν για το πώς είσαι αυτή τη στιγμή, χωρίς προκαταλήψεις για το ποιος πρέπει να είσαι και τι σημαίνει το παρελθόν σου για σένα. Μπορείς να είσαι αφιλτράριστος, αληθινός και χαλαρός, αφού δεν αξιολογείσαι και δε θα σε κοιτάξουν με επικριτικά βλέμματα. Ό,τι πιο απελευθερωτικό. Άλλωστε κι εκείνοι είναι στην ίδια φάση με εσένα και το μόνο που θέλουν είναι να γνωρίσουν ενδιαφέροντα άτομα που θα είναι αληθινά. Έχεις την ευκαιρία να είσαι ακριβώς αυτός που θέλεις να είσαι κι αυτό είναι ένα απ’τα πιο πολύτιμα πράγματα που σου προσφέρει το ταξίδι.

Φυσικά και χρειάζεται να προσέχεις πως αυτό που σου δείχνουν είναι όντως ο εαυτός τους κι όχι μια περσόνα που θέλουν να είναι ώστε να μην έρθουν δυσάρεστες εκπλήξεις στο μέλλον. Αλλά αυτό θέλει χρόνο κι υπομονή κι ίσως και να μην έχεις την ευκαιρία να το κάνεις με όλους τους νέους φίλους που θα δημιουργήσεις. Αυτοί που θα γίνουν όντως φίλοι σου θα είναι αληθινοί και βαθιές συζητήσεις και κοινές εμπειρίες στο ταξίδι θα το επαληθεύσουν.

 

3. Δημιουργείτε ανεπανάληπτες εμπειρίες μαζί

Ταξιδέψατε μαζί. Βιώσατε πράγματα και καταστάσεις που δεν είχες βιώσει ούτε με τον πιο παλιό σου φίλο. Νέα μέρη, γεύσεις, δραστηριότητες, έχετε μοιραστεί τόσες πολλές πρωτιές.

Σ’ έσυραν σπίτι από τα ξενύχτια. Ήταν ο προσωπικός σου φωτογράφος και η συντροφιά σου όταν το χρειαζόσουν. Ήταν εκεί όταν αντιμετώπισες τους φόβους σου κι εκεί στα γέλια που μοιραστήκατε. Αυτές οι νέες εμπειρίες άνοιξαν το μυαλό σου σε τρόπους ζωής, καταστάσεις και περιβάλλοντα που μπορεί να μην είχες ποτέ σκεφτεί και το να μοιράζεσαι αυτήν την ανάπτυξη με κάποιον είναι μοναδικό.

Θα θυμάσαι αυτή τη φιλία για πάντα και θα την ανακαλείς όταν γυρίσεις πίσω. Εκεί που είσαι ήρεμος, μπορεί να σου έρθει στο μυαλό μια αστεία φάση που περάσατε, να ακούσεις ξαφνικά ένα τραγούδι που ακούγατε καθώς πίνατε κοκτειλ σ’ ένα μπαρ και σίγουρα θα σου λείψουν οι βαθιές συζητήσεις που κάνατε στη μέση του πουθενά χωρίς να σας νοιάζει τίποτα. Αυτές οι ιδιαίτερες αναμνήσεις που έχτισες μ’ αυτούς τους ανθρώπους, θα χαραχτούν μέσα σου και θα σου προσφέρουν ένα χαμόγελο στα χείλη όταν θα τις ανακαλείς.

Κι ίσως αυτό είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι, να ξέρεις πως ζουν μακρυά σου και πως δεν μπορείς να τους έχεις στην καθημερινότητά σου τόσο εύκολα και να νιώθεις ότι σου λείπουν συνεχώς.

Είναι μοναδικό το συναίσθημα να αποκτάς νέους φίλους που έχεις συνδεθεί τόσο βαθιά μαζί τους και που από ξένοι γίνανε πολύ σημαντικοί άνθρωποι για σένα. Μοιραστήκατε στιγμές και συζητήσεις που μπορεί να μην τις έκανες ούτε με τους ανθρώπους που ξέρεις μια ζωή. Σε τέτοιες συνθήκες είναι πιο εύκολο ν’ ανοιχθείς κι ίσως και πιο απλό να μοιραστείς βαθιές σου σκέψεις με ανθρώπους που δε σε ξέρουν από πριν άρα δε θα σε κρίνουν κιόλας. Όλα αυτά σ’ έκαναν να αποκτήσεις φίλους για μια ζωή.

Αυτό που πονάει περισσότερο είναι το αντίο που θα πεις όταν θα χρειαστεί να τους αποχωριστείς κι είναι εκείνο που θέλεις να αποφύγεις περισσότερο. Όμως φιλίες σαν και αυτές μπορούν να κρατήσουν με αμοιβαία προσπάθεια κι η απόσταση ή η πραγματικότητα του καθενός να μην παίξει κανένα ρόλο αν πραγματικά το θέλετε κι οι δυο. Και πού ξέρεις, στο μέλλον ίσως ζήσετε μαζί πάλι μια περιπέτεια, και να το κάνετε γιατί θα είναι μοναδική.

 

Θέλουμε και τη δική σου ιστορία!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Βίκυ Μήλιου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου